Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΑπόδραση στον Παλαιό Παντελεήμονα

Απόδραση στον Παλαιό Παντελεήμονα

Όμορφος, παραδοσιακός οικισμός, στις πλαγιές του  Ολύμπου, ατενίζει το γαλάζιο της θάλασσας. Ο Παλαιός Παντελεήμονας, ένας οικισμός, δίχως οχήματα!

 Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

6 χλμ. δρόμος στενός με στροφές, από την Εθνική οδό μέχρι τον Παλαιό Παντελεήμονα

Πάνε πολλά πολλά χρόνια απ’ τότε που είχα ανέβει για πρώτη φορά στον Παλαιό Παντελεήμονα. Είναι ένα χωριό  στην ορεινή Πιερία, χτισμένο σε υψόμετρο 500 μ., στις πλαγιές του Ολύμπου, που από τη μια έχει θέα τον Όλυμπο και από την άλλη το γαλάζιο της θάλασσας!

Το είχα προλάβει και δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, αφού αυτό έφτασε στο χωριό μόλις στις αρχές του 2000.

Το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία καταλυμάτων και χώρων εστίασης καθώς και καταστημάτων με τοπικά προϊόντα, βότανα, είδη λαϊκής τέχνης κ.ά.

Στο χωριό δεν επιτρέπονται τα οχήματα, με εξαιρέσεις σε επιχειρηματίες και κατοίκους που το όχημά τους φτάνει μέχρι κάποια σημεία για φορτώσεις/εκφορτώσεις κτλ.

Ο επισκέπτης παρκάρει στην είσοδο του χωριού και από εκεί εισέρχεται πεζός. Τα καλντερίμια είναι λιθόστρωτα, οπότε φροντίστε να φοράτε παπούτσια που θα σας διευκολύνουν στο περπάτημα. Στη διχάλα που θα συναντήσετε, είτε πάτε ευθεία, είτε δεξιά, στο ίδιο σημείο θα καταλήξετε, στην πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα.

Παλαιός Παντελεήμονας
Η πλατεία του χωριού με την ομώνυμη εκκλησία

Το χωριό

Στην πλατεία θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία χτίστηκε το 1914. Είναι ανοιχτή, οπότε, μπορείτε και να εισέλθετε στο εσωτερικό της.

Χαρακτηριστικός και ο πλάτανος στη μέση της πλατείας, το παλιό σχολείο το οποίο σήμερα λειτουργεί ως καφέ και ξενώνας, και γύρω γύρω ταβέρνες.

Ένα μαγαζάκι με διακοσμητικά που λειτουργούσε στην πλατεία, διαπιστώνουμε ότι έχει κλείσει. Η αλήθεια είναι ότι άλλα ανοίγουν, άλλα κλείνουν.

Ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του Παλαιού Παντελεήμονα είναι το «Παλιό Καφενείο», κτίσμα του 1902. Νόστιμα γλυκά της Φωφώς – η πατσαβουρόπιτα, το μυρμιγκάτο με σοκολάτα, το εκμέκ, το κανταΐφι, η καρυδόπιτα κ.ά-, τα γλυκά του κουταλιού, οι πίτες, ο ελληνικός ψημένος στην χόβολη. Το καφενείο, από παλιά, λειτουργούσε ως καφενείο – ο κάτω χώρος του-,  στον επάνω χώρο έμενε η οικογένεια του σπιτιού ενώ ένα από τα δωμάτια το νοίκιαζε η δασκάλα του χωριού.

Το καφενείο στις μέρες μας λειτουργεί Παρασκευή – Κυριακή, εκτός βέβαια την περίοδο των εορτών και των αργιών.

Παλαιός Παντελεήμονας
Λιθόστρωτο καλντερίμι που καταλήγει στην πλατεία

Διατηρητέος οικισμός

Ο Παλαιός Παντελεήμονας το 1978 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Δημοσίων Έργων ως Διατηρητέος Οικισμός. Αρκετά παλιά σπίτια αγοράστηκαν από ξένους, πολλά μετατράπηκαν σε ξενώνες και σήμερα, το χωριό αποτελεί πόλο έλξης όλες τις εποχές του χρόνου, τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στο Νέο Παντελεήμονα, εκτός από τρεις οικογένειες που ζουν μόνιμα στον Παλιό.

Δίνουν το δικό τους χρώμα!

Info  

Ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 105 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 405 χλμ. περίπου από Αθήνα. Βρίσκεται στο ύψος του Κάστρου του Πλαταμώνα. Ολα τα χιλιόμετρα διανύονται σε Εθνική οδό, εκτός από τα τελευταία 6, δρόμος ανηφορικός, στενός και με στροφές. Και με υπέροχη θέα!

-Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες και δωμάτια, καθώς και ταβέρνες που σερβίρουν σούβλα, ντόπια κρέατα, μαγειρευτά κ.ά. Μου άρεσε η ταβέρνα «Ο Θωμάς» (κάτω από την εκκλησία) εκεί όπου η κυρία Βάγια μαγειρεύει σαν το σπίτι της. Οι μερίδες, εκτός από πεντανόστιμες είναι και… τεράστιες!

Νοστιμότατος ο κόκκορας με τις χυλοπίτες!!

-Κατά την παραμονή σας στην περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε και το Κάστρο Πλαταμώνα με την υπέροχη θέα! Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά 08.00 – 15.00 (τηλ.23520 44470).

Κάστρο Πλαταμώνα
Πανοραμική άποψη του Κάστρου του Πλαταμώνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα