Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΧαλκιδική: Νέα Εφαρμογή Traffic Halkidiki για τον Flyover

Χαλκιδική: Νέα Εφαρμογή Traffic Halkidiki για τον Flyover

Μια νέα εφαρμογή για την κυκλοφοριακή ενημέρωση των οδικών επισκεπτών, σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάζει ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής (TOX) πρωτοπορεί, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ για τη δημιουργία μίας νέας εφαρμογής [https://www.visit-halkidiki.gr/traffic-halkidiki/], όπου πλέον οι οδικοί επισκέπτες της Χαλκιδικής μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν από τις πύλες εισόδου Προμαχώνα και Γευγελή (Ευζώνους). 

Στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του ΤΟΧ (https://www.visit-halkidiki.gr/) έχει ήδη ενσωματωθεί, εδώ και ένα περίπου μήνα, η νέα εφαρμογή που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς τους επισκέπτες που προσεγγίζουν οδικώς την Χαλκιδική, μέσω της συνεργασίας του ΤΟΧ και των φορέων του με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ).

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το Flyover

Στόχος της εφαρμογής είναι να παρέχει στους οδηγούς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κυκλοφοριακή κατάσταση προς και από τη Χαλκιδική και να δίνει τη δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών διαδρομών.

Στον διαδραστικό χάρτη, ο χρήστης επιλέγει το επιθυμητό σημείο προέλευσης που μπορεί να είναι ένας συνοριακός σταθμός Προμαχώνας-Γευγελή (Εύζωνοι) και αντίστοιχα επιλέγει έναν προορισμό εντός του Νομού Χαλκιδικής:

1. Ν. Μουδανιά προς Κασσάνδρα, 2. Πολύγυρος-Γερακινή προς Σιθωνία, 3. Πολύγυρος προς Ιερισσό και 4. έμμεση σύνδεση με την Εγνατία οδό από Ν. Απολλωνία-Παλαιόχωρα προς Πολύγυρο ή Ιερισσό.

Η εφαρμογή εμφανίζει την μέση ταχύτητα και χάρτη που απεικονίζει με χρωματικούς κωδικούς την κυκλοφοριακή κατάσταση του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα ύπαρξη συμφόρησης. 

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα κρας τέστ για τον νομό μας ως προς τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης με το FlyOver. Έτσι κινηθήκαμε νωρίς, κατά τη διάρκεια των τουριστικών εκθέσεων πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν να ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές διαδρομές τα τουριστικά γραφεία και τους μεμονωμένους πελάτες μας από τις χώρες των Βαλκανίων»δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΧ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας «παράλληλα, ξεκινήσαμε να καταμετρούμε τον όγκο αυτοκινήτων, ώστε να έχουμε στατιστικά δεδομένα της κίνησης κυρίως της διαδρομής Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Απολλωνίας-Παλαιόχωρας».

Πρωτοπόρος ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, αυτά τα δεδομένα θα τεκμηριώσουν το πάγιο αίτημα τους για την αναβάθμιση/βελτίωση του εν λόγω οδικού δικτύου σύνδεσης έμμεσα με Εγνατία Οδό, ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση μέσω της ΠΚΜ και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για να προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και την έναρξη των εργασιών. Ε

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε και τη νέα εφαρμογή το “Traffic Halkidiki” που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ και είναι προσβάσιμη από την αρχική σελίδα του site: Visit Halkidiki. Και δεν κρύβω την χαρά μου που είμαστε ο πρώτος Τουριστικός Οργανισμός στην Ελλάδα που σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδοχείων και την Ομοσπονδία καταλυμάτων Χαλκιδικής υλοποιούμε ένα «έργο» που έχει να κάνει με τη διαχείριση του προορισμού και όχι μόνο με την προβολή» υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.   

Από την μεριά του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ η Δρ Γεωργία Αϋφαντοπούλου διευθύντρια Ερευνών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια, τόνισε ότι «το ΙΜΕΤ υποστηρίζει πάντα τους φορείς. Ήταν ιδιαίτερη τιμή η εμπιστοσύνη του ΤΟΧ στο Ινστιτούτο και ανταποκριθήκαμε με μεγάλη μας χαρά. Η εφαρμογή πληροφόρησης Traffic Halkidiki είναι μια ακόμα προσπάθεια του Ινστιτούτου Μεταφορών να φέρει τα ερευνητικά αποτελέσματα στην υπηρεσία της Κοινωνίας και της Αγοράς».

Στόχοι του ΙΜΕΤ

Σύμφωνα με την κα. Αϋφαντοπούλου, βασικός στόχος του ΙΜΕΤ είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών. «Εξυπηρετούμε αυτό τον στόχο μέσω της υλοποίησης και λειτουργίας εφαρμογών που υποστηρίζουν τους Φορείς και τους μετακινούμενους. Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την διαχείριση των επιπτώσεων του Flyover και λειτουργούμε την διαδικτυακή εφαρμογή www.flyover.imet.gr (διαθέσιμη και στο HIT app για android & iOS)» επισήμανε η ίδια.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εφαρμογή επιδιώκουν τη διαχείριση της ζήτησης. Ενημερώνουν τους πολίτες για τις συνθήκες κυκλοφορίας σε εναλλακτικούς της περιφερειακής άξονες για την κίνηση εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και για εναλλακτικούς δρόμους προσέγγισης της Χαλκιδικής. «Θα δουλέψουμε μαζί με τον ΤΟΧ στο άμεσο μέλλον για να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής μέσα από καινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας» υπογράμμισε η κα. Αϋφαντοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα