Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαTinos Food Paths: Έρχεται η γιορτή της γαστρονομίας!

Tinos Food Paths: Έρχεται η γιορτή της γαστρονομίας!

Για άλλη μια χρονιά, αυτήν την εποχή, η Τήνος κινείται στους δημιουργικούς και γευστικούς της ρυθμούς. Ο λόγος, το Tinos Food Paths, η γνωστή πλέον γιορτή της γαστρονομίας!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Για τέταρτη χρονιά, φέτος, η Τήνος, ετοιμάζεται να ακολουθήσει τα γευστικά της μονοπάτια μέσα από τη «Γιορτή της Γαστρονομίας, το Tinos Food Paths (TFP).

Επί μια εβδομάδα, από τις 7 έως τις 13 Μαΐου, το Tinos Food Paths, θα είναι αφιερωμένο στους περιστερώνες και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.

Αφιερωμένο στους περιστερώνες και στο πιτσούνι θα είναι το φετινό Tinos Food Paths (φωτ. Ντ.Χ.)

Συγκεκριμένα, το TFP θα γιορτάζει στους περιστερώνες του χωριού Ταραμπάδος, εκεί όπου καθημερινά θα ακούγονται φωνές από το παρελθόν. Οι επισκέπτες και όλοι όσοι συμμετέχουν στη γιορτή γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν κομψοτεχνήματα παλιών χτιστάδων αλλά και να γευτούν το παρελθόν, ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον.

Όλη η Τήνος μια γιορτή, κατά τη διάρκεια του Tinos Food Paths συμμετέχουν όλοι, μικροί, μεγάλοι! (φωτ. Ντ.Χ.)

Επίσης, για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Greek Spirits Workshop by Difford’s Guide όπου διάσημοι bartenders του εξωτερικού, μαζί με κορυφαίους Έλληνες, θα δοκιμάσουν αποστάγματα, θα εμπνεύσουν το κοινό και θα εμπνευστούν από το νησί.

Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας για όλη την εβδομάδα με θέμα τη Γαστρονομία της Τήνου από όλους τους φωτογράφους του νησιού καθώς και εικαστική έκθεση: «Εν είδει περιστεράς» ιδέα – σύμβολο – χώρος, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου με συνδιοργανωτές το ΙΤΗΠ, το δήμο Τήνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου.

Επίσης, εστιατόρια και επιχειρήσεις όλου του νησιού, θα δημιουργούν δράσεις εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομική κουλτούρα.

Εστιατόρια και επιχειρήσεις όλου του νησιού, θα δημιουργούν δράσεις εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομική κουλτούρα (φωτ. Ντ.Χ.)

Στην παλιά ψαραγορά

Η παλιά ψαραγορά στο κέντρο του λιμανιού της Χώρας της Τήνου θα είναι το επίκεντρο πολλών εκδηλώσεων. Εκεί όπου όλη την ημέρα, μάγειροι, bartenders, παραγωγοί, λαογράφοι θα δημιουργούν.

Η παλιά ψαραγορά στο λιμάνι της Τήνου, χώρος όπου όλη μέρα θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (φωτ. Ντ.Χ.)

Θα υπάρχουν δράσεις για παιδιά, παρουσιάσεις για επαγγελματίες και μη, εκθέσεις προϊόντων, ανοιχτές εκδηλώσεις με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μαγειρικές, σεμινάρια, αλλά και συζητήσεις. Κι όλα αυτά, καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης, δημιουργεί, κατά τη διάρκεια του περσινού TFP (φωτ. Ντ.Χ.)

Οι εθελοντές

Το πιο εντυπωσιακό από όλο το εγχείρημα είναι οι σχεδόν 250 εθελοντές (οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης και της αναψυχής. Καταγραφή 2017) που όλοι μαζί φοράνε την γνωστή πλέον μαύρη μπλούζα με το σήμα στο στήθος και προσφέρουν χωρίς κανένα δισταγμό. Η ενέργεια των εθελοντών, δημιούργησε όλο αυτό το γιορτινό και πολύ αισιόδοξο κλίμα.

Γιατί, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της εστίασης του νησιού, εξαιρετικά προϊόντα βγάζει κάθε τόπος. «Όμως, το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια που λέγεται TFP καταρρίπτοντας τον όρο ανταγωνισμό, αντικαθιστώντας τον με τον όρο συναγωνισμός».

250 εθελοντές συμμετείχαν πέρσι στο Tinos Food Paths! (φωτ. Ντ.Χ.)

*

-Το Tinos Food Paths θα πραγματοποιηθεί 7 – 13 Μαΐου, στην Τήνο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, η οποία ξεκίνησε το 2015, από την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης, με απώτερο στόχο την εδραίωση του νησιού ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού.

-Στο TFP κάθε χρόνο συμμετέχουν διάσημοι εμπειρογνώμονες της γαστρονομίας, σεφ, food bloggers, bartenders από όλο τον κόσμο, τυροκόμοι, κρεατοπαραγωγοί με πρότυπες μονάδες από όλη την Ελλάδα, παραγωγοί κρασιού, ελαιολάδου, μικροζυθοποιεία, καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ., πραγματοποιώντας συνέδρια και διαλέξεις για τους επαγγελματίες της εστίασης και της πρωτογενούς παραγωγής.

Στιγμιότυπο από το περσινό TFP, όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τη λούζα, όχι μόνο της Τήνου, αλλά και της Μυκόνου, της Σύρου, της Άνδρου (φωτ. Ντ.Χ.)

«Χρειαζόμαστε τις συνέργειες μεταξύ όλων των τομέων που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία – με τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα, προκειμένου να προσφερθεί στον επισκέπτη του νησιού μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, όπου θα τον “ταξιδεύει” από τα χωράφια μέχρι το τραπέζι του και από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον του τόπου μας» τονίζουν οι εμπλεκόμενοι του TFP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα