Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτηΆφθονο κέφι στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Άφθονο κέφι στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

«Συγκάτοικοι στο όνειρο» είναι το θέμα, το σύνθημα, η ουσία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

maskot2013_kriti

Παλιές ελληνικές καντάδες μιας άλλης εποχής, ο χορός – πάρτι των Ομάδων, εικαστικά εργαστήρια και 1ο Φεστιβάλ πόλης, ποδηλατοβόλτες και κρητικές παραδοσιακές καντάδες, και βεβαίως, οι παρελάσεις – η παιδική, η νυχτερινή και η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με τα πληρώματα και τα άρματα.

Πού; Μα φυσικά στο αγαπημένο Ρέθυμνο, εκεί όπου η πιο δυνατή καρναβαλική παρέα της χώρας, μια τεράστια, χωρίς σύνορα αγκαλιά, που μέσα της κλείνει συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καλεί και φέτος όλους να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη, το όνειρο!

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι το «σπίτι» που φιλοξενεί για περισσότερα από 100 χρόνια πια, δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες, και φέτος ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να χαρίσει στον καθένα την δική του θέση στο όνειρο που όλοι μαζί δημιουργούμε!

rethemniotiko-karnavali

Καρναβαλικές ομάδες και άρματα

Τριάντα έξι (36) θα είναι φέτος οι καρναβαλικές ομάδες και 30 τα άρματα που θα συμμετέχουν στην καρναβαλική παρέλαση, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 20.000 άτομα. Και βεβαίως, όπως πάντα, συνοδεύονται από το Βασιλιά Καρνάβαλο και τη συνοδεία του.

rethemniotiko-parelasi

Καντάδες και Χορός Ομάδων!

Παλιές ελληνικές καντάδες μιας άλλης εποχής περιλαμβάνει το αυριανό πρόγραμμα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, όπου στις 7 το απόγευμα, η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, το Τμήμα Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου και Μουσικοί της πόλης μας, μαζί με τις Καρναβαλικές Ομάδες θα αναβιώσουν το έθιμο της Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Η έναρξη θα γίνει από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και η κατάληξη είναι στο Πηγάδι (Μεγάλη Πόρτα).

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα γίνει παιδικό πάρτι Περιηγητών στην αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης, στις 5 το απόγευμα, και θα ακολουθήσει αποκριάτικο πρόγραμμα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.) – Εικαστικά Εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με θέμα: «Ήρωες των Αποκριών! Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι?».

Την Τσικνοπέμπτη πολλές από τις ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στήνουν τα δικά τους street party σε διάφορα σημεία της πόλης, διασκεδάζουν, χορεύουν και τραγουδούν και βέβαια τσικνίζουν, καλώντας φίλους και περαστικούς σε μια υπέροχη γιορτή!

Ο Χορός των Ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017 θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο κέντρο «Πέλαγος» και το θέμα του είναι: «Το σπίτι του τρόμου»! Στις 12.00 τα μεσάνυχτα, η σάλα θα μεταμορφωθεί και θα ξεκινήσει ένα μοναδικό πάρτι με θέμα «Sexy Terror», ο sexy τρόμος με καρναβαλική διάθεση..!

rethemniotiko-karnavali1

1ο Φεστιβάλ Πόλης

Για πρώτη φορά φέτος, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και η Ομάδα Εκδηλώσεων του διοργανώνει το «Φεστιβάλ Πόλης» στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών, από την Κυριακή 19 έως την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, από τις 19:00 έως τις 22:00.

Μια μεγάλη σκηνή, πλήρως εξοπλισμένη τεχνικά και ηχητικά θα φιλοξενεί κάθε βράδυ μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικές ομάδες νέων και όχι μόνο! Στόχος του Φεστιβάλ είναι, μέσω της μουσικής καλλιτεχνικής έκφρασης, να έρθουν κοντά στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ακόμη και όσοι δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ερασιτεχνικές μπάντες που δρουν στην Κρήτη! Επιπλέον στον ίδιο χώρο καθημερινά από τις 17:00-19:00 θα πραγματοποιούνται εργαστήρια με κατασκευές και μεταμφιέσεις για παιδιά και όχι μόνο.

Ποδηλατοβόλτες και κρητικές καντάδες!

Η καρναβαλική ποδηλατοβόλτα στην πόλη θα γίνει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και  φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες.

Την επομένη, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, θα αναβιώσει το έθιμο της Κρητικής παραδοσιακής καντάδας, όπου δεκάδες λύρες, λαούτα, μαντολίνα και κρητικές μαντινάδες θα στολίσουν με τους σκοπούς τους δρόμους της πόλης!

rethemniotiko-karnavali2

Η ώρα των παρελάσεων!

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα θα γίνει η παιδική παρέλαση και στη συνέχεια τα βραζιλιάνικα κρουστά Batala Creta θα δώσουν το σύνθημα και στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει η νυκτερινή παρέλαση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου! Οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, φορώντας τις στολές από παλαιότερες διοργανώσεις αλλά και επισκέπτες της πόλης συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή νυχτερινή, γιορτινή παρέλαση!

Όσο για τη Μεγάλη Παρέλαση Πληρωμάτων και Αρμάτων, θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου, με εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.

Στο τέλος της διαδρομής τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα), όπου από τις 3 το μεσημέρι ξεκινά το  Dj party ενώ στις 18:30 στην παραλιακή λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017, με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου πάνω στην παραλία  συνοδευόμενη  από ένα φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ΜΑΛΟΥ!

Την ίδια ώρα στη LOGGIA (Παλιό Μουσείο) θα ξεκινήσει street party από την Ομάδα των Άλλανταλλων.

rethemniotiko-paidiki Φωτ. Ντ.Χ.

Tips

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, ο οποίος εμπλουτίζεται και ενισχύεται κάθε χρόνο!  Το Ρέθυμνο, μέσα από αυτή τη διοργάνωση, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.

-Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει καταφέρει να διακριθεί στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με σημαντικά βραβεία.

-Στις 28 Ιανουαρίου, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι διοργάνωσε ένα μεγάλο street party στην καρδιά του Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει άλλο ένα μεγάλο street party στις 18 Φεβρουαρίου, στο κέντρο των Χανιών (πλ. Δημοτικής Αγοράς).

-Η επίσημη έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού κηρύχθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, σε μια φαντασμαγορική τελετή! Στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη έγινε η καθιερωμένη «Προσφώνηση και Αντιφώνηση» του Βασιλιά Καρνάβαλου και πραγματοποιήθηκε η κήρυξη της έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017 από το δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.

rethemniotiko-dimarxos

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα