Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαCocona: Κάτι νόστιμο μοσχοβολάει στη Μηλιώνη 10!

Cocona: Κάτι νόστιμο μοσχοβολάει στη Μηλιώνη 10!

«Σας ετοιμάζουμε γκιοζλεμέ με όποια γέμιση θέλετε»’ τι είναι, Ιωάννα, ο γκιοζλεμές;

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Εδώ θα μ’ αφήσετε» ενημέρωσα τον οδηγό ταξί που με πήγε, μέχρι το Κολωνάκι, στην καρδιά της Αθήνας, και συγκεκριμένα, στη γωνία Ηρακλείτου με Μηλιώνη.

Εκεί, λοιπόν, επί της Μηλιώνη 10, σ΄αυτόν τον περίφημο πεζόδρομο του Κολωνακίου, που σιγά σιγά, ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη, κάνω στάση στην «Cocona».

Σ’ ένα μαγαζάκι λίγων τετραγωνικών, όσο χωράει ένα σάτσι (καμπυλωτό μέταλλο με φωτιά από κάτω), κάνα δυο φούρνοι, ένα ψυγείο, ο πάγκος, τα απαραίτητα δηλαδή, για την παρασκευή – και προσέξτε- για την χειροποίητη παρασκευή γκιοζλεμέ και πίτας.

Η Ιωάννα και η… Cocona της!

Μα τι είναι ο γκιοζλεμές;  

«Είναι Μικρασιάτικη συνταγή, το φύλλο του είναι λεπτό, θέλει λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υλικά που επιθυμεί ο πελάτης, και το ψήνουμε στο καμπυλωτό στρογγυό μέταλλο – το σάτσι-, κάτω από το οποίο διαχέεται φωτιά, ψήνεται δε, δίχως ίχνος λαδιού» μας εξηγεί η Cocona, δηλαδή η Ιωάννα Αμουτζάκη, η ψυχή της Coconas και του γκιοζλεμέ!

Χειροποίητη παρασκευή γκιοζλεμέ και πίτας. στην Cocona!

«Το ανοίγουν με τη βέργα στα γρήγορα, το γεμίζουν συνήθως με λίγο τυρί και σπανάκι, ή σκέτο σπανάκι, και στην ακριβή του μορφή με λίγο κιμά, και το ψήνουν πάνω στο σάτσι» διαβάζω στο φυλλάδιο – κατάλογο της Coconas.

«Να φτιάξω με αλλαντικά και τυριά ή με χόρτα;» μας ρώτησε η Ιωάννα – Cocona.

Προτιμήσαμε τα αλλαντικά με τυριά, δεν γλιτώσαμε όμως και τον δεύτερο γκιοζλεμέ, με σπανάκι και άλλα χόρτα, και μανιτάρια.

Απαραίτητο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι στον γκιοζλεμέ με τα αλλαντικά και τυρί

Μοσχοβόλησε ο πεζόδρομος!

Η ώρα περνάει, τα καφέ της γειτονιάς γεμίζουν, στον πεζόδρομο, πηγαινοέρχεται κόσμος, Έλληνες και ξένοι, Κολονακιώτες και τουρίστες, «καλημέρα», «καλημέρα», ανταλλάσουν οι γνωστοί, οι «της πιάτσας», «Ιωάννα, τι έβγαλες, να δοκιμάσω;» ρωτάει ο γείτονας, ο Γιώργος από το Barber, ακριβώς δίπλα στην Cocona, ξέρει τι θα δοκιμάσει, «μα, σπάει μύτη, κάθε μέρα», ο κύριος Ευριπίδης, κάθε πρωί, με την γλυκιά του καλημέρα, με το χαμόγελο, «σου χαρίζω, κορίτσι μου, ένα τριαντάφυλλο!».

Είναι νόστιμος ο γκιοζλεμές, και υγιεινός, και χορταστικός!!

*

-Η COCONA λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2017, επί της οδού Μηλιώνη 10, στο Κολωνάκι, από τις 9 το πρωί έως τις 09.00 το βράδυ (τηλ. 210 3646563, coconataste@gmail.com).

-Σερβίρει μικρασιάτικους γκιοζλεμέδες, με γλυκές και αλμυρές γεύσεις, από κρέμα μπουγάτσας και σοκολάτα, μέχρι ζαμπόν και τυρί, σπανάκι και τυριά, τέσσερα τυριά, παστουρμά και κασέρι, κοτόπουλο κ.ά.

Μμμμ,νοστιμιά!!

-Είναι και οι χειροποίητες πίτες ταψιού, από κοτόπιτα και κιμαδόπιτα, μέχρι χορτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα ή μηλόπιτα.

Και χειροποίητες πίτες ταψιού!

-Ναι, όλα τα υλικά μαγειρεύονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι δε τιμές ξεκινούν από 2,60 (τυρόπιτα, χορτόπιτα, σπανακοτυρόπιτα κ.ά.) μέχρι 3,60 ο μικρασιάτικος γκιοζλεμές με τα τυριά του, ή την κρέμα μπουγάτσα του, και πάει στα 3,90 ευρώ με τα φρέσκα μανιτάρια, ή το σπανάκι με τα αρωματικά βότανα και τα τυριά, ή τον παστουρμά με το κασέρι κτλ. Έχει και ταψί ολόκληρο για γιορτές, εκδηλώσεις κτλπ., στην τιμή των 14,90 ευρώ (14 κομμάτια τετράγωνα).

-Όσο για το όνομα Cocona, «έτσι λέγαμε τη μαμά μου, την Λαμπρινή, Μικρασιάτισσα στην καταγωγή», εξηγεί η Ιωάννα, δηλαδή αριστοκράτισσα η μαμά, Cocona, όπως και οι γκιοζλεμέδες και οι πίτες, που γευόμαστε στην… COCONA!

Ω! Θέλει γκιοζλεμέ της Coconas, τώρα!!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα