Το Αριστοτελικό μενού στην Ουρανούπολη

0
107
views

Με στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομίας του τόπου, σε απόλυτη αρμονία με τα πέντε στοιχεία της φύσης, παρουσιάστηκε το Αριστοτελικό μενού!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Στους γονείς οφείλουμε το ζην, στους διδασκάλους το ευ ζην» είναι τα λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τον σπουδαίο δάσκαλό του, τον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Γη, Αέρας, Νερό, Φωτιά, Αιθέρας, πέντε στοιχεία της φύσης, στην κοσμοθεωρία του Αριστοτέλη. Πέντε στοιχεία που έδεσαν αρμονικά με πέντε πιάτα που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου, στο εστιατόριο «ΚΟΚΚΙΝΟΣ» στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, υπό την επίβλεψη του σεφ Ακη Στεφανίδη και της ομάδας του, που επιμελούνται την κουζίνα εστιατορίου στην Ουρανούπολη.

Ενα degustation μενού, αποτελούμενο από πέντε πιάτα, όπου το καθένα αναδεικνύει και ένα στοιχείο της φύσης, ένα μενού που έχει ως στόχο την ανάδειξη της περιοχής του Αθω, μέσα από τη γαστρονομία και την προώθηση της περιοχής, εκτός από θρησκευτικό, και ως γαστρονομικό προορισμό.

Παράλληλα, στόχος είναι να ενταχθεί το Αριστοτελικό μενού στον κατάλογο εστιατορίων της περιοχής, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο στην τουριστική αγορά, καθώς και η ανάδειξη της διαφορετικότητας του τόπου, και μέσα από τη γαστρονομία.

Τα πέντε στοιχεία

Το Αριστοτελικό μενού, που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Σάββα Κόκκινου, και με την υποστήριξη του Δήμου Αριστοτέλη, της Αξιοποίησης Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, αποτελούνταν από πέντε πιάτα.

Πρώτο πιάτο – και ιδιαίτερα εύγεστο- η Γη με άγρια μανιτάρια, αγκινάρες και κρέμα καλοκαιρινής τρούφας.

Δεύτερο πιάτο ο Αέρας, που αποτελούνταν από αυγό ποσέ και κρέμα από άγρια χόρτα σε φωλιά από ξηρούς καρπούς.

Τρίτο πιάτο το Νερό με ζουμερό φιλέτο τσιπούρας, άγρια σπαράγγια και αφρό αυγολέμονο.

Τέταρτο πιάτο η Φωτιά, μια πανσέτα γλασέ με μαύρο σταφύλι και πουρέ ρεβυθιού.

Το Αριστοτελικό μενού ολοκληρώθηκε με το πέμπτο πιάτο, τον Αιθέρα που περιείχε χώμα ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα και ξυνομυζήθρα, και πραγματικά, υπήρξε η απόλυτη αρμονία στα υλικά.

Να σημειώσουμε ότι τα  πέντε πιάτα συνοδεύτηκαν από τοπικά κρασιά του Κτήματος Πόρτο Καρράς και Κωνσταντάρα.

Η Γη σερβιρίστηκε με «Χάριτες Πέτρες», κτήμα Κωνσταντάρα.

Ο Αέρας με ροζέ Granduca ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. από το Κτήμα Πόρτο Καρράς.

Το Νερό συνοδεύτηκε με Μαλαγουζιά, του Κτήματος Κωνσταντάρα, που διαθέτει 250 στρέμματα βιολογικούς αμπελώνες στον Πολύγυρο Χαλκιδικής (σ.σ. το οινοποιείο βρίσκεται στην Πορταριά του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής).

Η Φωτιά συνοδεύτηκε με Λημνιό, ποικιλία ερυθρή, από τις παλαιότερες που συναντάται στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, με τα 4.750 στρ. ενιαίου βιολογικού αμπελώνα (σ.σ. το 70% των αμπελώνων στην ποικιλία Λημνιό έχει φυτευτεί μέχρι το 1972).

Τέλος, ο Αιθέρας συνοδεύτηκε από Vin de Liquer του Κτήματος Κωνσταντάρα.

Το δε καλωσόρισμα των επίσημων προσκεκλημένων συνοδεύτηκε με πλατό τυριών, σταφύλια και φράουλες και ροζέ αφρώδη οίνο.

Από δεξιά: Γιώργος Μπρουτζάς (διευθυντής ΤΟΧ), Σάββας Κόκκινος (ιδιοκτήτης εστιατορίου “Κόκκινος”), Άκης Στεφανίδης (executive chef εστιατορίου “Κόκκινος”), Γρηγόρης Τάσιος (πρόεδρος ΠΟΞ & ΕΞΧ), Άρης Γούναρης (επιμέλεια & οργάνωση του degustation menu)

*

Αξίζει να συγχαρούμε όλους όσοι δούλεψαν για αυτήν την πολύ όμορφη εκδήλωση, την ομάδα στην κουζίνα αλλά και το ευγενέστατο προσωπικό του εστιατορίου!

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here