Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΦεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ: Γαστρονομία και τουρισμός!

Φεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ: Γαστρονομία και τουρισμός!

Επί ένα μήνα, η Προ του Άθω περιοχή, στη Χαλκιδική, γιορτάζει με το Φεστιβάλ KOYZINA, με ποικίλες δράσεις, βασισμένες στις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις.

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Ξεκινάει αύριο, το φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA, που διεξάγεται, για άλλη μια χρονιά, στην Προ του Άθω περιοχή, στην Χαλκιδική.

Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης αποτελούν οι δραστηριότητες που προωθούν τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό, τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, αλλά και τους ντόπιους ή φιλοξενούμενους σεφ.

Η επικεφαλής σεφ του KOYZINA 2018 Ντίνα Νικολάου

 

Πέντε θεματικές ενότητες

Το KOUZINA 2018 είναι έτσι δομημένο, ώστε να ακολουθεί τις προδιαγραφές και τα δεδομένα των 5 εβδομαδιαίων θεματικών ενοτήτων, που το συνθέτουν πάντα: της αρχαιοελληνικής κουζίνας (15 – 19/5), της θαλασσινής κουζίνας (20 – 27-5), της μοναστηριακής κουζίνας (28/5 – 3/6), της κουζίνας των Αλησμόνητων Πατρίδων (4 – 10/6) και της μεσογειακή κουζίνας (11-15/6).

Η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2018 είναι αφιερωμένη στην κρητική κουζίνα. Γαστρονομικά δρώμενα προώθησης της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και αναβίωσης της ορεινής γαστρονομικής κληρονομιάς αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της «αρχαιοελληνικής εβδομάδας», η οποία υποδέχεται στην ορεινή ζώνη της Ανατολικής Χαλκιδικής το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας Κύπρου, τα μέλη του  Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Μακεδονίας – Θράκης «Μέγας Αλέξανδρος».

Θεσσαλονικείς σεφ θα πλαισιώνουν την επικεφαλής σεφ της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου, κατά τη διάρκεια της «Θαλασσινής εβδομάδας» ενώ κατά τη διάρκεια της «Μοναστηριακής εβδομάδας» τα τοπικά ξωκλήσια αλλά και τα μετόχια θα έχουν ανοιχτά τις πύλες τους προσφέροντας στους επισκέπτες νηστίσιμα «θρησκευτικά κουρπάνια». Παράλληλα, τα εστιατόρια της προαθωνικής χερσονήσου θα παρουσιάζουν αυθεντικά αγιορείτικα δείπνα, εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών Μονών της αθωνικής πολιτείας.

Η «κουζίνα του Πόντου και της Μικρασίας» υποδέχεται σεφ της ξενοδοχειακής Θεσσαλονίκης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας, οι οποίοι αναμένεται να αναβιώσουν τα πλούσια προσφυγικά τραπέζια.

Η τελευταία εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ, η «Μεσογειακή», είναι αφιερωμένη στην κουζίνα του Λιβάνου και παρουσιάζεται στο κοινό από την επικεφαλής σεφ της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου και από το Λιβανέζο Georges Akiki.

Ένα μήνα έχει διάρκεια το φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA στην Ανατολική Χαλκιδική, 15 Μαΐου – 15 Ιουνίου

*

-Το KOYZINA 2018 ξεκινάει, αύριο, Τρίτη 15 Μαΐου, στην παραδοσιακή Αρναία, και συγκεκριμένα στην πλατεία Γερογιανναίων, στις 20.00, με τραγούδια και χορούς από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

– Το KOUZINA 2018 αποτελεί οδηγό για το πώς η γαστρονομία προωθεί τουριστικά και πολιτιστικά έναν μέχρι πρότινος άγνωστο προορισμό, αυτόν της Ανατολικής Χαλκιδικής. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 17 τοπικοί κοινωνικοί φορείς, 29 τοπικές επιχειρήσεις, 29 τοπικοί και φιλοξενούμενοι σεφ. Υπολογίζεται ότι ο φετινός αριθμός εθελοντών θα ξεπεράσει τους 800.

-Το φεστιβάλ γαστρονομίας KOYZINA 2018 έχει διάρκεια ένα μήνα, 15 Μαΐου – 15 Ιουνίου (http://www.mountathosarea.org/?post_type=tribe_events) και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα