Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο 21ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Θαλάσσιων Λιμένων ESPO στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ανακοινώθηκε και η επόμενη διοργάνωση.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Η άμυνα, η απαναθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση είναι το τριπλό στοίχημα που πρέπει να δώσουν τα λιμάνια της Ευρώπης μπροστά στις προκλήσεις του μεταβαλλόμενου οικονομικού και κυρίως γεωπολιτικού περιβάλλοντος και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις συνεργασίες, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη νέα στρατηγική που οικοδομεί η ΕΕ για τους λιμένες.

Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι απόψεις των συμμετεχόντων στο 21ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων – ESPO (www.espo-conference.com), που πραγματοποιήθηκε 8 και 9 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, στη βιωσιμότητα, στην ‘πράσινη’ και στη ψηφιακή μετάβαση καθώς και στη γεωοικονομική ενίσχυση της Ευρώπης, με τους λιμένες ως μοχλούς προσαρμογής και ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του ESPO, Ansis Zeltins, σταχυολογώντας από τις εισηγήσεις των συνέδρων, επισήμανε πως στη διάρκεια των διήμερων εργασιών στη Θεσσαλονίκη τέθηκαν ουσιαστικά θέματα στη δημόσια συζήτηση, που αφορούν τους λιμένες της Ευρώπης και την ναυτιλία ευρύτερα.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε τις βασικές αρχές της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, η οποία θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του 2025.
Αναφερόμενος στη δραστηριότητα των ευρωπαϊκών λιμένων, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πλοία μεταφέρουν 3,4 δισ. τόνους εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανόμενης της ενέργειας και σχεδόν 400 εκατ. επιβάτες ετησίως. Πραγματοποιούν 2,2 εκατ. ελλιμενισμούς προσθέτοντας έως και 29,5 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και 400.000 θέσεις εργασίας. Διακινούν το 75% του εξωτερικού εμπορίου και το 1/3 των φορτίων εντός ΕΕ.
Την τελευταία δε δεκαετία, η ΕΕ χρηματοδότησε περισσότερα από 280 έργα με περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, αναβαθμίζοντας 150 λιμάνια.

Η στρατηγική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Δρ. Ιωάννης Τσάρας αναφέρθηκε στη στρατηγική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης καθώς και στο έργο επέκτασης του Προβλήτα 6 (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων).
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέχει στρατηγική θέση, με άμεση πρόσβαση στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και κοντά στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρόμων, και συνεπώς διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις εμπορευματικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνιτης Ελλάδας σε συμβατικό φορτίο και κύριο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Τσάρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση των υποδομών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί άμεση επένδυση μείζονος σημασίας και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και προάγει τις διασυνοριακές συνέργειες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Τσάρας αναφέρθηκε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου της επέκτασης του Προβλήτα 6, λέγοντας πως θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σε 3,5 χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου πρόσθετου κρηπιδώματος μήκους 513 μέτρων, εκ των οποίων τα 470 μέτρα έχουν ωφέλιμο βάθος -17,7μ., την δημιουργία πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους 306,5 μέτρων, κατά μήκος του νέου πρόσθετου κρηπιδώματος, αλλά και νέα συμπληρωματικά υποδομής ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα του νέου κρηπιδώματος και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, καθώς ενισχύει το συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λιμένα, που είναι η στρατηγική του θέση και συγκεκριμένα η εγγύτητά του τόσο με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όσο και με τα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρόμων.
Τέλος, σημείωσε πως με την κατασκευή του 6ου Προβλήτα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αυξάνει σημαντικά την χωρητικότητά του σε πολλαπλάσια TEU από 600.000 σε ετήσια βάση και θα παρέχει τη δυνατότητα της απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών ,χωρητικότητας έως 24.000 TEU.
Η επόμενη διοργάνωση
Με το πέρας των εργασιών του διήμερου συνεδρίου ESPO, ανακοινώθηκε η πόλη που θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση και η οποία θα γίνει τον Μάιο του 2026, στο Λιμάνι του Γκντασκ στην Πολωνία.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Alan Aleksandrowicz, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για τα Οικονομικά και την Ασφάλεια, Λιμενική Αρχή του Γκντανσκ, σημείωσε την ανάγκη για σαφείς προτεραιότητες στην πράσινη μετάβαση και την ιδιαίτερη μέριμνα για ασφάλεια, και μέσω των νέων τεχνολογιών στα λιμάνια.
*
-To 21ο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή περισσότερων των 400 σύνεδρων από 30 και πλέον χώρες.
-Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η διοργάνωση φιλοξενήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.).
