Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική Ελλάδα«Χωρίς το καρναβάλι, το Ρέθυμνο είναι άλλη πόλη!»

«Χωρίς το καρναβάλι, το Ρέθυμνο είναι άλλη πόλη!»

«Το καρναβάλι για το Ρέθυμνο είναι θεσμός, το αγαπάμε το καρναβάλι, ζούμε για το καρναβάλι»!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Είκοσι παραμυθένια χρόνια είναι το φετινό θέμα της Ομάδας “Οι Άσχετοι”

Σάββατο βράδυ, βρισκόμαστε σε μια από τις αποθήκες, που ετοιμάζονται πυρετωδώς τα άρματα για τη μεγάλη μέρα, για τη Μεγάλη Παρέλαση, της Κυριακής της Τυροφάγου.

Συναντούμε την Ομάδα «Οι Άσχετοι», μια από τις 36 συνολικά Καρναβαλικές Ομάδες, που συμμετέχουν, και φέτος, στο φημισμένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

«Χωρίς το καρναβάλι, το Ρέθυμνο είναι άλλη πόλη’ το καρναβάλι για το Ρέθυμνο είναι θεσμός, το αγαπάμε το καρναβάλι, ζούμε για το καρναβάλι»! τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της Ομάδας «Οι Άσχετοι» Κώστας Φετοκάκης.

«Ευχαριστούμε τους παλαιότερους που το έφτιαξαν για εμάς, και εμείς το συνεχίζουμε για τους νεότερους» συμπληρώνει ο Κώστας Φετοκάκης.

«Χωρίς το καρναβάλι, το Ρέθυμνο είναι άλλη πόλη!» λέει ο Κώστας Φετοκάκης, πρόεδρος της Ομάδας “Οι Άσχετοι”

Φέτος, η συγκεκριμένη Ομάδα κλείνει 20 χρόνια ζωής, «είμαστε μια παρέα, και μια μέρα, έτσι ξαφνικά, στο άσχετο, είπαμε να φτιάξουμε την Ομάδα, και έτσι πήραμε το όνομα ‘Οι Άσχετοι’» εξηγεί ο κ. Φετοκάκης για το πώς δημιουργήθηκε η Ομάδα και το όνομα αυτής.

Στις αποθήκες οι Ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς’ τους τελευταίους μήνες, κάθε βράδυ, όλοι μαζί, ετοιμάζουν το άρμα τους, ψήνουν, διασκεδάζουν, γελάνε, συζητάνε.

Το καρναβάλι είναι κομμάτι της ζωής τους’ το ζούνε, το έχουν στο πετσί τους, οι Ρεθεμνιώτες’ και κάτι ανάλογο βιώνουμε και εμείς τα τελευταία χρόνια, δίνοντας το ‘παρών’ στις προετοιμασίες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Η υπογράφουσα με τους Ταυρομάχους της Ομάδας “Σκαραβαίοι”, θέμα του 2015

«Γίνε ο καλύτερος σου εαυτός»

Αυτό είναι το φετινό θέμα του διάσημου Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, όπου, ήδη, από την ημέρα έναρξης (27 Ιανουαρίου), το Ρέθυμνο ζει σε καρναβαλικούς ρυθμούς!

Το βιώσαμε ένα τριήμερο (2 – 4 Φεβρουαρίου), μα, θέλετε, με το Κυνήγι του Θησαυρού (σ.σ. νικήτρια Ομάδα ανακηρύχθηκε η «Έκατσ’ η Κουτσή Κατσίκα», η οποία και θα είναι του χρόνου η διοργανώτρια Ομάδα του παιχνιδιού), το πάρτι των Ομάδων του 29ου Κυνηγιού, με το σεργιάνι στα στενά της Παλιάς Πόλης, τις φωτογραφίες στο αγαπημένο βενετσιάνικο λιμάνι, με τις τσικουδιές και τις κρητικές λιχουδιές, τη διασκέδαση, τη ζεστή φιλοξενία και την αγάπη των Ρεθυμνιωτών;

Σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου, ο βενετσιάνικος φάρος στο Παλιό Λιμάνι

«Το κοινωνικό μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στο φετινό Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» μας λέει η πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Ρεθύμνου (ΚΕΔΗΡ) και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού Πέπη Μπιρλιράκη.

Η Πέπη Μπιρλιράκη, η «ψυχή» αυτού του τόσου ευαίσθητου προϊόντος, που ακούει στο όνομα, τουρισμός!

Πέπη Μπιρλιράκη, η «ψυχή» αυτού του τόσου ευαίσθητου προϊόντος, που ακούει στο όνομα, τουρισμός!

Φεστιβάλ Πόλης, Ποδηλατοβόλτα και η Μεγάλη Παρέλαση

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, η έναρξη του οποίου έγινε στις 27 Ιανουαρίου, από σήμερα έως τις 15/2, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, το ‘Φεστιβάλ Πόλης’, στην Πλατεία Μικρασιατών, με καθημερινά μουσικά σχήματα και καλλιτεχνικές ομάδες.

Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους απολαμβάνουν την Ποδηλατοβόλτα στην πόλη στις 15/2.

Ακολουθούν οι κρητικές παραδοσιακές καντάδες στους δρόμους και τις πλατείες στις 16/2, η παιδική παρέλαση το Σάββατο 17/2 και η νυχτερινή παρέλαση το ίδιο βράδυ με τον τερματισμό και τη live συναυλία των Groovetica στην πλατεία Μικρασιατών.

Και την άλλη Κυριακή, Κυριακή της Τυροφάγου, 18 Φεβρουαρίου, είναι η μεγάλη μέρα, η μέρα για τη Μεγάλη Παρέλαση, με τις 36 Ομάδες και τα 28 Άρματα.

Στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και με άφθονο κέφι και χορό, οι χιλιάδες καρναβαλιστές θα διασχίσουν τους δρόμους της πόλης!

Η τελετή λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού γίνεται στην παραλιακή (οδός Ελ. Βενιζέλου) με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Το κέφι και οι χοροί θα συνεχιστούν με τη συναυλία των  ΑPURIMAC.

Σε κάθε σημείο της πόλης, άρματα στημένα από προηγούμενα καρναβάλια. Εδώ ο Τραμπ και το Άγαλμα της Ελευθερίας στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Tips

-Η πεταλούδα παρουσιάζεται στην αφίσα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018, ως βασικό σύμβολο, που ενσαρκώνει την έννοια της μεταμόρφωσης και της αναγέννησης. Φέτος, το μήνυμα είναι ανθρωποκεντρικό και μας προ(σ)καλεί να επικεντρωθούμε στον εσωτερικό μας κόσμο ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε ο καλύτερός μας εαυτός!

-Στο Ρέθυμνο φτάνουμε αεροπορικώς είτε μέσω Ηρακλείου είτε μέσω Χανίων. Πτήσεις εκτελούνται καθημερινά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από Ηράκλειο το Ρέθυμνο απέχει 80 χλμ. ενώ από τα Χανιά περίπου 70 χλμ.

Από Θεσσαλονίκη πετάξαμε για Ηράκλειο, όπου αυτό το διάστημα στις αίθουσες του αεροδρομίου εκτελούνται έργα ανακαινίσεων

-Αναμφίβολα, σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου, ο βενετσιάνικος φάρος στο Παλιό Λιμάνι. Υπέροχο τοπίο, και αυτήν την εποχή, με τα χιονισμένα Λευκά Ορη στον ορίζοντα!

Ο Βενετσιάνικος φάρος στο Παλιό Λιμάνι Ρεθύμνου, με φόντο τα χιονισμένα Λευκά Όρη

-Ανεβείτε και μέχρι τη Φορτέτσα, το Βενετσιάνικο φρούριο, με την εντυπωσιακή του θέα!

*

-Κατά την παραμονή μας στο Ρέθυμνο, γευτήκαμε υπέροχες κρητικές λιχουδιές, μαγειρευτά, ψητά αλλά και γκουρμέ γεύσεις σε ταβερνούλες, καφέ μπαρ και εστιατόρια της πόλης και της γύρω περιοχής. Μεταξύ άλλων, αναφέρουμε, τη  «Ζαμπία» (σ.σ. όνομα που συναντούμε κυρίως στα Σφακιά και τον Αποκόρωνα) στην περιοχή Κουμπές, με θέα τη Φορτέτσα, για μαγειρευτά και θαλασσινά. Εξαιρετικοί οι λαχανοντολμάδες και τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, και το φρέσκο μαριδάκι, και το τηγανιτό μανιτάρι, και τα καλτσούνια με μυζήθρα και βάρσαμο – δηλαδή δυόσμο (τηλ. 28310 24561).

Νοστιμότατα τα καλτσούνια που ετοιμάζει η θεία Πελαγία και η μαμά Ζαμπία στην “Ζαμπία”

Σ’ ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Ρεθύμνου, επίσης, στην περιοχή Κουμπές, πλάι στη θάλασσα, στο «Prima Plora» με όμορφο περιβάλλον, για σεβίτσε από φρέσκο ψάρι και καρπάτσιο λαυράκι με τσίλι και μοσχολέμονο, για ριζότο με μελάνι σουπιάς και σταμναγκάθι, κριθαρότο με γαρίδες κ.ά. (τηλ. 28310 56990).

Kαρπάτσιο λαυράκι με τσίλι και μοσχολέμονο

Στο «Cul De Sac», στην Παλιά Πόλη, στην Κρήνη Ριμόντι (τηλ. 28310 26914), αυτή τη φορά καθίσαμε για brunch, όπου ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος ετοίμασε μεταξύ άλλων, αυγά με στάκα, μπέργκερ με πρόβειο κιμά, αυγό ποσέ, απάκι, λάδι τρούφας.

Mπέργκερ με πρόβειο κιμά, αυγό ποσέ, απάκι, λάδι τρούφας, ανθόγαλα με φέτα, κρεμμύδι και σαλάτα βαλεριάνα

Στον «Μαρουβά» στην Παλιά Πόλη γευτήκαμε μεζέδες όπως κρητικά τυριά, ντολμαδάκια, ψητά λαχανικά, χορτοπιτάκια, φάβα, κεφτεδάκια, ντάκος, ψητά μανιτάρια κ.ά. (Εμμ. Βερνάρδου 32, τηλ. 6987 033482).

Στο οινομαγειρείον “Μαρουβάς” στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Στο χωριό Πηγή (8 χλμ. από Ρέθυμνο) στην παραδοσιακή ταβέρνα «Ζορμπάς» η κυρία Μαρία ετοίμασε, μεταξύ άλλων, νοστιμότατα ντολμαδάκια, κατσίκι με σταμναγκάθι, κουνέλι στιφάδο, ζυγούρι, πιλάφι μαγειρεμένο σε ζωμό από κοτόπουλο και αρνί κ.ά. (τηλ. 28310 72926).

Και ντολμαδάκια, και ανθότυρος, και τυροζούλι και και και πολλές νοστιμιές!!

-Μείναμε στο ξενοδοχείο «Jo An Palace», δίπλα στον Δημοτικό Κήπο, μια ανάσα από την Παλιά Πόλη, ανακαινισμένα τα δωμάτια του 1ου ορόφου, βραστήρας, ψυγειάκι, ντουζιέρα, μπουρνούζια, παντόφλες, τηλεόραση κ.ά. (Δημητρακάκη 8, τηλ. 28310 24241).

Δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου και διανυκτερεύσαμε στο Ρέθυμνο

*Η αποστολή μας στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.) την οποία και ευχαριστούμε θερμά!

Τις προσωπικές μου ευχαριστίες στο δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, στην πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού Πέπη Μπιρλιράκη, την Μαίρη Κοτσίφη από το γραφείο Πολιτισμού της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., τη Βίκυ Βαμιεδάκη υπεύθυνη επικοινωνίας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, και όλους όσοι βοήθησαν στην άψογη παραμονή μας στο Ρέθυμνο.   

Ομαδική φωτογραφία της αποστολής στο Ρέθυμνο!

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα