Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηSoυvenirs de Saloniqυe: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα

Soυvenirs de Saloniqυe: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα

Τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης, κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, μεταφέρει η έκθεση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Souvenirs de Salonique: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ‘τρέχει’ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), στην αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault».

Αναζητώντας το ρόλο της Γαλλίας, γνωρίζετε ότι η Γαλλία επέλεξε να ιδρύσει ένα από τα πρώτα της Προξενεία, το 1686, στη Θεσσαλονίκη;

Ότι, το 1906, η Λαϊκή Αποστολή, επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό – το Λυσέ;

Ότι η αρχική κατασκευή πολλών σύγχρονων υποδομών της περιοχής έγινε από τα γαλλικά στρατεύματα της Στρατιάς της Ανατολής κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ότι μερικοί εμβληματικοί τόποι της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι, Νέα Παραλία) φέρουν την υπογραφή Γάλλων αρχιτεκτόνων;

Ενότητες

Η εν λόγω έκθεση αποτελείται από έξι ενότητες, συνοδεύεται δε από διαλέξεις και εκδηλώσεις στην πόλη, με στόχο να αναπαραστήσουν αυτές τις ιστορίες.

Οι έξι ενότητες που παρουσιάζονται είναι:

1.Απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη – Δημιουργία Γαλλικού Προξενείου

2.Η γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης – Το Λιμάνι

3.Η Εβραϊκή κοινότητα και η εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη

4.Το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη – τα σχολεία των Λαζαριστών, των Αδελφών του Ελέους, των Φρέρηδων

5.Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη – Η πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι αρχιτέκτονες

  1. Η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του «Λυσέ».

*

-Η έκθεση  «Souvenirs de Salonique: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα»  βρίσκεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), στην αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault» και θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 20.00. Για σχολικές επισκέψεις, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 2310 821231 (εσωτ. 113).

-Η έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 9-12 Μαΐου 2019.

-Απόψε, Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 20.00, στην αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault» θα γίνει παρουσίαση «Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου – Θεσσαλονίκη 1915 – 1918», με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα, καθηγητή, Τμ. Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση.

-Τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στις 17.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Μασσαλία, Συνδέσεις του παρελθόντος με τα λιμάνια του σήμερα». Την ίδια μέρα, θα παρουσιαστούν σημαντικέ ελληνογαλλικές συνεργασίες, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κου Christophe Chanteppy.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα