Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΤουρκίαΕλλάδα – Τουρκία, ένα τουριστικό πακέτο

Ελλάδα – Τουρκία, ένα τουριστικό πακέτο

«Μέσω κοινών τουριστικών προσφορών πακέτων, οι τουρίστες από άλλες χώρες μπορούν να απολαύσουν διακοπές και στις δύο χώρες» τονίζει ο Θράσος Καλογρίδης, πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

dsc_0182-cesme

Η κίνηση επισκεπτών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία από πλευράς Τούρκων τουριστών, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) Θράσο Καλογρίδη, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Καλογρίδης, στο πλαίσιο του σημερινού Money Show που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ελληνο – Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι από εκείνες τις περιοχές, οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται κυρίως στην εκμετάλλευση των εντόπιων πλουτοπαραγωγικών πόρων και του τουρισμού.

«Η οικονομία των νησιών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Έτσι, έχουμε ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρήσεων ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, αρκετά δυναμικών σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως ούζο κρασί κ.ά.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, προσθέτοντας ότι στις μέρες μας προσφέρονται επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που ακόμα είναι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα, στον τομέα του τουρισμού.

thrasos

Μυτιλήνη – Αϊβαλί

Στο πλαίσιο των κοινών τουριστικών πακέτων ανάμεσα στις δυο χώρες, ο κ. Καλογρίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Μυτιλήνης και του Αϊβαλί, δυο περιοχών όπου γίνονται προσπάθειες πολλά χρόνια για εμπορική και τουριστική συνεργασία με καλά αποτελέσματα τα οποία συμβάλουν στη ελληνοτουρκική φιλία και οικονομική συνεργασία.

«Ήδη διοργανώνονται πολλά χρόνια κοινά εμπορικά, αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και φεστιβάλ. Τώρα προχωράμε στο επόμενο βήμα για δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνει διακοπές για τουρίστες και στις δυο περιοχές εκμεταλλευόμενοι του πλουσίους φυσικούς και ανθρωπινούς πόρους και τις τουριστικές υποδομές (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.ά.) επισήμανε ο κ. Καλογρίδης.

Tips

  • Tο 2015 και το 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1.000.000 Τούρκοι πολίτες έναντι 115.000 το 2001. Στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος Σάμος, Κω, Ρόδο) οι Τούρκοι τουρίστες ανέρχονται περίπου στους 400.000. Σε αυτό συνέβαλε η κατάργηση της βίζας στα πράσινα διαβατήρια και η δημιουργία visa center στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα στα 5 μεγάλα νησιά με την έκδοση θεώρησης στην πύλη εισόδου Σένγκεν και τα Γκρι Διαβατήρια για ομαδικές αποστολές. Ακόμη οι νέες πύλες Σένγκεν που λειτούργησαν το 2014 στα παραμεθόρια νησιά (Πέτρα Λέσβου, Καρλόβασι Σάμου και Λέρο).
  • Η μελλοντική κατάργηση της Visa θα προκαλέσει θεαματική αύξηση Τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου και λόγω της έλλειψης ξενοδοχειακών υποδομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.
  • Την Τουρκία επισκέπτονται περί τους 500.000 – 600.000 Έλληνες τα τελευταία χρόνια.
  • Ο ΕΟΑΕΝ δημιουργήθηκε το 1994 με έδρα την Χίο και εκπροσωπεί το σύνολο των νησιωτικών επιχειρήσεων (άνω των 200.000).Το 2000 προχώρησε και στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού δικτύου με την συμμετοχή όλων των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης με το όνομα (INSULEUR) με έδρα την Χίο.
  • Σκοπός των ανωτέρω επιμελητηριακών δικτύων είναι η κατοχύρωση της έννοιας της «νησιωτικότητας»στη Ε.Ε. αλλά και στο κόσμο.
  • Η σταδιακή οικονομική σύνδεση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα παράλια της Τουρκίας μετά την προσέγγιση των δύο κρατών άρχισε να συντελείται από το 1998. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα Επιμελητήρια των δύο πλευρών του Αιγαίου, Ελλάδας – Τουρκίας για την ανάπτυξη εμπορικών και τουριστικών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την συνεργασία των επιχειρήσεων.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα