Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΕλληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό: Η ισχύς εν τη ενώσει

Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό: Η ισχύς εν τη ενώσει

Με μότο της «Η ισχύς εν τη ενώσει» και με θέμα «το brand Ελλάδα διεθνώς» η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό (HAWCT) γιόρτασε διαδικτυακά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μεταφέροντας μηνύματα τόσο για τη θέση της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο όσο και για τη διάδοση του ελληνικού τουρισμού και πολιτισμού διεθνώς.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Διαδικτυακά, ως είθισται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό (HAWCT), μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Το διοικητικό συμβούλιο της HAWCT, η αντιπρόεδρος Ιωάννα Λαγουμίδου, η γενική γραμματέας Χρύσα Βουλγαρίδου, τα μέλη του αλλά και φίλοι της Ένωσης συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εκδήλωση που αφορούσε τόσο το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στο επιχειρείν αλλά και στην καθημερινότητα όσο και στις δράσεις  σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. (σ.σ. η πρόεδρος της HAWCT Ηλιάνα Στέγγου απουσίαζε για προσωπικούς λόγους).

«Κάθε μέρα θα γιορτάζουμε την ύπαρξή μας, τη φύση μας και το φύλο μας, για να θυμόμαστε κάθε μέρα την αξία μας» ανέφερε η αντιπρόεδρος Ιωάννα Λαγουμίδου κατά τη διάρκεια της ομιλία της, λέγοντας η γυναίκα είναι το κλειδί για τη σύνθεση αξιών σε μια επιχείρηση, στην οικογένεια, στην οικονομία.

«Είναι η πρωταγωνίστρια στη σύνθεση των πολιτισμών και στην πολιτιστική οικονομία. Ο δε πολιτισμός προάγει την ισότητα, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Η οικονομία έχει την ανάγκη της ενεργούς παρουσίας της γυναίκας» ανέφερε η κα. Λαγουμίδου  επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο του κορωνοϊού, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους, τις θέσεις τους και να ξεκινήσουν  να εργάζονται από το σπίτι, «όπου τις δυο βάρδιες που έκαναν – μια στη δουλειά και μια για τη φροντίδα της οικογένειας- τις ενσωμάτωσαν σε μια».

Αρκετές είδαν και το εισόδημά τους να μειώνεται ή να χάνεται ενώ πολλές ήταν εκείνες που ήρθαν αντιμέτωπες και με περιπτώσεις οικογενειακής βίας.

Επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, το 5% των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έναντι 3,9% από την πλευρά των αντρών. Η ισότητα οπισθοχώρησε κατά 2 μονάδες κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2019 και 2021, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2017.

«Φέτος που εορτάζονται τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας, χρειάζεται να θυμηθούμε το παράδειγμα επώνυμων αλλά και ανώνυμων Ελληνίδων –τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τη Μαντώ Μαυρογένους, την Ελισάβετ Υψηλάντη, τις Σουλιώτισσες κ.ά.- που δεν μέτρησαν τα προσωπικά οφέλη αλλά στόχευσαν σε υψηλό στόχο» ανέφερε η κα. Λαγουμίδου λέγοντας ότι όλοι οι γυναίκες έτσι πρέπει να θέτουν τους στόχους τους, και ανεξάρτητα με το κόστος, να προσπαθούν και να επιχειρούν να τους πετυχαίνουν.

«Δεν θα σταματάμε να αγωνιζόμαστε, με την ίδια προσήλωση και το πάθος για το στόχο μας, είτε φορώντας ψηλά τακούνια είτε με αθλητικά παπούτσια. Για να αναγνωριστεί η αξία μας, για να αναγνωριστεί ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το δικό μας μέλλον, συνοδοιπορώντας με τους άντρες μέσα στις επιχειρήσεις και μέσα στην οικογένεια» είπε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό.

Σύζευξη Πολιτισμού και Τουρισμού

Καλεσμένη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό ήταν η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, την οποία μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, την κήρυξε Επίτιμο Μέλος της HAWCT, με την ίδια να συγκινείται ιδιαίτερα.

Η αντιπρόεδρος της HAWCT Ιωάννα Λαγουμίδου

Η κα. Γκερέκου, στο πλαίσιο της ομιλίας της, εστίασε στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει ισχυρότερο διεθνές brand.

«Αυτή η σύζευξη Πολιτισμού και Τουρισμού, που έχετε στην ονομασία της Ένωσής σας, είναι ακριβώς αυτό που είναι η Ελλάδα. Πολιτισμός και Τουρισμός σε σύζευξη, αλλά ο ελληνικός πολιτισμός είναι βαθιά πολιστικός, γι’ αυτό μπορεί και αγκαλιάζει τα πάντα» ανέφερε η κα. Γκερέκου απευθυνόμενη στο δς. και τις φίλες της HAWCT λέγοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει μια σειρά από βιωματικές εμπειρίες στον επισκέπτη, αγκαλιάζει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου, εξασφαλίζοντας απόλυτη αρμονία και ισορροπία. «Είναι αυτό, που πιο πολύ από ποτέ, ζητάει σήμερα, ο εν δυνάμει επισκέπτης μας» είπε η κα. Γκερέκου.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου

Το τρίπτυχο «συνέπεια, συνεργασία, συντονισμός» σύμφωνα με την κα. Γκερέκου είναι τα σημεία που χρειάζεται να επικοινωνήσουν δυνατά όλες οι πλευρές και όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενη στην Ένωση «η βοήθεια σας σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι ουσιαστική και πολύτιμη και συναρπαστική.»

Γεύσεις ελληνικής κουζίνας

«Το brand Ελλάδα διεθνώς» ήταν το θέμα της εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προσκεκλημένη ήταν η διεθνώς αναγνωρισμένη Νταϊάν Κόχυλας με την ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική της εκπομπή σε Αμερική, Καναδά, αλλά και Αυστραλία, Κίνα, συνδρομητικά κανάλια κτλ. «My Greek Tableλ» ‘ταξιδεύοντας’ τους τηλεθεατές της στην ελληνική κουζίνα, στις παραδόσεις της, στην ιστορία της.

«Το είχα όνειρο να το επικοινωνήσω στους συμπατριώτες μου στην Αμερική’ η εκπομπή ξεκίνησε από ένα όνειρο και δικό μου πείσμα, είναι τρίτη σεζόν και το κάθε επεισόδιο έχει πάνω από 2 εκατ. τηλεθεατές σ’ όλη την Αμερική, είμαστε στο 96% της τηλεθέασης» ανέφερε η κα. Κόχυλας στο διαδικτυακό κοινό που ήταν συνδεδεμένο στο πλαίσιο της εκδήλωσης της HAWCT.

Η ίδια εξήγησε ότι μέσα από την εκπομπή της προωθεί την Ελλάδα «μέσα από την δική μου ματιά, προσπαθώ να έχω μια προσέγγιση σφαιρική, να δείξω τις βαθιές ρίζες της Ελλάδας και στην ιστορία, και στη γαστρονομία και στον πολιτισμό και φυσικά στη σύγχρονη ζωή» ανέφερε προσθέτοντας «προσπαθούμε να αναδείξουμε μια χώρα που έχει πολύ βάθος, που έχει ανθρωπιά, αυθεντικότητα, αλλά και την έμφυτη αειφορία που έχει η ελληνική ψυχή». Επισήμανε ότι ο επισκέπτης στην Ελλάδα το νιώθει όλο αυτό, «νιώθει ότι ξαναγίνεται άνθρωπος»!

Ελληνική τέχνη σε μουσεία και συλλογές

Το λόγο σ’ ότι αφορά το κομμάτι του πολιτισμού διεθνώς πήρε η Μένια Κούλη διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Ιδρύματος Takis.

«Για μένα υπήρξε μέντορας, ήταν ένας άνθρωπος με πολύ πάθος για την τέχνη και μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, και πολύ φίλος με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία μάλιστα είχε αποκαλέσει τα διάσημα «Σινιάλα» του ως τα Τοτέμ του 20ου αιώνα» είπε με χαρά και γεμάτη ευγνωμοσύνη η Μένια Κούλη για τον Παναγιώτη Βασιλάκη, γνωστό παγκοσμίως ως TAKIS, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.

Η κα. Κούλη, η οποία δούλεψε με τον διάσημο καλλιτέχνη, ανέφερε ότι έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές κα μουσεία ανά τον κόσμο και όπως χαρακτηριστικά είπε  «λαμπροί δημιουργοί προβάλλουν την Ελλάδα παγκόσμια αλλά και προσελκύουν μέσω των μουσείων, των εκθέσεων και των δράσεων των Ιδρυμάτων, πολύ αξιόλογο τουρισμό» συμπληρώνοντας ότι στο Ίδρυμα Takis, στους πρόποδες της Πάρνηθας, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στο έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης ποιοτικού πολιτιστικού τουρισμού (https://takisfoundation.org/el/to-idryma-takis/).

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως TAKIS, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου 2019.  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το brand Ελλάδα διεθνώς» η Μένια Κούλη εστίασε και στην Chryssa (Χρύσα), άλλη μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, γλύπτρια και ζωγράφο, αυτοδίδακτη και εκείνη όπως και το Takis, όπου διέπρεψε στο εξωτερικό.

«Ήταν παράδειγμα προς μίμηση, κατάφερε σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο να προβάλλει την ελληνική τέχνη διεθνώς» ανέφερε η κα. Κούλη για την Chryssa, όπου δούλεψε μαζί της για μια τριετία αφού είχε επιστρέψει η καλλιτέχνιδα στην Ελλάδα από την Αμερική, όπου έζησε και εργάστηκε για πάνω από 30 χρόνια.

Όπως ανέφερε η κα. Κούλη έργα της Chryssa βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και συλλογές όπως η Tate Modern στο Λονδίνο, στο MOMA, στο Μπρούκλιν και σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Έργα σύγχρονα με επιρροές από την αρχαία Ελλάδα και τίτλους όπως για παράδειγμα η Κλυταιμήστρα που κατασκεύασε το 1967 και σήμερα βρίσκεται έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σημειώνεται ότι Χρύσα Βαρδέα, γνωστότερη απλά με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Χρύσα (ή Chryssa) ήταν διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανίδα γλύπτρια και ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου του 1933 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου του 2013.

«Δεν είναι τυχαίο, ότι και η Chryssa και ο Takis, επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ζήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους εδώ» πρόσθεσε η Μένια Κούλη.

Σχετικά με την τυχερή από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό ήταν η… υπογράφουσα, η οποία και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες.

*

-Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 9 Μαρτίου, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Προσπαθούμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, όπως το κάναμε πέρυσι, με ασφάλεια, με ακόμη περισσότερη ασφάλεια, αφού φέτος έχουμε στα χέρια μας δυο πολύ σημαντικά εργαλεία – τα εμβόλια που θωρακίζουν τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας- και τα rapid τεστ που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη νόσο και να την αντιμετωπίζουμε» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης.

-Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος στέκεται στο πλευρό της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό, στηρίζοντας το έργο και τις δράσεις της, η πρόεδρος τους Ελληνο Βρετανικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρας Ανάπτυξης Αλέξανδρος Γιαννέλος όπου το Ινστιτούτο συνεργάζεται με την Ένωση, ήδη από το 2020, σε θέματα επιχειρηματικότητας και δράσεις για το περιβάλλον κτλ.

-Η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και Τουρισμό ιδρύθηκε την άνοιξη του 2019 με σκοπό να φέρει κοντά τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους χώρους και μοιράζονται κοινούς στόχους και όραμα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Επίσης, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ένωσης στην Επιτροπή Πολιτισμού και Τουρισμού του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα