Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χαλαράαα στην…Ικαρία!

Βγάζουμε ρολόγια, αποβάλλουμε το άγχος και το στρες και απολαμβάνουμε τον ικαριώτικο τρόπο ζωής. Εδώ οι ρυθμοί είναι χαλαροί! Εδώ στην Ικαρία, τη Νικαριά…

Κείμενο – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ξημέρωμα φτάσαμε στον Εύδηλο, ένα από τα δυο λιμάνια του νησιού. Χτισμένος αμφιθεατρικά με τα παραδοσιακά του σπίτια και τα γραφικά δρομάκια μας προ(σ)καλεί να τον εξερευνήσουμε. Να περπατήσουμε στο εμπορικό, πλακόστρωτο δρομάκι με τα μαγαζάκια, τα καφέ και τις κρεπερί, να περάσουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Χαράλαμπου, να ατενίσουμε τη θέα στο λιμάνι με τα ψαροκάικα και τα ιστιοπλοϊκά, που, όσο περνά η ώρα, πληθαίνουν. Ε, να κάνουμε μια στάση και στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που στέκει εκεί από το 1865. Φτάνουμε και στην Άνω πλατεία και από κει ο δρόμος συνεχίζει για τη νοτιοδυτική πλευρά της Ικαρίας.

DSC_0363

Δυτικά του Εύδηλου

Κινούμενοι δυτικά του Εύδηλου, μια διασταύρωση αριστερά οδηγεί προς τα χωριά της Μεσαριάς (Ξανθή, Ακαμάτρα, Δάφνη, Στελί, Κοσοίκια, Κάστρο του Κοσκινά του 10ου αιώνα) και δεξιά για Αρμενιστή και Ράχες.

Πηγαίνοντας για Αρμενιστή, περνάμε από το Φύτεμα, από το γειτονικό Κάμπο με την ομώνυμη παραλία και τα ερείπια της αρχαιότερης πόλης της Ικαρίας, Οινόης. Στον Κάμπο υπάρχει διασταύρωση όπου αριστερά πηγαίνει προς Πηγή και τη μονή της Οσίας Θεοκτίστης του 1600 και το παρεκκλήσι χτισμένο σε σπηλιά.

Ευθεία περνά από Αυλάκι, από τον παραθαλάσσιο οικισμό Γιαλισκάρι με το λιμανάκι, το μικρό καρνάγιο και το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της Ανάληψης πάνω στη νησίδα, απ’ την κοσμοπολίτικη παραλία της Μεσακτής και το Λιβάδι, τον τουριστικό Αρμενιστή -το πιο γνωστό θέρετρο της Ικαρίας, πλήρως οργανωμένο-, και καταλήγει στον κολπίσκο του Να.

DSC_0178 Mesakti

Ανάμεσα στο Λιβάδι και τον Αρμενιστή υπάρχει δρόμος που ανηφορίζει για τον Αγ. Πολύκαρπο, τον Αγ. Δημήτριο και το Χριστό Ραχών.

Ο Νας είναι μια πολύ όμορφη τοποθεσία με θέα στο επιβλητικό φαράγγι της Χάλαρης και στο γραφικό κολπίσκο. Εκεί βρίσκονται και τα ερείπια της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, ενώ στα ταβερνάκια απολαμβάνουμε ικαριώτικες γεύσεις και αστακομακαρονάδες με φόντο τον ήλιο που δύει στο πέλαγος. Από το Να ο δρόμος συνεχίζει χωμάτινος και καταλήγει μετά από κάμποσα χιλιόμετρα στο ψαροχώρι Καρκινάγρι.

DSC_0078 Karkinagri

 

Στο δυτικό άκρο του νησιού στέκει ο Κάβο Πάπας με το φάρο που κατασκευάστηκε το 1890. Από το Καρκινάγρι, ακολουθώντας πάλι χωμάτινη διαδρομή, περνάμε και από τα χωριά Κουνιάδοι και Βρακάδες, από το Φράγμα, και κάπου εκεί η εικόνα αλλάζει, το ξερό τοπίο δίνει τη θέση του στο πευκοδάσος. Πινακίδες μας ενημερώνουν ότι σε λίγα χιλιόμετρα φτάνουμε στο Χριστό. Εκεί όμως θα καταλήξουμε αργά το βράδυ και, όσο πιο αργά φτάσουμε, τόσο πιο πολύ κόσμο θα συναντήσουμε. Εκεί ο χρόνος έχει τη δική του αξία!

Στον Άγιο Κήρυκο

Είναι η πρωτεύουσα της Ικαρίας και δεσπόζει στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Στον Αγ. Κήρυκο θα δούμε τον Αγ. Νικόλαο με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1820, το Γυμνάσιο που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, την εκκλησία του Αγ. Κήρυκου, θα επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο. Θα σταθούμε μπροστά στο γλυπτό αφιερωμένο στον Ίκαρο και θα αφουγκραστούμε το μύθο του: ο γιος του Δαίδαλου και της Ναυκράτης, θέλοντας να ξεφύγει από τη φυλακή του Μίνωα της Κρήτης, πέταξε ψηλά στον ήλιο και έκαψε τα κέρινα φτερά του. Έπεσε στο πέλαγος και από τότε πήρε το όνομά του.

Ανατολικά του Αγ. Κήρυκου βρίσκονται τα Θέρμα με ιαματικά λουτρά κατάλληλα για διάφορες παθήσεις. Εκεί βρίσκεται και η ιαματική πηγή του Σπηλαίου η οποία διαθέτει ατμόλουτρο, σάουνα και πισίνα με χλωριονατριούχο νερό.

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού καταλήγουμε στο Φάρο με τη μεγάλη σε μήκος παραλία του, τα ταβερνάκια και τα καφέ μπροστά στη θάλασσα και φόντο τους όμορφους Φούρνους.

DSC_0304

Η περιοχή του Φάρου καταλήγει στο ακρωτήρι Δράκανο με τον ομώνυμο πύργο, ενώ στη διαδρομή από τον Αγ. Κήρυκο προς το Φάρο υπάρχουν όμορφες παραλίες για κολύμπι όπως το Γλυφάδι, ο Ανεφαντής, το Νίφι, τα Κεραμέ με τα πλατάνια, τα Νεάλια με τον πελώριο όγκο της Δαιμονόπετρας. Βόρεια της Ικαρίας βρίσκεται και ο αερολιμένας της (12 χλμ. από Αγ. Κήρυκο, 60 χλμ. από Εύδηλο).

Δυτικά του Αγ. Κήρυκου είναι και οι ιαματικές πηγές Θερμά Λευκάδος και στη συνέχεια το χωριό Ξυλοσύρτης, ο Χρυσόστομος με το σπήλαιο Μάνα του Νερού με απομεινάρια από τη Νεολιθική Εποχή, η Πλαγιά και Έξω Πλαγιά.

Στη διασταύρωση ο δρόμος δεξιά οδηγεί προς τον Εύδηλο, αριστερά πηγαίνει προς τον παραθαλάσσιο Μαγγανίτη και προς την ξακουστή παραλία Σεϋχέλλες. Ακολουθούμε πεζοπορική διαδρομή ανάμεσα στα βράχια για να απολαύσουμε μια βουτιά στα εξωτικά νερά της! Αλήθεια, το βράδυ σε ποιο χωριό γίνεται ικαριώτικο πανηγύρι; Να πάμε να σύρουμε τον ικαριώτικο…

DSC_0178 Paths

Tips

– Ανατολικά του Εύδηλου συναντάμε τους οικισμούς Φλες, Κεραμέ και Κυπαρίσσι που διαθέτουν και παραλίες, πιο κάτω ο Άρης και στη συνέχεια το κεφαλοχώρι Καραβόσταμο με το λιμανάκι του.

– Δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις όπως αγριοκάτσικο Ρασκών ελευθέρας βοσκής με τηγανητές πατάτες ή ρύζι, σουφικό και μαγειριό με ζαρζαβάτια από τα περιβόλια των κατοίκων, μαραθοκεφτέδες, πίτες, ψάρια και αστακομακαρονάδες, το παραδοσιακό τυρί καθούρα, γλυκαινόμαστε με το ονομαστό μέλι Ικαρίας και βεβαίως πίνουμε τον περίφημο Πράμνειο Οίνο, γνωστό από την εποχή του Ομήρου.

-Συμμετέχουμε στα ξακουστά ικαριώτικα πανηγύρια και χορεύουμε όλοι μαζί τον ικαριώτικο, όπου η λαβή είναι του καλαματιανού. Ρωτάτε τους ντόπιους πού και πότε έχει πανηγύρι!

i

– Πώς θα πάτε: αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη με Astra Airlines και από Αθήνα με Olympic Air. Ακτοπλοϊκώς, από Πειραιά όπου το ταξίδι διαρκεί κοντά στις 7,5 ώρες και πιάνει είτε Εύδηλο είτε Αγ. Κήρυκο (τηλ. 22750 32933).

– Από Αγ. Κήρυκο μπορείτε να περάσετε απέναντι στους Φούρνους (τηλ. 22750 22426).

– Κωδικός κλήσης 22750, Αεροδρόμιο 32216, Λιμεναρχείο Εύδηλου 31007, Λιμεναρχείο Αγ. Κήρυκου 22207, Νοσοκομείο Αγ. Κήρυκου 22330.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα