Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΓαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: Καινοτομία, ποικιλομορφία, συνεργασίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: Καινοτομία, ποικιλομορφία, συνεργασίες

Εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις ιστορίας, ζωγραφικής, κόμικς, γαλλική μόδα και εβδομάδα γεύσεων με γαλλική γαστρονομία, μουσικές εκδηλώσεις και ελληνογαλλικές συζητήσεις.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Καινοτομία, ποικιλομορφία, συνεργασίες είναι οι τρεις άξονες του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε σήμερα σε κεντρικό πολυχώρο της Θεσσαλονίκης.

«Με βάση τους τρεις άξονες του ετήσιου προγράμματός μας, στο κομμάτι της καινοτομίας είναι η κατασκευή μιας νέας υπερυψωμένης ξύλινης βεράντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου» ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Από αριστερά: Κατερίνα Σπυροπούλου (Υπεύθυνη επικοινωνίας – Μάρκετινγκ Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), Philippe Ray (Γενικός Πρόξενος Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη), Αλεξάνδρα Βουτυρά (γενική γραμματέας του Δ.Σ. Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ)

Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «θα είναι μια μίνι Νέα Παραλία», με αφορμή την ανάληψη της κατασκευής από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Bernard Cuomo, οι ίδιοι που έχουν βάλει την υπογραφή τους στην κατασκευή της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης.

Τούβλο του 1906, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή νέας βεράντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο αναγράφει του όνομα του κατασκευαστή και Θεσσαλονίκη!

Στον πρώτο άξονα – την καινοτομία- συμπεριλαμβάνονται η καινούργια ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτο, το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών, καθώς και η κάρτα μέλους για σπουδαστές και φίλους του Ινστιτούτου, με ειδικές εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα καταστήματα της Θεσσαλονίκης (σ.σ. η Κάρτα μέλους πωλείται προς 15 ευρώ).

Η κάρτα μέλους για σπουδαστές και φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κοστίζει 15 ευρώ και προσφέρει προνομιακές τιμές σε περισσότερες από 35 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη (μόδα, γαστρονομία, ομορφιά, πολιτισμός)

Μουσική, εκθέσεις, γαστρονομία, μόδα, κινηματογράφος

Ο δεύτερος άξονας του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης είναι η ποικιλομορφία.

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, 27 Οκτωβρίου 2018 – 10 Φεβρουαρίου 2019, με περισσότερα από 450 έργα Γάλλων – κυρίως στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου-, έργα από Γαλλικά μουσεία, από ιδιώτες αλλά και συλλέκτες θα εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

«Μέσα από την έκθεση, η Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί μ’ έναν άλλο τρόπο, καλλιτεχνικό» είπε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «παρά το γεγονός που έχει να κάνει με τον πόλεμο, θα είναι μια έκθεση φωτεινή, διδακτική, μ’ ευχάριστα θέματα».

Να σημειωθεί, ότι τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στον άξονα της ποικιλομορφίας συμπεριλαμβάνονται η 7PLY Project Festival (1 – 6 Οκτωβρίου) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α) με έργα σε σανίδες του skate, και φιλοξενούμενο τον Γάλλο καλλιτέχνη DaKo.

Η Εβδομάδα Γεύσεων (8-14 Οκτωβρίου) που φέτος γιορτάζει την 29η επέτειό της, με Γάλλους μάγειρες, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μπουφέ γευσιγνωσίας κ.ά. (www.legout.com). Εγκαίνια τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στο «Tre Marie» (Εθνικής Αμύνης 3 & Μητροπόλεως), στις 20.00.

Έκθεση κόμικς (9 – 11 Νοεμβρίου) με τίτλο «Σιγή Ασυρμάτου» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, η οποία γιορτάζει 17 χρόνια ζωής. Φέτος, θα έχει και εκπαιδευτικό κομμάτι, καθώς πριν την έναρξη της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σχολεία σε 2-3 εργαστήρια κόμικς, δωρεάν. (σ.σ. Μέχρι τώρα το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει υποδεχτεί 800 μαθητές).

Γαλλική Μόδα (15 – 25 Νοεμβρίου) στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (Βίλα Καπαντζή – Βας. Όλγας 108) παράλληλα με έκθεση φωτογραφίας με ρούχα της παλιάς εποχής.

Έκθεση Ζωγραφικής (22 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου) με τίτλο «Ξεριζωμοί» και θέμα τη μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Συνεργασίες

Συνεργασίες είναι ο τρίτος άξονας που συμπεριλαμβάνει το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα πραγματοποιηθούν δυο σημαντικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Σεπτεμβρίου, πρόκειται για μουσική συναυλία με τους Philippe Forget (διεύθυνση και φωνή), Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο) και Δημήτρη Πάτρα (βιολοντσέλο) και τίτλο «Ζέιτενλικ – Η επαναφορά της ειρήνης».

Η αβάν πρεμιέρ είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 28/9, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στις 20.00, ενώ η κεντρική συναυλία στις 29/9, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ (Οδός Λαγκαδά 146), στις 12.00 το μεσημέρι. Μ’ αυτή τη συναυλία, θα δοθεί και η έναρξη για το Φεστιβάλ των 53ων Δημητρίων, του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το “παρών” στη σημερινή συνέντευξη Τύπου έδωσε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου (δεύτερη από δεξιά)

Η δεύτερη πολύ σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, είναι τον Μάρτιο του 2019, και πρόκειται για την έκθεση – Ενθύμιον Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γαλλικές Ιστορίες της Θεσσαλονίκης».

Κεντρικό σημείο θα είναι το «Λυσέ», το οποίο ιδρύθηκε το 1906, και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία «να γνωρίσουν την ποικιλομορφία της Γαλλικής παρουσίας και την επιρροή αυτής στη Θεσσαλονίκη» όπως είπε η Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, αρχιτέκτων – μουσειολόγος, η οποία έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης και του κύκλου των διαλέξεων, μαζί με τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Philipe Ray.

*

-Στο πλαίσιο του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, θα λάβουν χώρα επίσης, οι εκδηλώσεις, Ελληνογαλλικές Συζητήσεις (Τετάρτη 14 Νοεμβρίου), Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων (31 Οκτωβρίου 2018 – 18 Φεβρουαρίου 2019), Κύκλος «Τα RDV CAMPUS-FRANCE» (5 Δεκεμβρίου), ζωντανή σύνδεση με Αθήνα, CREABALK «Φτιάχνοντας πόλεις, φτιάχνοντας την πόλη: μνημειοποιήσεις, πολιτικοποιήσεις, πειραματισμοί» (26 – 27 Νοεμβρίου) στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

-Στον άξονα «Συνεργασίες» συμπεριλαμβάνεται η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (8 Οκτωβρίου) στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, με Philippe Forget και Μαριλένα Λιακοπούλου. Επίσης, Περφόρμανς και Εργαστήριο «Η Χιονάτη» (Εργαστήριο έως 10 Οκτωβρίου, Περφόρμανς 11 Οκτωβρίου στις 12.00 π.μ. στο Λιμάνι) με τη Γαλλίδα χορογράφο Catherine Bay.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα