Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΤα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς!

Τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς!

Κέφι, χορός, τραγούδι, διασκέδαση’ αυτά είναι τα περίφημα Ραγκουτσάρια, δηλαδή, τα Καστοριανά καρναβάλια!

 ΝΤ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Καστοριά
Επί τρεις ημέρες, η πόλη της Καστοριάς, θα ξεφαντώνει! (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Τρεις ημέρες, ανήμερα των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου, του Αϊ Γιαννιού 7 και στις 8 Ιανουαρίου, η Καστοριά πρωταγωνιστεί με το παραδοσιακό της έθιμο, που ακούει στο όνομα Ραγκουτσάρια.

Κάποιοι, θα αναρωτηθείτε, τι εστί Ραγκουτσάρια’ τα Ραγκουτσάρια λοιπόν είναι το παραδοσιακό καρναβάλι της Καστοριάς, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Το όνομα Ραγκουτσάρια προέρχεται από το λατινικό rogatores, δηλαδή ζητιάνοι, αφού οι μεταμφιεσμένοι ζητούν από τους νοικοκύρηδες να τους δώσουν δώρα προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Το όνομα και η καταγωγή του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης (Saturnalia = γιορτές προς τιμή του Κρόνου) και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας.

Γλέντι, χορός και μπουλούκια!

Στα Ραγκουτσάρια συμμετέχουν γύρω στα 20 – 25 «μπουλούκια», ομάδες καρναβαλιστών που επί τρεις ημέρες, γλεντούν, διασκεδάζουν, χορεύουν, ξεφαντώνουν, στους δρόμους της Καστοριάς.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν ανήμερα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου, μετά τον Αγιασμό των Υδάτων. Το κάθε μπουλούκι ξεκινάει από κάποιο σημείο της πόλης και το καθένα έχει τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων.

Τη δεύτερη μέρα, του Αϊ Γιαννιού, τα «μπουλούκια» επισκέπτονται τα σπίτια όλων όσοι εορτάζουν και τους εύχονται χρόνια πολλά.

Ραγκουτσάρια Καστοριάς
Στις 8 Ιανουαρίου – τρίτη ημέρα για τα Ραγκουτσάρια- η παρέλαση και η αποκορύφωση των εκδηλώσεων!

Η παρέλαση

Την τρίτη ημέρα, στις 8 Ιανουαρίου, έρχεται η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, με τη μεγάλη παρέλαση (Πατερίτσα) των καρναβαλιστών.

Η παρέλαση λαμβάνει χώρα επί της οδού Μητροπόλεως και η έναρξη γίνεται στις 2 το μεσημέρι. Τα μπουλούκια, με άφθονο κέφι και χορό, καταλήγουν στην πλατεία Ντολτσό (Αφοί Εμμανουήλ).

Ντολτσό Καστοριάς
Στην παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς, Ντολτσό, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα πετρόχτιστα αρχοντικά (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

*

-Η Καστοριά απέχει 200 χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την Εγνατία οδό για Ιωάννινα και στη συνέχεια για τον τελικό σας προορισμό.

-Κατά την παραμονή σας στην Καστοριά θα γευτείτε τοπικές γεύσεις όπως, κεφτεδάκια μακάλο με σάλτσα φτιαγμένη με λάδι, αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο, σαρμάδες (ντολμάδες με λάχανο), αρμιά (λάχανο τουρσί), χοιρινό πρασοσέλινο, κολοκυθοκεφτέδες, ζυγούρι, αγριογούρουνο, πίτες, τσιπουρομεζέδες, λιμνίσια ψάρια, σούβλα, κ.ά.

-Ακολουθήστε την παραλίμνια διαδρομή μήκους 8,5 χλμ., πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά μήκος αυτής, αξίζει να επισκεφτείτε το  σπήλαιο «Δράκου», (τηλ. 6957/591.303, ώρες λειτουργίας 10.15 – 16.30, εκτός Δευτέρας), το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω τη μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας με αξιόλογες εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες.

Καστοριά παραλίμνια διαδρομή
Πανέμορφη η παραλίμνια διαδρομή! (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου_
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα