Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΗ εμποροπανήγυρις και ο Άγιος Μάμας!

Η εμποροπανήγυρις και ο Άγιος Μάμας!

Του Αγίου Μάμαντα σήμερα, και η ξακουστή εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντα, στη Χαλκιδική, προσελκύει πλήθος κόσμου! Οι πληρότητες αγγίζουν το 98%!

Κείμενο + φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη – μετά των Φαρσάλων. Η εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμαντα, κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες κόσμο, Έλληνες – κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα- αλλά και τουρίστες που αυτήν την εποχή απολαμβάνουν τις διακοπές τους στις ελκυστικές παραλίες της Χαλκιδικής.

Εβδομήντα χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη, στο δρόμο για τη Σιθωνία Χαλκιδικής, ο Άγιος Μάμας των 1.200 κατοίκων, έχει, όχι μόνο σήμερα, ανήμερα του Αγίου Μάμαντα, αλλά, από τις 29 Αυγούστου, όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Και είναι, κάτι, που αναμφίβολα, ενισχύει την τοπική οικονομία του χωριού, αφού κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρις περνάνε χιλιάδες επισκέπτες.

«Οι πληρότητες φέτος στους εμπόρους που εκθέτουν τα προϊόντα τους αγγίζουν το 98%» επισημαίνει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμαντα ΕΠΟΚΑΜ ΑΕ Χρήστος Γκούτζιος.

Οι εκθέτες φέτος υπολογίζονται περί τους 650 ενώ όπως δηλώνει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της ΕΠΟΚΑΜ κ. Γκούτζιος, «από το 2011 και μετά, λόγω της οικονομικής ύφεσης, υπήρχε μια μείωση στους εκθέτες».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟΚΑΜ ΑΕ Χρήστος Γκούτζιος

Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΠΟΚΑΜ αποφάσισε τη μείωση των ενοικίων, κατά 30% σε βάθος έτους, με αποτέλεσμα, φέτος να υπάρχει αύξηση συμμετοχών, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που υπήρχε μείωση της τάξεως του 12% – 13%.

Από λουκουμάδες μέχρι αντίκες και είδη σπιτιού!

Ανοιχτά, από τις 10 το πρωί έως αργά τα μεσάνυχτα, στην ξακουστή Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμαντα, θα βρείτε τα πάντα’ κυριολεκτικά τα πάντα!

Από χαλιά και εργαλεία, μέχρι βότανα, μέλια και σαπούνια από γάλα γαϊδάρας’ από κυλότες και μπουφάν, μέχρι κουδούνες, αντίκες και λουκουμάδες από το Μέτσοβο!

Ξυλόγλυπτα και διακοσμητικά για το σπίτι, κουζινικά σκεύη και αξεσουάρ για κινητά, έλα και έναν χαλβά για γλύκισμα, και σουβλάκι στα κάρβουνα, ψητό λουκάνικο και παγωμένη μπύρα!

Η ξακουστή Εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντα συνεχίζει να λειτουργεί με αμείωτους ρυθμούς έως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου!

Τώρα, για το εάν ο κόσμος ψωνίζει; Πανηγύρι είναι, όλο και κάτι θα βρεις να πάρεις!!!

*

-Απόψε, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Μάμαντα, στις 9 το βράδυ έχει συναυλία με την Μαριώ και το Λάμπρο Καρελά.

-Αύριο, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 θα έχει συνάντηση Χορωδιών ενώ τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ο Πολιτιστικός Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Καλλικράτειας, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Αγίου Μάμαντος Ξυλιάτου Κύπρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμαντος.

-Οι επίσημες εκδηλώσεις, ξεκίνησαν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου με την περιφορά Ιεράς Εικόνας Αγίου Μάμαντος και το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στη συνέχεια με εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μάμαντος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου Θεσσαλονίκης «Οι Τρείς Ιεράρχες».

– Ο Άγιος Μάμας θεωρείται προστάτης των βοσκών αλλά και των υιοθετημένων παιδιών. Ο Άγιος Μάμας έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα