Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΗ Άρτα, το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της, η γαστρονομία της

Η Άρτα, το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της, η γαστρονομία της

Γνωστή για το χιλιοτραγουδισμένο γιοφύρι της, με πλήθος βυζαντινών μνημείων, κάστρα, πλατείες και όμορφες γειτονιές, με τσιπουράδικα, ταβερνάκια και μοντέρνα καφέ. Η Άρτα αποτελεί προορισμό, και μάλιστα, για όλες τις εποχές του χρόνου!

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας θα συναντήσετε το νομό Άρτας, μία από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου. Η Άρτα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 2.700 χρόνια. Γνωστή για το χιλιοτραγουδισμένο γιοφύρι της, κατατάσσεται τρίτη στην Ελλάδα – μετά τη Θεσσαλονίκη και το Μυστρά – σε βυζαντινά μνημεία, ενώ έχει γεννήσει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Σκουφάς, ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης, ο Μάξιμος Γραικός και ο Μόραλης.

Το Γιοφύρι της Άρτας

«Ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν» λέει το δημοτικό τραγούδι περιγράφοντας τη δυσκολία της θεμελίωσης του ιστορικού γεφυριού, το οποίο αποτελεί το τοπόσημο της Άρτας και ένα από τα πιο φημισμένα γεφύρια όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά σ’ όλη την Ελλάδα. Αποτελείται από τέσσερες μεγάλες ημικυκλικές καμάρες που στηρίζονται σε πέντε μεγάλα βάθρα και το μήκος του είναι 145 μ.

Το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, σήμα κατατεθέν της πόλης (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Στις μέρες μας γύρω από το ιστορικό γεφύρι λειτουργούν καφέ και εστιατόρια, μαγαζάκια με σουβενίρ, είναι ο φημισμένος πλάτανος του Αλή Πασά – διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976-, υπάρχει λαογραφικό μουσείο (σ.σ. είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός, καθώς με τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα Ελλάδας – Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν στη μέση του γεφυριού) ενώ κατά τις βραδινές ώρες ο φωτισμός του γιοφυριού εντυπωσιάζει ντόπιους και επισκέπτες. 

Γαστρονομικός παράδεισος

Απομονωμένη γεωγραφικά για αιώνες, η Άρτα ανέπτυξε το δικό της γαστρονομικό πλούτο. Η Πίνδος, ο Αμβρακικός, τα ποτάμια της περιοχής και η θάλασσα του Ιονίου, παρείχαν τις αγνές πρώτες ύλες προκειμένου να διαμορφωθεί η περίφημη Ηπειρωτική κουζίνα.

Κατά την παραμονή σας στην Άρτα θα γευτείτε εξαιρετικές τοπικές συνταγές όπως αγριογούρουνο με κυδώνια, καπνιστό χέλι στο κεραμίδι (αριστερή φωτό), γάμπαρη Αμβρακικού, χαβιάρι (δεξιά φωτό), τσουμπλέκι (κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο αυγοκομμένοι με ξύδι), γιουβέτσι αρτινό (αρνάκι αυγολέμονο με ρύζι), αγριογούρουνο με κάστανα και κυδώνια, μοσχαράκι με πορτοκάλι, κέφαλο πετάλι στα κάρβουνα, πίτες όλων των ειδών και θαλασσινά ονομαστά για την ανώτερη γεύση τους. 

Μια εκδήλωση κάθε μέρα

Ακούγεται απίστευτο; Και όμως, στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνται πάνω από 400 εκδηλώσεις κάθε χρόνο: αθλητικοί αγώνες, παραστάσεις, συναυλίες, αναβίωση εθίμων…

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, στα τέλη Νοεμβρίου προσελκύει πλήθος κόσμου, καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν γευστικές συνταγές βασισμένες αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα! Ενώ ο Δρόμος του Γιοφυριού περιλαμβάνει μία από τις ομορφότερες διαδρομές, μέσα από μνημεία της αρχαίας Αμβρακίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου.  

Τζουμέρκα – Αμβρακικός σε μια ανάσα!

Άρτα σημαίνει Τζουμέρκα και Αμβρακικός, βουνό και θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.

Στον Αμβρακικό έχουν καταγραφεί τριακόσια είδη πουλιών κι εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ποδήλατο, καγιάκ θάλασσας, sea και kite surf, πεζοπορία και κρουαζιέρες στον Αμβρακικό, με αφετηρία το γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας.

Απέναντι στέκονται τα Τζουμέρκα, το 70% των οποίων απλώνεται γεωγραφικά στο νομό Άρτας. Από τη Ροδαυγή έως και τα Θεοδώριανα, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη διάσημη ηπειρωτική φιλοξενία και να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο!

*

-Συμμετοχή στην 36η Philoxenia: Ο Δήμος Άρτας θα συμμετέχει στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη 12 – 14 Νοεμβρίου 2021. Πληροφοριακό υλικό θα πάρετε από το σταντ του Δήμου που θα βρίσκεται στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, Περίπτερο 15, σταντ 17.

-Προσωπικότητες και ευεργέτες της Άρτας  

Η Άρτα έχει αναδείξει ξεχωριστές προσωπικότητες και ευεργέτες, από τον Βασιλιά Πύρρο (318 π.Χ. – 272 π.Χ.) μέχρι τον ιστορικό, πνευματικό ηγέτη και ταπεινό μοναχό Μάξιμο Γραικό (σ.σ. το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Τριβώλης και γεννήθηκε στην Άρτα στα 1470 μ.Χ. περίπου) και την Αγία Θεοδώρα πολιούχο της πόλης.

Στη λίστα με τις προσωπικότητες συμπεριλαμβάνονται και ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης με την Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης να έχει το όνομά του, ο ποιητής και πεζογράφος Μιχάλης Περάνθης (σ.σ. το όνομά του ήταν Μιχάλης Παπαδόπουλος), το ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρίας Νικόλαος Σκουφάς γεννημένος στο Κομπότι της Άρτας το 1779 (σ.σ. το όνομά του έχει δοθεί σ’ έναν από τους τέσσερις δήμους του νομού Άρτας, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης καθώς και σε δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι), ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, γεννημένος στη Σκουληκαριά Άρτας, ο Μακρυγιάννης επίσης αγωνιστής του ’21, ο οποίος δεν γεννήθηκε στην Άρτα, αλλά στα Απομνημονεύματά του έχει πολλές αναφορές ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος με καταγωγή της μητέρας του από την Άρτα (σ.σ. κορυφαία του ταινία η Μανταλένα αλλά και τα Δελφινάκια του Αμβρακικού κτλ.), ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος από το Πέτα Άρτας, η τραγουδίστρια Μαρίζα Ρίζου από το Λιμίνι (7 χλμ.) κ.ά.

– Η Άρτα απέχει περίπου 320 χλμ. από Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την Εγνατία οδό, στο μεγαλύτερο κομμάτι, και μετά τα Ιωάννινα βγαίνετε στην Ιονία οδό. Άλλη επιλογή είναι από Ιωάννινα να συνεχίσετε ευθεία ακολουθώντας τον παλιό επαρχιακό δρόμο, διασχίζοντας χωριά, το Λούρο ποταμό, την Φιλιππιάδα μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.

Η απόσταση από Αθήνα είναι 350 χλμ. ακολουθώντας την Ιονία οδό. Για σύνδεση με αεροπορικές πτήσεις το κοντινότερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί όλο το χρόνο είναι ο κρατικός αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» ενώ κατά τους θερινούς μήνες υπάρχουν πτήσεις και προς το Διεθνή Αερολιμένα Ακτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα