Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚύπροςΠοδηλατάδα στην παραλιακή της Λεμεσού!

Ποδηλατάδα στην παραλιακή της Λεμεσού!

Είστε έτοιμοι για μια απολαυστική ποδηλατάδα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού;

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Βρισκόμαστε στην Κύπρο, το φιλόξενο νησί της Μεσογείου, που πάντα καταφέρνει να μας εκπλήσσει!

Αυτή τη φορά με εξέπληξε ευχάριστα η Λεμεσός, με έναν αέρα κοσμοπολίτικο, με το παλιό της λιμάνι και τη νέα, υπερσύγχρονη μαρίνα της. Καφέ, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και καλόγουστα εστιατόρια, cigar bar,  εμπορικά καταστήματα και πολυτελείς κατοικίες είναι το σκηνικό γύρω γύρω από την μαρίνα της Λεμεσού με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και τα κότερα να συναγωνίζονται σε ομορφιά και πλούτο το ένα τ’  άλλο!

*Οι φωτογραφίες από τη μαρίνα είναι του καλού συναδέλφου Αχιλλέα Τραγούδα, όπου και τον ευχαριστώ θερμά!

Με το πολύ όμορφα αξιοποιημένο το παραλιακό της μέτωπο, το Μόλο, το πάρκο των Γλυπτών, την ακτή Ολυμπίων, από την απέναντι πλευρά του δρόμου τον Δημοτικό Κήπο – εκεί όπου τις δυο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου γίνεται γιορτή κρασιού-,

 

την τοποθεσία Εναέριος, την τουριστική πλαζ Δασούδι την οποία έχει αναπλάσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Από το Παλιό Λιμάνι, εκεί όπου βρίσκεται και το γραφείο πληροφοριών του ΚΟΤ, θα πάρουμε τα ποδήλατα και με οδηγό μας τον Νεόφυτο Ιωάννου της Nextbike Cyprus, θα διασχίσουμε τον ποδηλατόδρομο, κατά μήκος της παραλιακής οδού, μέχρι την πλαζ Δασούδι. Περί τα 5 χλμ. διανύσαμε, απολαμβάνοντας τη διαδρομή μας’ κι άλλοι ποδηλάτες, κάποιοι περπατούσαν, κάποιοι άλλοι έπιναν το καφεδάκι τους στα αναψυκτήρια του παραλιακού μετώπου, οι πιο τυχεροί δροσιζόντουσαν στη θάλασσα! Στην πλαζ όπου σε κάνα δυο βδομάδες, απ’ ότι μαθαίνουμε θα γεμίσει με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Είκοσι δυο σταθμοί υπάρχουν συνολικά για τα ποδήλατα, σύντομα όμως θα γίνουν 32, όπως μας εξηγεί ο Νεόφυτος, και τα ποδήλατα που διαθέτει η εταιρία του αυτή τη στιγμή είναι 200, θα προστεθούν όμως άλλα 100.

Το κόστος ενοικίασης είναι 2 ευρώ η πρώτη ώρα, 1 ευρώ η κάθε επόμενη ώρα και 8 ευρώ για όλη την ημέρα. Ωστόσο για τους ντόπιους, υπάρχει ένα voucher με κόστος 10 ευρώ το μήνα, όπου μπορούν να απολαμβάνουν καθημερινά την ποδηλατάδα τους επί 2 ώρες.

Κάθε Παρασκευή βράδυ, δε, διοργανώνουν βραδιά ποδηλασίας, μια διαδρομές στην πόλη της Λεμεσού.

Επίσης, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν περιπάτους, δυο εκ των οποίων γίνονται στη Λεμεσό – στην Παλιά Πόλη αλλά και στο προάστιο Γερμασόγεια.

Στο πεζοδρομημένο κέντρο

Όμορο και το ιστορικό πεζοδρομημένο κέντρο της Λεμεσού και γύρω γύρω τα μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, τα καφέ και τα ταβερνάκια. Με το μεσαιωνικό της κάστρο και τα καλόγουστα εστιατόρια.

Με τον Χαρουπόμυλο Λανίτη, πίσω από το Κάστρο, ο οποίος λειτούργησε με σύγχρονο μύλο – εκκοκκιστήριο- γύρω στο 1937. Για την ιστορία το πρώτο μέρος των αποθηκών Λανίτη κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε τρίκλινη κατασκευή με ισάριθμους αποθηκευτικούς χώρους. Στο πρώτο χώρο που γινόταν η παραλαβή βρισκόταν μια μεγάλη ζυγαριά γνωστή ως «πιλάντζα». Τα τελικά προϊόντα ήταν τρία, μικροί κύβοι χαρουπιού, χαρουπάλευρο και κουκούτσια (πυρήνες). Οι κύβοι εξάγονταν αποκλειστικά για ζωοτροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία.

Το 1911 η εμπορική εταιρία Ν.Π. Λανίτης φόρτωσε για πρώτη φορά στην Κύπρο ατμόπλοιο για εξαγωγή χαρουπιών στην Αγγλία. Έκτοτε καθιερώθηκε ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαρουπιών του νησιού και ο «μαύρος χρυσός» της Κύπρου άρχισε να γίνεται περιζήτητος στην Ευρώπη. Στις μέρες μας ο Χαρουπόμυλος Λανίτη λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, φιλοξενεί εκθέσεις, υπάρχει αίθουσα για εκδηλώσεις κ.ά.

Με την εκκλησία της Αγίας Νάπα, τον πεζόδρομο του Αγίου Ανδρέου και άλλα πολλά, η Λεμεσός των 200.000 κατοίκων, είναι το σημαντικότερο εμπορικό και τουριστικό κέντρο και λιμάνι της Κύπρου, είναι όμως και η πόλη της διασκέδασης, είναι γλεντζέδες οι Λεμεσιανοί, και το δείχνουν κάθε στιγμή!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα