Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτη«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα’ όχι η ποσότητα!»

«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα’ όχι η ποσότητα!»

Το χρώμα του είναι καθαρό ροζ του τριαντάφυλλου, το άρωμά του αναδύει φρέσκα φρούτα, λουλούδια και βεβαίως τριαντάφυλλο. Το όνομά του’ «Έφηβος»*!

Αποστολή – φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Οι αμπελώνες μας, από το 2001, είναι βιολογικής καλλιέργειας, και αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα» μας λέει ο οινοποιός Νίκος Γαβαλάς του ομώνυμου οινοποιείου «Νίκος Γαβαλάς» που βρίσκεται στο Βοριά, σε απόσταση 38 χλμ. νότια από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο πλαίσιο του Crete Road Trip της διαδικτυακής πλατφόρμας του τουρισμού Travel Massive, που ακολουθήσαμε πρόσφατα στην Κρήτη, επισκεφτήκαμε το οινοποιείο του Νίκου Γαβαλά, όπου μας υποδέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του’ οι δυο του κόρες, η Άννα και η Χριστίνα, η Βάσω η γυναίκα του (σ.σ. απουσίαζε ο υιός ο Μανώλης).

IMG_20160512_151833

300 ιδιόκτητοι αμπελώνες

Τους πρώτους αμπελώνες τους φύτεψε ο προπάππους του Νίκου, Μανώλης Γαβαλάς, το 1906. Τότε χρησιμοποιούσε τα μινωικά λαξευτά πατητήρια που υπήρχαν στο χωριό Άγιος Θωμάς – από όπου και κατάγονταν- για τη σύνθλιψη των σταφυλιών.

Το 2001 οι αμπελώνες εντάχθηκαν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας ενώ το 2004 ίδρυσαν ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στο Βοριά Μονοφατσίου. Είναι η αμπελουργική ζώνη Πεζών χαρακτηρισμένη ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).

IMG_20160512_150000

«Ποιες οι ποικιλίες που καλλιεργείτε και ποια η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου» ρωτώ τον κ. Γαβαλά.

«Καλλιεργούμε όλες τις τοπικές ποικιλίες – Βηλάνα, Βιδιανό, Μόσχατο Σπίνας, Μαλβάζια λευκές ποικιλίες και Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι ερυθρές» και συμπληρώνει «βάζουμε όμως και blend όπως Κοτσιφάλι – Cabernet – Syrah κ.ά.». Όσο για την ετήσια παραγωγή «είμαστε στις 170.000 φιάλες ετησίως».

«Από εξαγωγές;» τον ρωτώ, «συζητάμε να εξάγουμε στη Γερμανία» μου απαντά ο Νίκος Γαβαλάς.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους του οινοποιείου, ο κ. Γαβαλάς, μας εξηγεί τον τρόπο παραγωγής και διαδικασίας του κρασιού και του τελικού σταδίου που το κρασί εμφιαλώνεται σε μπουκάλι.

«Δεν ραντίζουμε, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε πολλά εργατικά» μας λέει ο οινοποιός και επισημαίνει «αυτό που απαιτείται σ’ ένα οινοποιείο είναι καθαριότητα, καθαριότητα, καθαριότητα»!

IMG_20160512_140730

Γευσιγνωσία με κρασί και κρητικές νοστιμιές

Μα ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στη δοκιμή των βιολογικών κρασιών που παράγει το οινοποιείο Νίκος Γαβαλάς (Domaine Nico Gavalas);

Ξεκινήσαμε με έναν Magnum λευκό «Μοναχικό» 100% Μαλβάζια, ωριμασμένο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 2 μήνες. Δοκιμάσαμε και το ροζέ «Katostrati» από 6 γηγενείς ποικιλίες, το οποίο κυκλοφορεί τους τελευταίους δυο μήνες και μονάχα σε Magnum μπουκάλι (1,5 λίτρο). Και έναν «Μοναχικό» ερυθρό με 100% Cabernet Sauvignon.

IMG_20160512_135419

Όσο για τις κρητικές γεύσεις που ετοίμασε η μητέρα του Νίκου, η κυρία Μαρίκα, δεν ξέραμε τι να πρωτοδοκιμάσουμε’ τα υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα φυσικά από τους αμπελώνες του οινοποιείου, σαρικοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και ξινομυζήθρα, σφουγγάτο (πατάτες με αυγά), χοχλιούς με πληγούρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι και μέλι; Όλα ήταν υπέροχα!

*Ο «Έφηβος» παράγεται σε λευκό ξηρό (Sauvignon blanc & Μοσχάτο Σπίνας), σε ροζέ ξηρό (Κοτσιφάλι 60%, Syrah 20%, Cabernet 20%) και ερυθρό ξηρό ((Κοτσιφάλι 60%, Syrah 20%, Cabernet 20%).

Tips

-Το οινοποιείο «Νίκος Γαβαλάς» βρίσκεται στο Βοριά Μονοφατσίου, 38 χλμ. νότια του Ηρακλείου Κρήτης (τηλ. 28940 51060, www.nikosgavalas.gr).

IMG_20160512_134201

-Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις, είτε μεμονωμένες είτε σε γκρουπ, ωστόσο, πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να συνεννοηθείτε πρώτα.

-Είναι ένα από τα 31 οινοποιεία – από τα 40 περίπου που διαθέτει η Κρήτη- που ανήκει στο Δίκτυο των Κρασιών της Κρήτης (www.winesofcrete.gr).

-Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου πραγματοποιούνται οι «Ανοιχτές Πόρτες», όπου τα οινοποιεία θα είναι επισκέψιμα, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σ’ όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα