Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΔιεθνές Φεστιβάλ μνημείων: τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός

Διεθνές Φεστιβάλ μνημείων: τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός

Ένα τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης, της σημερινής, Παρασκευής 8 Ιουνίου.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

8 -10 Ιουνίου, διεξάγεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων στη Θεσσαλονίκη Yedi Kule

«Οι δρόμοι των μνημείων» του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, λαμβάνει χώρα για ένα τριήμερο, στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα, από σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουνίου έως και την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, απόψε το βράδυ, στις 21.00, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει την εκδήλωση «Δρόμοι Θεάτρου». Στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Γεντί Κουλέ, θα δοθεί η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης, μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα  και ρεμπέτικα τραγούδια. Ένα έργο, που θυμίζοντας πώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Το εισιτήριο ορίζεται από το ΚΘΒΕ και κοστίζει 10 ευρώ, το οποίο μέχρι τις 16.30, μπορείτε να το εκδώσετε από το «Βασιλικό Θέατρο», διαφορετικά, στην είσοδο του «Γεντί Κουλέ».

Απόψε η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ

«Δρόμοι Μουσικής»

Το αυριανό πρόγραμμα, Σάββατο 9 Ιουνίου, με τίτλο «Δρόμοι Μουσικής», έχει ως εξής: το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), θα παρουσιάσει τρεις μουσικές συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
-Στο Βυζαντινό Λουτρό (οδός Θεοτοκοπούλου στο  Κουλέ Καφέ της Άνω Πόλης στον εσωτερικό και αύλειο χώρο) θα δοθεί συναυλία της τάξης “Σύνθεσης” της Κατεύθυνσης Σύγχρονης Μουσικής, με τίτλο “Έξωθεν – Εντός”, και ώρες 18.30 – 20.30.

Θα παρουσιαστούν 10 µινιατούρες και 3 έργα Μουσικής Δωµατίου για συνδυασµούς των παρακάτω οργάνων: 2 βιολιά, 2 τσέλα, βιόλα, κοντραµπάσο, κρουστά , φλάουτο, τροµπέτα, κλαρινέτο, 2 κιθάρες.

Να σημειωθεί ότι τα έργα έχουν γραφτεί, ειδικά γι’ αυτήν τη συναυλία στο Βυζαντινό Λουτρό.

-Στον Πύργο Αλύσεως (Τριγωνίου) θα δοθεί συναυλία της Κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο “Μουσική Έξω από τα Τείχη”, από τις 19.00-20.30.

Τα σύνολα παραδοσιακής μουσικής του Τµήµατος Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης, παρουσιάζουν οργανική και φωνητική µουσική από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις κλασικές παραδόσεις της Ανατολής, ισορροπώντας από την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και το σύγχρονο crossover, στη προφορική παράδοση.  Στα σύνολα συμμετέχουν φοιτητές των ειδικεύσεων λαούτο, βιολί, ούτι, λύρα, κανονάκι, παραδοσιακά κρουστά, κιθάρα, μπουζούκι, σαντούρι, τραγούδι.

-Στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), στον εσωτερικό αύλειο χώρο θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής, με  τίτλο “Μουσική Εντός Τειχών”. Θα παρουσιαστούν έργα των L.Janacek, A.Vivaldi, A.Elgar, A.Piazzolla, υπό την καλλιτεχνική επιµέλεια του Δηµήτρη Χανδράκη. Ώρα έναρξης 21.00 με τη διάρκεια της συναυλίας να είναι περίπου 45 λεπτά.

«Δρόμοι Μουσικής» αύριο, Σάββατο 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης Yedi Kule

«Αγώνας δρόμου»

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ο «Αγώνας Δρόμου», εκεί όπου, μέσα από τα σοκάκια  της Ακρόπολης Θεσσαλονίκης, οι 400 συμμετέχοντες (σ.σ. πέρυσι ήταν 285) θα τρέξουν μια διαδρομή 5,28 χιλιομέτρων, η οποία θα συνδέσει 8 μνημεία της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα τα μνημεία είναι: Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος του Ορφανού, Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (περιοχή Ισλαχανέ), Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου), Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ). Ο αγώνας ξεκινάει στις 19.00 με τον τελευταίο συμμετέχοντα να ολοκληρώνει τη διαδρομή στις 20.00.

Η διαδρομή των 5,28 χλμ. θα περνάει από 8 μνημεία της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης

Εκείνη την ώρα θα γίνουν και οι απονομές, και στη συνέχεια, περίπου στις 20.10, θα μαζευτούν όλοι, αθλητές, συμμετέχοντες, κοινό, σε μία συμβολική κίνηση, για να αγκαλιάσουν το μνημείο του φρουρίου του Επταπυργίου στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει περίμετρο 380 μ.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τεράστια αγκαλιά» επισημαίνει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος του «ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ» και διοργανωτής του Yedi Kule Conquest, Μπάμπης Τσανακτσίδης, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο αγκάλιασμα θα είναι περί τα 1.000 άτομα (οι 400 εθελοντές).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στο αγκάλιασμα θα είναι περί τα 1.000 άτομα (οι 400 εθελοντές)

Ο νικητής του αγώνα θα πάρει για κύπελλο το κλειδί του Επταπυργίου / Υedi kule, φέροντας επάξια τον τίτλο του κατακτητή του Yedi Kule – Conquest για τον επόμενο χρόνο!

Στις 20.00 το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουνίου, οι απονομές των αθλητών στον “Αγώνα Δρόμου”

*

-Το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων διοργανώνεται στο Επταπύργιο / Γεντί Κουλέ, 8 – 10 Ιουνίου, από τον «ΣΦΕΝΔΑΜΟ» και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Στόχος του τριήμερου φεστιβάλ με τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα είναι η ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε, ότι στη Θεσσαλονίκη, 15 μνημεία συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (http://www.yedikule.gr/).

-Οι εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που θα ξεπερνούν σε αριθμό κάθε προηγούμενο θα βρίσκονται εκεί, για να σας καλωσορίσουν.  Δεν θα δυσκολευτείτε να τους ξεχωρίσετε, εφόσον θα φορούν το χαρακτηριστικό καπέλο μασκότ των εκδηλώσεων, για να μας θυμίζουν την πρακτική που καθιερώθηκε τη δεκαετία 1920, ώστε να ξεχωρίζουν οι επισκέπτες από τους φυλακισμένους του Γεντί Κουλέ.

Οι εθελοντές με το χαρακτηριστικό καπέλο μασκότ των εκδηλώσεων

– Επίσης, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, με 40 μέλη τους συνολικά, θα βρίσκονται στον χώρο της εκδήλωσης την Κυριακή 10 Ιουνίου, σε σημεία των διαδρομών για να επέμβουν όπου και όποτε χρειαστεί, καθώς έχουν αναλάβει την υγειονομική κάλυψη, ασφάλεια και επικοινωνία  της διοργάνωσης του δρόμου αγώνων Yedi Kule Conquest 2018.

-Ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΜΟΥ) με μέλη του θα είναι «παρών» στον αγώνα Δρόμου Μνημείων, προσφέροντας βοήθεια στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα