Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΜέρες Οχυρών στο Πολεμικό Μουσείο

Μέρες Οχυρών στο Πολεμικό Μουσείο

Εκδήλωση με τίτλο «Μέρες Οχυρών» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας την έκθεση Ντοκουμέντα Καρατάς.

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Σελίδες ημερολογίων, επιστολές, εφημερίδες, περιοδικά, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα και πολλά άλλα αντικείμενα στρατιωτών του 1940-1941, που αποτελούν μάρτυρες της απλής καθημερινότητας τους, παρουσιάζονται στην έκθεση «Ντοκουμέντα Καρατάς», που θα εκτεθούν στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για αντικείμενα  που διασώθηκαν με πρωτοβουλία της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση,  μέσα από κατεστραμμένες και ξεχασμένες υπόγειες στοές του οχυρού Καρατάς στις Σέρρες, που δεν επαναχρησιμοποιήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό μετά το τέλος του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου.

Οχυρά Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Μέρες Οχυρών

Η εκδήλωση «Μέρες Οχυρών» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ιστορικοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες τόσο για την κατασκευή των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» (1936-1940) –και όχι μόνο- όσο και για τη «Μάχη των Οχυρών» στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (6-10/4/1941).

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Γεώργιος Πολύχρους (Ιστορικός): «Η κατασκευή της Γραμμής Μεταξά και ο ρόλος της στο ελληνικό αμυντικό σύστημα», Ηλίας Κοτρίδης (Ερευνητής – Αν/χης ε.α.): «Ρούπελ. Το απόρθητο οχυρό. Μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές», Κωνσταντίνος Κυρίμης (Ερευνητής): «Τα Ναυτικά Οχυρά Μεταξά της Αττικής (1936-1940)», Παναγιώτης Σαββίδης (Ερευνητής – Δημοσιογράφος): «Γραμμή Μεταξά. Από την ιστορία στο μέλλον – Προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης».

*

-Η εκδήλωση «Μέρες Οχυρών» παρουσιάστηκε στην Αθήνα στις 10/3, το Σάββατο 31/3 λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη στο Πολεμικό Μουσείο (Γρ. Λαμπράκη 4, τηλ. 2310 249803) και θα ολοκληρωθεί στις 18 Απριλίου στις Σέρρες.

-Στόχος των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται για 2η χρονιά,  είναι η ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), καθώς και της προώθησης του κορυφαίου Φεστιβάλ Ιστορικής Αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», που θα πραγματοποιηθεί 12 και 13 Μαΐου στις Σέρρες.

-Η διοργάνωση της εκδήλωσης γίνεται από το Σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση» σε συνεργασία και με την υποστήριξη του δήμου Σιντικής και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (www.roupel1941.gr/fortdays).

-Όλα τα αντικείμενα που παρουσιάζονται συντηρήθηκαν από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα (Επιμέλεια έκθεσης:Στυλιανός Πλάκας και Ζωή Γεωργιάδου) και εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα