Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΔωδεκάνησαΑστυπάλαια – πεταλούδα στο Αιγαίο!

Αστυπάλαια – πεταλούδα στο Αιγαίο!

Ανέβα, κατέβα, με το αεροπλανάκι των 20 περίπου θέσεων, μου βγήκε η πίστη μέχρι να φτάσω στο νησί! (από Ρόδο). Τελικά, άξιζε τον κόπο!!

Από την Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η «γέφυρα» που ενώνει τα Δωδεκάνησα με τις Κυκλάδες, με σχήμα πεταλούδας, ατενίζει το γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους και λούζεται στο φως το ελληνικό. Ταξίδι στην Αστυπαλιά ή Αστροπαλιά, όπως τη λένε ο κάτοικοί της, στην Αστυπάλαια, όπως τη γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

Τέσσερις οικισμοί, η πανέμορφη Χώρα και ο Πέρα Γιαλός, το Λιβάδι, η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα και στην άλλη πλευρά του νησιού – στο «Μέσα νησί» το Βαθύ. Παραλίες πανέμορφες με βότσαλα ή με αμμουδιά, κάποιες οργανωμένες και κάποιες άλλες παρθένες και απομονωμένες. Το Κάστρο των Quirini στην κορυφή της Χώρας αλλά και οι οκτώ ανεμόμυλοι στην κεντρική πλατεία της Χώρας.

Η Αστυπάλαια με το ιδιαίτερο σχήμα της, που θυμίζει πεταλούδα, μπορεί διοικητικά να ανήκει στα Δωδεκάνησα, η αρχιτεκτονική της όμως φέρει Κυκλάδες. Εχει έκταση 97 τετρ. χλμ., περίπου 1.100 κατοίκους και απέχει 117 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, 23 ν.μ. από την Κω και 96 ν.μ. από τη Ρόδο. Είναι νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, όμορφη Χώρα, τοπικές γεύσεις, ικανοποιητική υποδομή με καταλύματα για όλα τα βαλάντια.

Ο Πέρα Γιαλός – το παλιό λιμάνι του νησιού- δύσκολα διαχωρίζεται από τη Χώρα, και διαθέτει μικρά ξενοδοχεία με υπέροχη θέα, εστιατόρια, καφέ, μάρκετ, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, τράπεζα, μικρή μαρίνα ενώ από κει αναχωρούν και εκδρομικά σκάφη για τις παραλίες του νησιού και τα νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα. Στον Πέρα Γιαλό βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια (τηλ. 22430 61.500).

Η Χώρα και το Κάστρο

Η Χώρα, ανάμεσα στον Πέρα Γιαλό και το Λιβάδι, ατενίζει από ψηλά τη θάλασσα, και βεβαίως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις ομορφιές της.

Οι οκτώ παραδοσιακοί μύλοι ξεχωρίζουν στην κεντρική πλατεία της Χώρας, κάποιοι από τους οποίους λειτουργούν ως εκθετήριο και γραφείο τουριστικών πληροφοριών. Διασχίζοντας το κεντρικό καλντερίμι, με τους μύλους στα αριστερά και τα μαγαζιά (ταβερνάκια και καφέ ζαχαροπλαστεία) στα δεξιά φτάνεις στο σημείο που βρίσκεται το δημαρχείο. Από κει ξεκινούν τα δυο βασικά καλντερίμια της Χώρας που οδηγούν στο Κάστρο. Το δρομάκι δεξιά οδηγεί προς την ονομαστή εκκλησία, τη μονή της Παναγίας της Πορταΐτισσας με τον ξεχωριστό τρούλο της και καμπαναριό (σ.σ. στεγάζει και το εκκλησιαστικό μουσείο)– εκεί όπου γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι του νησιού στις 14 και 15 Αυγούστου- ενώ αριστερά οδηγεί προς τη Μεγάλη Παναγιά με τη βοτσαλωτή αυλή της. Η Μεγάλη Παναγιά είναι ενταγμένη σε ένα συγκρότημα πέντε ναών και δημιουργεί μια ιδιαίτερη εικόνα. Περιποιημένες αυλές με λουλούδια, σπίτια ανοιχτά, βάζεις το κεφάλι σου και τα θαυμάζεις, οι Αστυπαλιώτες σε καλωσορίζουν με το χαμόγελο στα χείλη!

Χαζεύοντας δεξιά κι αριστερά στα δρομάκια της Χώρας έχει φτάσει στο βενετσιάνικο Κάστρο των Quirini, με οικόσημο της οικογένειας. Εισέρχεσαι στο κάστρο αφού έχεις περάσει από την είσοδο με την βαριά σιδερόπορτα, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι δυο εκκλησίες, η Παναγιά του Κάστρου (Ευαγγελίστρια) χτισμένη το 1853 και στην άκρη ο Αγιος Γεώργιος (1790). Οι τρούλοι αυτών των δυο εκκλησιών ξεχωρίζουν από μακριά, από διάφορα σημεία του νησιού. Μοναδική και η θέα από το Κάστρο, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά την επίσκεψη εντός αυτού. Του Κάστρου, που μόλις σουρουπώνει φωτίζεται και γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αγκαλιάζοντας τα ολόλευκα σπιτάκια της Χώρας.

Λιβάδι

Καθώς κατηφορίζεις από τη Χώρα προς τον παραθαλάσσιο οικισμό, τον βλέπεις να απλώνεται σε εύφορη κοιλάδα, στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Μοσχοβολάνε οι ντομάτες, τα πιπέρια και τα υπόλοιπα ζαρζαβάτια και φρούτα που παράγουν οι κάτοικοι του Λιβαδίου. Οργανωμένη παραλία με αμμουδιά, καφέ, ταχυφαγεία, ταβερνάκια, σούπερ μάρκετ, ενοικιαζόμενα είναι το σκηνικό που επικρατεί στο Λιβάδι, το οποίο βεβαίως ατενίζει και αυτό την ολόλευκη Χώρα.

Ανάληψη ή Μαλτεζάνα   

Διασχίζοντας το Στενό – στη μέση περίπου του νησιού είναι το πιο στενό σημείο του νησιού και μια λωρίδα γης 100 μ. χωρίζει την Αστυπάλαια στο ανατολικό «Μέσα Νησί» καις το δυτικό «Εξω Νησί» – φτάνεις στην Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, παραθαλάσσιος οικισμός με τουριστική υποδομή. Το όνομα Μαλτεζάνα παραπέμπει στους πειρατές που αλώνιζαν στο Αιγαίο και έβρισκαν καταφύγιο στους κλειστούς όρμους.

Στην Ανάληψη βρίσκονται και τα πρωτοχριστιανικά Λουτρά του Ταλαρά και το ψηφιδωτό με το ζωδιακό κύκλο.

Αμέσως μετά την Ανάληψη είναι ο Σχοινώντας με λίγα ταβερνάκια, σπιτάκια, ενοικιαζόμενα και αμμουδερή παραλία. Στην άκρη του οικισμού και το μνημείο των Γάλλων αξιωματικών.

Βαθύ

Από τον Σχοινώντα ξεκινάει χωματόδρομος ο οποίος ανηφορίζοντας στις πλαγιές καταλήγει στον κλειστό όρμο Βαθύ. Είναι το µικρότερο και πιο αποµακρυσµένο σημείο του νησιού, που θυμίζει λιµνοθάλασσα, λόγω του κλειστού όρµου που βρίσκεται και που περιορίζει την είσοδο της θάλασσας. Μια εκκλησία, μια ταβέρνα, λίγα σπιτάκια και ψαροκάικα στο μόλο είναι το σκηνικό στο Βαθύ. Πριν το Βαθύ ξεκινάει ένας δύσκολος χωματόδρομος που καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας της Πουλαριανής.

Tips

Παραλίες: υπάρχουν παραλία αμμουδερές, με βότσαλα, οργανωμένες, απομονωμένες για όλα τα γούστα. Οργανωμένη στον Πέρα Γιαλό και στο Λιβάδι, μετά το Λιβάδι, Αγ. Βασίλειος, Τζανάκι(α) με βότσαλα και για γυμνιστές, Μουρά, Πάππου, Αγ. Κωνσταντίνος.

Χωματόδρομος οδηγεί στις

  • Βάτσες – εκεί και το σπήλαιο του Νέγρου- με beach bar και καλαμωτή, και στα Καμινάκια αμμώδης με βαθιά νερά (λειτουργεί ταβέρνα). Από Πέρα Γιαλό προς ανατολικά, Δεύτερο και Τρίτο Μαρμάρι, Στενό με ρηχά νερά ιδανική για οικογένειες, Πλάκες, στην Ανάληψη αμμώδης παραλία με αλμυρίκια, Μπλε Λιμανάκι μικρός κολπίσκος, Σχοινώντας, Καρέκλι, Βρυσί κ.ά.
  • Τοπικές γεύσεις: Λαμπριανός (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωταριά), πουγκιά (τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι), ραντιστά (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξύδι), λαδοτύρι (μυζήθρα σε καλαθάκι), χλωρή (τυρί), κιτρινοκούλουρα (με χλωρή και ζαφορά), ντολμάδες (με αμπελόφυλλα, λάχανο ή κολοκυθοανθούς), γλυκά κουταλιού (κυδώνι, σύκο, νεράντζι, περγαμόντο) κ.ά.
  • Must το παραδοσιακό καφενείο «Οι Μύλοι» στη Χώρα, γνωστό ως «του Μουγκού» ή «του Νικόλα» που το λένε τώρα. Ιστορία τουλάχιστον 120 χρόνων, για μεζέδες, λιαστό χταποδάκι στα κάρβουνα, ρακόμελα κ.ά. (τηλ. 22430 61.535).
  • Στον Πέρα Γιαλό το καφενείο «Αργώ» για μεζέδες και γλυκά του κουταλιού (τηλ. 22430 59.854). Στη Μαλτεζάνα, για γλυκό στον «Μαρίνο» (τηλ. 22430 61.928), για μεζέδες στον «Μαλτέζο» (τηλ. 22430 64.024).
  • Σπήλαια: του Νέγρου στις Βάτσες, με μοναδικούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες, του Δράκου στο Βαθύ (πεζοπορία 2 ώρες ή με καΐκι).
  • Μονές: της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας όπου μέρος της εκκλησίας είναι μέσα σε σπηλιά. Γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου. Της Παναγίας της Πουλαριανής, Παναγία η Πορταΐτισσα στη Χώρα.

Info

  • Η πρόσβαση στην Αστυπάλαια γίνεται είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στην Ανάληψη, σε απόσταση 10 χλμ. από τη Χώρα. Πτήσεις πραγματοποιούνται απευθείας από Αθήνα ή από Ρόδο με σταθμούς σε Κω, Κάλυμνο, Λέρο. Το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα απέχει περίπου 5 χλμ. από τον Πέρα Γιαλό και δρομολόγια πραγματοποιούνται από τον Πειραιά καθώς και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
  • Για τη διαμονή σας λειτουργούν δωμάτια, στούντιο και ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, καθώς επίσης και κάμπινγκ στην περιοχή Στενό, στο Τρίτο Μαρμάρι.
  • Ημερήσιες εκδρομές με τουριστικά σκάφη: «Πλουμί» (τηλ. 6945 965158), «Θαλασσοπούλι» (τηλ. 22430 61506, 6974 436338). Ταξί: Κική (τηλ. 6975 706365, 22430 61929). Τουριστικά γραφεία22430 61.571, 61.224.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα