10.000 ρουκέτες φέτος στη Χίο!

0
491
views

10.000 ρουκέτες θα εκτοξευτούν φέτος στον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου!

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Περίπου 10.000 ρουκέτες θα εκτοξευτούν απόψε το βράδυ στο χωριό Βροντάδος της Χίου.

Πρόκειται για τον ρουκετοπόλεμο, το έθιμο των ρουκετών, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.

Πρόπερσι, ο ρουκετοπόλεμος στο νησί, δεν είχε πραγματοποιήθηκε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας των ρουκετατζήδων». Οι λόγοι ήταν οι διαμαρτυρίες κατοίκων που είχαν εναντιωθεί στο έθιμο, τα εξώδικα που είχαν στείλει, η μη αποκατάσταση ζημιών των κατοικιών τους κ.ά.

Ωστόσο, για την αναβίωση και πάλι, ήδη από πέρυσι του εθίμου, οι ρουκετατζήδες έβαλαν ‘νερό στο κρασί’ τους.

10.000 ρουκέτες θα εκτοξευτούν φέτος στο Βροντάδο της Χίου

«Αντί για 12 χωράφια απ’ όπου ρίχνονταν οι ρουκέτες τα περασμένα χρόνια, τώρα ρίχνουν από 2 χωράφια» ενημερώνουν το debbiestravel.gr μέλη του Σωματείου Βρονταδουσιακών Εθίμων της Χίου.

Και φέτος, όπως και πέρυσι, θα εκτοξευτούν περίπου 10.000 ρουκέτες, δηλαδή 4.000 – 5.000 από κάθε ενορία – της Παναγίας Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Όταν, να σκεφτείτε, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ρουκετών είχε εκτοξευτεί στις 150.000 – 170.000 ρουκέτες!!

Οι ρουκέτες, δεν θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι, όπως έπρατταν οι ρουκετατζήδες τα τελευταία χρόνια, θα ξεκινήσουν με λίγες κατά τις 9 το βράδυ, θα κάνουν παύση για να πάει ο κόσμος στις εκκλησίες και θα αποκορυφωθούν την ώρα της Ανάστασης, ως είθισται, εξηγούν τα μέλη του Σωματείου Βρονταδουσιακών Εθίμων στο debbiestravel.gr.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here