Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική ΜακεδονίαΣτην Ξάνθη για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Στην Ξάνθη για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Ιστορικοί περίπατοι και θέατρα σκιών, θερινό σινεμά και αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, είναι μερικές από τις δράσεις της ΦΕΞ, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης.

Φωτ. ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της Ξάνθης, συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2017, που θα πραγματοποιηθούν 2 – 10 Σεπτεμβρίου, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ιστορικούς περιπάτους και εικαστικά δρώμενα, θερινό σινεμά και σεμιναριακά μαθήματα αργεντίνικου τάνγκο, θρακιώτικες παραδοσιακές βραδιές και μουσικό θέατρο κ.ά., η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί μια πραγματικότητα, όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της.

Θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες των δράσεων της ΦΕΞ, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2017, είναι, Ξάνθη – ο χώρος της μνήμης & της δημιουργίας, Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου, Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι, Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων  … ( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού …), Η Ξάνθη του παραμυθιού… (παιδική σκηνή ΦΕΞ).

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων της ΦΕΞ ξεκινάει την Παρασκευή 25 Αυγούστου, με το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών (θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου).

Συνεχίζεται την Τετάρτη 30 Αυγούστου με τον «Καραγκιόζη στην αυλή του χαμάμ» Θρακικό θέατρο σκιών, ακολουθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου το θερινό σινεμά, με την «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, τους ιστορικούς περιπάτους, παιδικές ζωγραφικές, αφηγήσεις παραμυθιών και εργαστήρια Capoeira το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου.

Από την Κυριακή 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο Ξάνθης, θα γίνεται γνωριμία με την τοπική ιστορία.

Έως και τη λήξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2017, το πρόγραμμα της ΦΕΞ θα είναι πλούσιο σε δρώμενα, που αξίζει να το ακολουθήσετε (http//www.fex.org.gr).

*

-Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή, και ώρες 09.30 – 14.30. Η γενική είσοδος είναι 2 ευρώ (τηλ. 25410 25421).

-Οι Γιορτές Παλιάς πόλης της Ξάνθης είναι ο δεύτερος μεγάλος θεσμός στην Ξάνθη μετά τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1991 και έκτοτε λαμβάνουν χώρα αδιάλειπτα κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το όνομά τους το έλαβαν για τον λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται στον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, τη λεγόμενη Παλιά Πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα