Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΔωδεκάνησαΠαναγιά η Πορταΐτισσα στην Αστυπάλαια!

Παναγιά η Πορταΐτισσα στην Αστυπάλαια!

Σας ταξιδεύω στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια – την Αστροπαλιά όπως συνηθίζουν να τη λένε οι ντόπιοι- εκεί όπου παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του νησιού.

Κείμενο – φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Συγκεκριμένα, στην εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας – από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα- στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο, στη θέση Ροδιά, τόσο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όσο και ανήμερα, όλο το νησί, μαζεύεται εκεί, στο προαύλιο της εκκλησίας, μέσα και έξω από αυτήν.

DSCN9372

Η εκκλησία ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταΐτισσα της μονής Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος, ενώ αντίγραφο της εικόνας έφερε στο νησί ο Όσιος Άνθιµος.

DSCN9370

Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και όλοι οι κάτοικοι και οι ξένοι επισκέπτες γιορτάζουν ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις σε μια από της μεγαλύτερες γιορτές του νησιού! Για χάρη της γίνεται µεγάλο πανηγύρι µε βιολιά και λαούτα.

Μάλιστα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μοιράζουν στους επισκέπτες του νησιού το περίφημο τοπικό έδεσμα, Λαμπριανό!

DSCN9536

Στη συνέχεια ακολουθεί πανηγύρι με βιολιά, λαούτα, νησιώτικα και χοροί με αγόρια και κορίτσια ντυμένα με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Όσοι βρεθείτε στο νησί αυτές τις μέρες, μην παραλείψετε να είστε εκεί!

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα