Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΝάουσα – «η πόλη του οίνου» γιορτάζει!

Νάουσα – «η πόλη του οίνου» γιορτάζει!

Γευσιγνωσίες φανερές και τυφλές, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και τοποθετήσεις οινοποιών, αμπελουργών και επαγγελματιών του κλάδου του οίνου και της εστίασης, για τα κρασιά της Νάουσας. Αυτά και άλλα πολλά, επί τρεις μέρες στη διοργάνωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου».

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

8-10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η οινική εκδήλωση “Νάουσα, Πόλη του Οίνου”

Για τέταρτη χρονιά, η Νάουσα γιορτάζει με επίκεντρο το κρασί της’ η Νάουσα γιορτάζει και ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, διοργανώνει την εκδήλωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου» με πλούσια πρόγραμμα, γευσιγνωσίες και θεματικές εκδηλώσεις.

Η οινική εκδήλωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου» θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8 – 10 Δεκεμβρίου, στο κτίριο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ, στην αίθουσα «Έρια», στην πόλη της Νάουσας.

Πρωταγωνιστές οι οινοποιοί

Φέτος, οι πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οινοποιοί. Θα αναλάβουν να μας πλοηγήσουν στον υπέροχο κόσμο του Ξινόμαυρου, αποκαλύπτοντας πτυχές της πολυδύναμης ποικιλίας μέσα από τη δική τους, προσωπική ματιά.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν περιεχόμενο τόσο εντός του ποτηριού τους με ιδιαίτερες γευσιγνωσίες, όσο και εκτός με παρουσιάσεις και συζητήσεις για θέματα που αναδεικνύουν το όραμα αλλά και τις στρατηγικές προκλήσεις που καλείται η Νάουσα –αλλά και το ελληνικό κρασί εν γένει- να αντιμετωπίσει.

Άποψη της πόλης της Νάουσας

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η έναρξη της φετινής διοργάνωσης με τους χαιρετισμούς του δημάρχου Νάουσας, Νίκου Κουτσογιάννη, και του προέδρου του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας Γιώργου Φουντούλη/

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου της Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα με τίτλο «Το ξινόμαυρο, η οινάμπελος της Κεντροδυτικής Μακεδονίας» από τους Γιάννη Μπουτάρη και Χαρούλα Σπινθηροπούλου.

«Η Νάουσα που ονειρευόμαστε» είναι η ενότητα που είναι προγραμματισμένη και ώρες 18.40 – 20.00. Θα υπάρξουν τοποθετήσεις οινοποιών, αμπελουργών, αλλά και επαγγελματιών του κλάδου του οίνου και της εστίασης, για το μέλλον της ΠΟΠ ζώνης και των κρασιών της, από τον Στέλλιο Μπουτάρη, διευθύνων σύμβουλο ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, και τον Γιώργο Τσάνταλη, αντιπρόεδρο ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ TSANTALI.

Η γιορτή καλωσορίσματος θα πραγματοποιηθεί 20.00 – 21.00, με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία οίνων Νάουσας.

Πρόγραμμα Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου έχει ως εξής:

10:30 – 14:30 Κεντρική γευστική δοκιμή στην αίθουσα ‘Έρια’ στο κτίριο «Χρήστος Λαναράς». Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου Νάουσας μέσα από τη γευσιγνωσία των ετικετών του συνόλου των παραγωγών της ζώνης συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

11:00 – 12:00 Ατίθασα Μωρά. Δοκιμάζουμε για πρώτη φορά την εσοδεία του 2017 μαζί με τον Γιώργο Διαμαντάκο, Οινολόγο του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ. (Κόστος συμμετοχής 7 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

12:30 – 13:30 Περί κλώνων. Κλωνική επιλογή της ποικιλίας του Ξινόμαυρου και γευστική δοκιμή κλώνων από τον Κωνσταντίνο Μπακασιέτα, γεωπόνο και ιδιοκτήτη των ομώνυμων φυτωρίων αμπέλου και ο Βασίλης Γεωργίου Οινολόγος της ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κόστος συμμετοχής 7 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

16:00 – 21:00 Κεντρική γευστική δοκιμή στην αίθουσα του 1ου ορόφου. Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου Νάουσας μέσα από τη γευσιγνωσία των ετικετών του συνόλου των παραγωγών της ζώνης συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

16:00 – 21:00 Το βραβείο του κοινού στην αίθουσα 1ου ορόφου. Κατά τη διάρκεια της κεντρικής γευσιγνωσίας, οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε μια τυφλή γευσιγνωσία, ψηφίζοντας το αγαπημένο τους. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα κληρωθούν και δύο νικητές από τους συμμετέχοντες που θα κερδίσουν υπογεγραμμένες από τον Οινοποιό φιάλες με Ξινόμαυρο Νάουσας.

16:00 – 17:00 Ξινόμαυρο vs Nebbiolo. Μια συναρπαστική κόντρα ανάμεσα στην ερυθρή βασίλισσα του ελληνικού αμπελώνα και του κόκκινου βασιλιά από εκφράσεις ανά τον κόσμο με τον Mr.Dan Fredman DFPR και τον Γιώργο Διαμαντάκο, Οινολόγο του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ (Κόστος συμμετοχής 20 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

17:30 – 19:00 Συνδυάζοντας το ξινόμαυρο. Ο Γιάννης Σαμούκας, σεφ του εστιατορίου 12 ΓΡΑΔΑ και ο Χριστόφορος Γεωργιάδης από το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ συνδυάζουν το Ξινόμαυρο σε διάφορες εκδοχές με αγαπημένες γεύσεις (Κόστος συμμετοχής 20 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

19:30 – 20:30 Παραδοσιακή vs Μοντέρνα Νάουσα… στα τυφλά. Πόσο εύκολα αναγνωρίζονται τα διαφορετικά στυλ της Νάουσας με τυφλή γευσιγνωσία? Καθοδηγητής μας ο Κωστής Δαλαμάρας από το ΚΤΗΜΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ (Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

*Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, στην αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων, στο ισόγειο του κτιρίου «Χρήστος Λαναράς».

Γευσιγνωσίες φανερές και τυφλές περιλαμβάνει το πρόγραμμα της οινικής εκδήλωσης

Πρόγραμμα Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

11:00 – 17:00 Κεντρική γευστική δοκιμή στην αίθουσα ‘Έρια’ στο κτίριο «Χρήστος Λαναράς». Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου Νάουσας μέσα από τη γευσιγνωσία των ετικετών του συνόλου των παραγωγών της ζώνης συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

11:00 – 17:00 Το βραβείο του κοινού στην αίθουσα 1ου ορόφου. Κατά τη διάρκεια της κεντρικής γευσιγνωσίας, οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε μια τυφλή γευσιγνωσία, ψηφίζοντας το αγαπημένο τους. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα κληρωθούν και δύο νικητές από τους συμμετέχοντες που θα κερδίσουν υπογεγραμμένες από τον Οινοποιό φιάλες με Ξινόμαυρο Νάουσας.

11:30 – 12:30 Does Size Matter After all? Κάνει διαφορά το μέγεθος της φιάλης; Μαζί με τον Αντώνη Κιοσέογλου, Οινολόγο της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, μια απολαυστική γευσιγνωσία Ξινόμαυρων Νάουσας από φιάλες 0,75 λτ, magnum και double magnum (Κόστος συμμετοχής 10 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

11:30 – 12:30 Social Media: Αρκεί μόνο μια καλή φωτογραφία; Η Κυριακή Παναγιώτου, Marketing Communications Manager της ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ TSANTALI, και ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Communication Manager της ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ, λύνουν βασικές απορίες για το νέο κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και τη σημασία τους στην προώθηση του κρασιού (Κόστος συμμετοχής 3 ευρώ, απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

*Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, στην αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων, στο ισόγειο του κτιρίου «Χρήστος Λαναράς».

Ανοικτές Πόρτες Οινοποιείων

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, θα υπάρχουν ανοιχτά οινοποιεία, όπου και θα μπορείτε να περιηγηθείτε σ’ αυτά.

Συγκεκριμένα, στο ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ: 15:00-19:00 θα έχει γευστική δοκιμή του παλαιωμένου Grande Reserve, εσοδείας 1985 και, μόνο για εκείνη την ημέρα, για όσους επιθυμούν να το συμπεριλάβουν στην προσωπική τους κάβα, προσφορά για αγορά από το οινοποιείο, μόνο 30 ευρώ.

Επισκέψιμα οινοποιεία, τα, ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ: 11:00-17:00, KTHMA KEΛΕΣΙΔΗ: 11:00-17:00, KTHMA ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ: 11:00-17:00, ΚΤΗΜΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ: 10:00-15:00/ Κελάρι Μελιτζανή, Χρ.Λαναρά 1, Νάουσα, ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ: 11:00-17:00 Κάθετη γευστική δοκιμή στο κρασί “Κτήμα Φουντή”, ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ: 11:00-17:00, OIΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ: 11:00.

Magnum VS 0.75L – Η χρονιά του 2005!
Η εξέλιξη του ξινόμαυρου της σοδειάς του 2005 σε φιάλη magnum σε σχέση με την κλασσική φιάλη 0,75 L. Στα οινοποιεία,  ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ: 10:00-19:00, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΣ: 11:00-17:00, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΡΚΟΒΙΤΗ: 10:00-17:00.

Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Ο Σύνδεσμος απαρτίζεται από 20 μέλη-παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας. Ο αριθμός των μελών αποτελεί το σύνολο σχεδόν των παραγωγών  της περιοχής.

Ως αποστολή του Συνδέσμου είναι η ανάληψη δι-επαγγελματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στρατηγικά στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προώθηση των οίνων της ζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του Ξινόμαυρου και στους ΠΟΠ οίνους της Νάουσας.

Παράλληλα, δέσμευση του Συνδέσμου είναι η προβολή του μοναδικού δεσμού ανάμεσα στο Ξινόμαυρο και στην ιστορία της Νάουσας. Καθώς η καλλιέργεια και η οινοποίηση του Ξινόμαυρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Νάουσας από τα τέλη του 19ου αιώνα, αυτή η πολύτιμη κληρονομιά της κουλτούρας του Ξινόμαυρου-όπως αντανακλάται μέσα από ήθη και έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα έως σήμερα-πρέπει να διασωθεί, να συνεχιστεί και να αποτελέσει έμπνευση μιας ξεχωριστής αφήγησης.

 *

-Η οινική εκδήλωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου» θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 8 – Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Εκείνες τις ημέρες, θα υπάρχουν ειδικά μενού και προσφορές από τα τοπικά εστιατόρια και wine bars, αλλά και ειδικές τιμές από επιλεγμένα ξενοδοχεία για τους οινόφιλους που θα επισκεφτούν τη Νάουσα.

-Η γενική είσοδος για τη διοργάνωση, το διήμερο, κοστίζει 5 ευρώ. Το ειδικό πακέτο κοστίζει 50 ευρώ και περιλαμβάνει γενική είσοδο και παρακολούθηση όλων των εκδηλώσεων όπου απαιτείται ειδικό εισιτήριο.

-Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση θα κλείσει με την «Ανοικτές Πόρτες» των Οινοποιείων της ζώνης προσφέροντας ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ειδικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.

-Οικοδεσπότης της διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας. Συμμετέχουν 11 οινοποιεία, από τα 20 συνολικά, μέλη – παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα