Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΘα σε Πάρο(ω) να φύγουμε…

Θα σε Πάρο(ω) να φύγουμε…

Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, έχει πολλά να δεις, να κάνεις, να απολαύσεις, και επίσης, έχει τέτοια θέση, ιδανική για…island hopping, δηλαδή, για επίσκεψη στα γύρω νησιά. Όλα αυτά, στην…Πάρο!!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

DSCN9463 dromologia gia nisia

1.ΠΑΡΟΙΚΙΑ

Είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το κεντρικό λιμάνι, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Πάρου. Σήμα κατατεθέν, ο μύλος, με το που το πλοίο «πιάνει» στο λιμάνι. Από κει, ευθεία πάνω, η πλατεία, λίγο πιο αριστερά, οδηγεί στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, και δεξιά από κει, «χάνεσαι» στα σοκάκια της Παροικιάς. Δεξιά από το λιμάνι και τον Μύλο, η παραλιακή με τα μαγαζιά το ένα πλάι στ’ άλλο (καφέ, φαστ φουντ, πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες κτλ.). Συνεχίζει για τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Αριστερά από το λιμάνι και τον Μύλο, κατευθύνεσαι βόρεια, προς Νάουσα (10 χλμ.).

DSCN9559 Paroikia

2.ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή ξεχωρίζει με τη μεγαλοπρέπειά της, στο κέντρο της Παροικίας.

Το παλαιοχριστιανικό κτιριακό σύμπλεγμα της Εκατονταπυλιανής αποτελείται από την επιβλητική βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου και το μυστηριακό Βαπτιστήριο. Η μεγάλη σταυρική βασιλική χρονολογείται στην εποχή του Ιουστινιανού, γύρω στα μέσα του 6ου αιώνα. Στο εσωτερικό του ο ναός είναι «αξιοθέατος και λείψανα σώζων… της παλαιάς ωραιότητας».

Στο Βαπτιστήριο σώζεται η μαρμάρινη σταυρόσχημη κολυμβήθρα και σπαράγματα ψηφιδωτών δαπέδων. Επίσης, στα κελιά, εκτίθεται εκκλησιαστική συλλογή του βυζαντινού μουσείου με μεταβυζαντινές εικόνες και κειμήλια από τις εκκλησίες της Παροικιάς και από την ίδια την Εκατονταπυλιανή. Να ανεβείτε και στον γυναικωνίτη. Η εκκλησία γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.

DSCN9602 Ekato eso

3.ΝΑΟΥΣΑ

Πανέμορφο λιμανάκι, ένα από τα πλέον γραφικά των Κυκλάδων, και όχι μόνο. Το παλιό λιμανάκι της Νάουσας με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το ενετικό Κάστρο, τις ψαρόβαρκες αλλά και τις αποθήκες των ψαράδων που έχουν μετατραπεί σε μοντέρνες ταβέρνες και πολύβουα μπαρ, αποτελεί το πλέον πολυφωτογραφημένο σημείο της Νάουσας, αλλά και το πιο πολυσύχναστο!

DSCN9665 Naousa limanaki

4.ΜΑΡΠΗΣΣΑ – ΠΙΣΩ ΛΙΒΑΔΙ

Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, η Μάρπησσα είναι όμορφο χωριό, με στενά σοκάκια, ανεμόμυλους, στη δε κορυφή του λόφου του Κεφάλου ξεχωρίζει η μονή του Αγίου Αντωνίου. Από το επίνειο της Μάρπησσας, το Πίσω Λιβάδι (1 χλμ.), ξεκινούν ημερήσιες κρουαζιέρες για Σαντορίνη, Κουφονήσια, Αμοργό. Το Πίσω Λιβάδι διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή. Σε κοντινή απόσταση και ο Λογαράς, μεγάλη παραλία.

DSCN9274 Marpissa

5.ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Γραφικός οικισμός, λίγο πριν την Μάρπησσα, στο δρόμο για Πίσω Λιβάδι, Δρυός. Παρκάρετε στην είσοδο του οικισμού (σ.σ. λειτουργεί και ταβέρνα και στο βάθος…κήπος!), και εισέρχεστε από την καμάρα, εκεί και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Πιο πάνω ένα όμορφο καλλιτεχνικό καφενείο.

DSCN9378 Prodromos pinakida

6.ΚΩΣΤΟΣ

Οκτώ χιλιόμετρα απέχει το χωρίο Κώστος από τη Νάουσα και 7 από την Παροικία, με την όμορφη πλατεία του, τις δυο εκκλησιές – της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Παντελεήμονα- (σ.σ. ανήμερα των εορτών γίνονται πανηγύρια στην πλατεία!), με δυο τρία καφενεία, ένα μαγαζάκι με καλόγουστα χειροποίητα διακοσμητικά, γραφικά σοκάκια με λευκά σπιτάκια.

DSCN9410 Kostos Panigiri

7.ΛΕΥΚΕΣ

Όμορφο χωριό, σε απόσταση 2,5 χλμ. από το προηγούμενο – το Κώστος-, στα 200 μ. υψόμετρο, οι Λεύκες, με τα γραφικά τους σοκάκια, τα λευκά σπίτια, τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα διάφορα διακοσμητικά, την πανέμορφη πλατειούλα με τους δυο καφενέδες, και το μαγαζάκι απέναντι το οπωροπαντοπωλείον «Η παράδοση» και με παραδοσιακά προϊόντα, την εντυπωσιακή μαρμαρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Χωριό ιδιαίτερα αγαπητό στους Γάλλους, όπου και συναντήσαμε αρκετούς, όταν βρεθήκαμε στις Λεύκες της Πάρου.

DSCN9733 Lefkes plateia

8.ΠΟΥΝΤΑ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Επτά χιλιόμετρα απέχει η Πούντα από την Παροικιά, και είναι το λιμανάκι, από το οποίο αναχωρούν καθημερινά και πολύ συχνά φέριμποτ, τύπου παντόφλας, για την Αντίπαρο (1 ναυτικό μίλι). Δρομολόγια εκτελούνται κάθε 20 – 30 λεπτά, ανάλογα την εποχή, από τις 7 το πρωί ως τις 2 τα μεσάνυχτα. Τιμή εισιτηρίου, 1,30 ευρώ /άτομο, 1,50 ευρώ/μηχανάκι, 6,30 ευρώ/ αυτοκίνητο, ανά διαδρομή. Φτάνεις στην Αντίπαρο σε μόλις 7 λεπτά της ώρας, από την Πούντα της Πάρου! (σ.σ. καραβάκια για Αντίπαρο αναχωρούν και από Παροικία, διαδρομή 20 λεπτά, εισιτήριο 5 ευρώ/διαδρομή).

Στην Πούντα, και ο τόπος όπου συναντιούνται οι λάτρεις του kite surf.

DSCN9762 Ferry boat Pounta

9.ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Πολλές οι επιλογές, με τις περισσότερες παραλίες να είναι αμμουδερές, πολλές οργανωμένες και σχετικά ρηχά νερά. Κοντά στην Παροικία, Κριός και Μαρτσέλο (σ.σ. αναχωρούν καραβάκια από τις 10 το πρωί και κάθε μισή ώρα, τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ/διαδρομή, 5 ευρώ με επιστροφή), Αγ. Φωκάς, Παρασπόρος (οργανωμένη με ταβέρνες, beach bar), Αγ. Ειρήνη (μικρή παραλία με ταβερνάκι και δίπλα το κάμπινγκ με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες και ταβέρνα) – για την Αγ. Ειρήνη στο 4ο χλμ. από Παροικία θα συναντήσετε πινακίδα (+ 2 χλμ. χωματόδρομος), και ύστερα από 600 μ. από τον κεντρικό δρόμο θα δείτε μικρή πινακίδα για Λιβαδάκι και κάμπινγκ (+600 μ. χωματόδρομος), όπου είναι προτιμότερο να πάτε από κει.

 

Κοντά στη Νάουσα, Μοναστήρι ρηχά νερά και ταβέρνα, beach bar, οι γνωστές Κολυμπήθρες (2,5 περίπου χλμ.), Πιπέρι, Άγιοι Ανάργυροι με τουριστική υποδομή, Λαγγέρη, Σάντα Μαρία (κάμπινγκ, οργανωμένη), Αμπελάς (ταβέρνες, τουριστική υποδομή).

 

Πίσω Λιβάδι, κολπίσκος προστατευμένος με τουριστική υποδομή, Λογαράς μεγάλη παραλία, Πούντα με το φημισμένο beach bar και τα καθημερινά πάρτι, Μεσάδα (ιταλικό εστιατόριο με θέα στην αρχή του μονοπατιού, ήσυχη παραλία), Τσερδάκια (Νέα Χρυσή Ακτή) ιδανική για wind surfing, Χρυσή Ακτή, Δρυός γραφικός οικισμός με παραλία, ταβερνούλες, καφέ μπαράκια (ενδιαφέρον έχουν οι αρχαίοι νεώσοικοι – αυλακώσεις στα βράχια της παραλίας που χρησίμευαν για την ανέλκυση και προφύλαξη των πλοίων).

 

Αλυκή, νοτιοδυτικά της Παροικίας, παραθαλάσσιος οικισμός, ταβέρνες, Φαράγγας, Τρυπητή, Γλυφά παραλίες προστατευμένες από βόρειους ανέμους.

10.ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Από Αθήνα το ταξίδι ακτοπλοϊκώς διαρκεί περίπου 4 ώρες. Αεροπορικώς, η πτήση διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Νέα σύνδεση, ξεκινάει από 4 Αυγούστου, απευθείας από Θεσσαλονίκη για Πάρο, με την πτήση να διαρκεί 1 ώρα. Πτήσεις θα εκτελούνται κάθε Πέμπτη και Σάββατο. Από Μύκονο (απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη) ακτοπλοϊκώς σε 1 ώρα, με περίπου 4 δρομολόγια την ημέρα, ανάλογα την εποχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα