Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠ-ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Ημερίδα για το μέλλον της τροφής και βιώσιμες λύσεις

Π-ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Ημερίδα για το μέλλον της τροφής και βιώσιμες λύσεις

Το μέλλον της Τροφής: Διερεύνηση βιώσιμων λύσεων για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε με επιτυχία η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Μακεδονίας (Π-ΣΑΕΚ).

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Με στόχο τη διάδοση της κατάλληλης γνώσης και πρακτικών λύσεων σ’ ότι αφορά το μέλλον της τροφής, η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Μακεδονίας (Π-ΣΑΕΚ) διοργάνωσε με επιτυχία την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, θεματική ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της Τροφής: Διερεύνηση βιώσιμων λύσεων για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Αφορμή για την διοργάνωση της ημερίδας αποτέλεσε η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία της μελέτης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσφέροντας στους σπουδαστές, σπουδάστριες και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου πολύτιμες γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία για την προώθηση και εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το μέλλον της τροφής

Στόχος της ημερίδας, ήταν μέσω της συνεργασίας της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας να προσφέρουμε κατάλληλη γνώση και πρακτικές λύσεις, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να διαχειριστούμε τα κρίσιμα ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, του μέλλοντος της τροφής και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τουρισμό και τον πλανήτη μας.

Η διευθύντρια της Σχολής Ξένη Γερνά επισήμανε ότι η ημερίδα συνέβαλε ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των μετεχόντων για τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση της τροφής για το μέλλον, στην ανάπτυξη συνεργασιών, στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της προσπάθειας της Σχολής για δράσεις που θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας δυναμικής ανάπτυξης του τουρισμού και του μέλλοντος του πλανήτη.

Οι προκλήσεις του αύριο

Την ημερίδα πλαισίωσαν οι ομιλητές/τριες, Σπύρος Γκούγκας εκπαιδευτικός Τουρισμού της Πειραματικής ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, ο Δρ. Γιώργος Περκουλίδης Πρεσβευτής για το Κλίμα Συντονιστής Δράσεων ΕΒΕ ΕΕΔΣΑ -ΕΔΙΠ ΑΠΘ, η μαθητική επιχείρηση “Loop Lab” του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Λίλιαν Κουίδου ιδιοκτήτρια της “The Chilli Factor Organic Farm”, η Σύλβια Κουμεντάκη Director, Gastronomy Event’s Specialist & Consultant Chef Stories, ο Θάνος Κάππας Corporate Executive Chef IKOS Resorts Culinary Committee SIG και ο Απόστολος Αλτάνης executive Chef Ambassador Thessaloniki Gastronomy City.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού που οδηγεί σε ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα και την εξάντληση των φυσικών πόρων.

Αναλύθηκαν με κατανοητό τρόπο οι αρχές βιώσιμης γαστρονομίας, η εξέλιξη της γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού, οι καλές πρακτικές ξενοδοχειακού ομίλου που στηρίζονται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, παρουσιάσθηκε ενδιαφέρουσα έρευνα για τις τροφές του μέλλοντος με ορίζοντα το 2050 και εκπαιδευτικά συστήματα για βιώσιμα τρόφιμα που ανέπτυξε η ευφυής μαθητική επιχείρηση Loop Lab του Junior Achievement Greece.

Την ημερίδα στήριξε ενεργά, συντονίζοντας το πάνελ των ομιλητών, η Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε ανταλλαγή ερωτήσεων και εκφράστηκαν από το κοινό ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις.

*

-Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου, στο αμφιθέατρο της Σχολής «Μέγας Αλέξανδρος» δια ζώσης ενώ μεταδόθηκε live streaming στο κανάλι της Π-ΣΑΕΚ στο YouTube.

– Την ημερίδα χαιρέτισαν η διευθύντρια της Σχολής Ξένη Γερνά, η προϊσταμένη Δ/σης Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ελένη Νικολάου, η προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Μονάδων Μελίνα Καβουκλή.

-Η ημερίδα έκλεισε με την παράθεση Light Lunch Buffet με δημιουργίες των σπουδαστών/στριών της Σχολής, κατά την οποία υπήρξαν ευκαιρίες περαιτέρω δικτύωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα