Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΣτοίχημα η βιώσιμη ανάπτυξη!!

Στοίχημα η βιώσιμη ανάπτυξη!!

Η Χαλκιδική, ως ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός της Ελλάδος, και εν δυνάμει αειφόρος προορισμούς, έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Με 72 γαλάζιες σημαίες που την καθιστούν τον πρώτο προορισμό στην Ελλάδα  σε αριθμό των πιστοποιητικών περιβαλλοντικής ποιότητας Blue Flag, τη συμμετοχή της  στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura network (2000) που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, τη συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικά ευρωπαϊκά προγράμματα (πχ. Smile), τη χρήση νέων τεχνολογιών φιλικές προς το περιβάλλον (eco labels/ green key) και τη μείωση των απορριμμάτων και η εξασφάλιση της ανακύκλωσής από τα καταλύματα (ανακύκλωση σκουπιδιών, κομποστοποίηση σε ξενοδοχεία) η Χαλκιδική αποδεικνύει έμπρακτα ότι  επενδύει και προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη του προορισμού.

Επιπρόσθετα, η Χαλκιδική συμμετέχει στην οργάνωση ημερίδων/ workshop για την εκπαίδευση των στελεχών και των επιχειρηματιών του τουρισμού (όπως bike friendly), στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού συμβατές με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (αγροτουρισμός, περιπατητικός και ποδηλατικός τουρισμός) καθώς και με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους (όπως η διάσχιση του όρους Δραγουδέλι).

Επιπρόσθετα, είναι και η στήριξη τοπικής παραγωγής μέσω της υιοθέτησης της δράσης «Ελληνικό Πρωινό» μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και βέβαια, με δράσεις προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (όπως Άγιον Όρος – UNESCO).

Σχεδιασμός δικτύου περιπατητικών διαδρομών

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2018, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Τμήμα Δασοκομίας του ΑΠΘ και την χορηγία ιδιώτη παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει την προσπάθεια σχεδιασμού ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική/ιστορική κληρονομιά του τόπου με σκοπό την πιστοποίηση τους από το Ευρωπαϊκό πρότυπο Leading Trails.

*

-Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 27 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1980.

-Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί και το βασικό θέμα των φετινών εορτασμών σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα