Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΓολγοθάς το… Θεσσαλονίκη – Σμύρνη!

Γολγοθάς το… Θεσσαλονίκη – Σμύρνη!

Και τι δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, για αυτήν την περιβόητη σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, και αντίστροφα… Είτε είναι αεροπορική, είτε ακτοπλοϊκή…!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Η Hellenic Seaways είναι έτοιμη να ξεκινήσει από το φετινό καλοκαίρι το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη – Σμύρνη, μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνέχεια και των επίσημων διμερών επαφών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ άλλων» αναφέρει η ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρίας.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Hellenic Seaways, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης νέων δρομολογίων, έχοντας την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του δήμου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Τουρκικού Ναυτικού Επιμελητηρίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του ακτοπλοϊκού γίγνεσθαι, στο debbiestravel.wordpress.com, «οι όποιες προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν και από τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο στα λόγια, και στις φωτογραφήσεις και τις κοπές κορδελών, αλλά και στην ουσιαστική πράξη».

ARIADNE_903_1539-site

Κρουαζιέρα…

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη – Σμύρνη, θα υλοποιηθεί στη λογική της κρουαζιέρας τακτικής δρομολόγησης και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κρουαζιέρας για το επιβατικό κοινό, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και εμπορικές μεταφορές, ενισχύοντας το εθνικό τουριστικό προϊόν και την οικονομία.

Έτσι τουλάχιστον, ευελπιστεί η ακτοπλοϊκή εταιρία που θα επιχειρήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Απαγορευτικά τέλη προσέγγισης

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το παραπάνω ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, σύμφωνα με ναυτιλιακούς πράκτορες, θα πρέπει η Σμύρνη να μειώσει κατά πολύ τα τέλη προσέγγισης του πλοίου.

«Όταν χρεώνει περίπου 20.000 ευρώ για τα τέλη προσέγγισης, ε, αυτό το κόστος είναι απαγορευτικό» εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο Γιάννης Δημητριάδης, ιδιοκτήτης του ναυτιλιακού πρακτορείου ferrytraveller.gr και συμπληρώνει «το κόστος θα πρέπει να είναι περί τα 1.000 – 2.000 ευρώ, το οποίο είναι και το φυσιολογικό».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, εφόσον ξεκινήσει να πραγματοποιείται το συγκεκριμένο δρομολόγιο, θα εκτελείται με το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ», πρόσφατα αγορασμένο από την Hellenic Seaways, και το οποίο μέχρι πρόσφατα εκτελούσε δρομολόγια στην Αδριατική θάλασσα.

Είναι βιώσιμο;

Σε ερώτηση που κάναμε στον κ. Δημητριάδη, λόγω της εμπειρίας του, σχετικά με το εάν το συγκεκριμένο δρομολόγιο μπορεί να καταστεί βιώσιμο, ο κ. Δημητριάδης μας απαντά «σε γενικές γραμμές δείχνει βιώσιμο’ ωστόσο, αυτό είναι ένα εγχείρημα, ένα πείραμα, όπου δεν υπάρχει παρόμοιο, ώστε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα» και όπως ο ίδιος λέει, οι εικασίες από την πραγματικότητα απέχουν πολύ!!

Tips

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης βρίσκεται γενικότερα στο προσκήνιο των φορέων της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια. Το δικό μας σχόλιο είναι, ότι ας εξετάσουμε, πρώτα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ, και ύστερα, ας δούμε και τη γείτονα!

Να υπενθυμίσουμε, ότι τον Οκτώβριο του 2015, αεροπορική εταιρία της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το εγχείρημα για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη. Ένα γεμάτο Airbus A319, στις 6 Οκτωβρίου 2015, μετέφερε όλους – μα όλους- τους φορείς της Θεσσαλονίκης, στο αεροδρόμιο «Adnan Menderes» της Σμύρνης, για τα εγκαίνια της νέας γραμμής. Το «παρών» έδωσε σύσσωμη η τουρκική πλευρά (δήμαρχος, πρόεδρος Επιμελητηρίου, γενικός πρόξενος και λοιποί φορείς). Το αποτέλεσμα; Η πτήση περί τον Δεκέμβριο του 2015, διεκόπη, και σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία θα ξεκινήσει και πάλι το Μάιο.

σμυρνα

-Τέλος, σ’ ότι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης, ενώ τον τελευταίο χρόνο, έμεινε, τελείως αποκομμένη από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα Ιουνίου, θα ξεκινήσει η σύνδεση με Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Πειραιά, κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα. Αναμένουμε…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα