«Και τι, σας πληρώνουνε, για να κάνετε ταξίδια;», «Δεν έχει καμιά θέση και για εμένα;», «Μπορώ, να συμμετέχω ως βοηθός σας;». Ερωτήματα – ανησυχίες – προβληματισμοί τρίτων προς έναν ταξιδιωτικό δημοσιογράφο.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Ελλάδα, νησιά, Κυκλάδες, Ηπειρωτική Ελλάδα, Μύκονος, Σαντορίνη, Τήνος (;), Κύθνος (;), αλλά και αυτή η ταπεινή Δράμα κ.ο.κ. Και βεβαίως, προορισμοί παγκοσμίως, κάτι σαν να λέμε… Ντουμπάι κ.ο.κ.
Τι εστί ταξιδιωτικός δημοσιογράφος, έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Παρακολουθείτε μια ταξιδιωτική εκπομπή στην τηλεόραση, σ’ ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), που είναι κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι σας.
Διαβάζετε ένα άρθρο, στο διαδίκτυο, στο κινητό σας, στον υπολογιστή σας, σας αρέσει ή δεν σας αρέσει, συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε, το μοιράζεστε, το κοινοποιείτε ή δεν το κοινοποιείτε.
Αλήθεια, τι εστί ταξιδιωτικός δημοσιογράφος;
Τι δουλειά κάνετε;
«Τι δουλειά κάνετε;» με ρωτούν. Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να πω ότι είμαι, καν, δημοσιογράφος. Ξέρετε, ο κόσμος ΔΕΝ έχει και την καλύτερη εντύπωση για τους δημοσιογράφους.
Πόσο περισσότερο να πω, ότι είμαι δημοσιογράφος που ειδικεύομαι στο ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ρεπορτάζ. «Αχ, θα με πάρετε μαζί σας;», «Αχ, να μπω και εγώ στις βαλίτσες σας;», «Τι ωραία δουλειά που κάνετε…».
«Ελάτε, ελάτε μαζί μου, σας προσκαλώ, μετά χαράς!».
Και εκτός του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, είναι και το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ.
«Μα, ποιά η διαφορά;» ρωτούν, εύλογα
Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ
Για να κάνεις αυτό το είδος του ρεπορτάζ και να καταφέρεις να καταξιωθείς στον χώρο, ΚΑΙ να έχεις την εκτίμηση του κόσμου, θέλει αγάπη. Μόνο αγάπη;
Η δική μου αγάπη για τα ταξίδια, μου έδωσε την ευκαιρία, μέσα από τεράστια επιμονή, υπομονή και προσωπικό αγώνα, να ξεκινήσω να γράφω ταξιδιωτικά θέματα. Ξέρετε, τύπου, τι ωραία, που είναι η Καλλιθέα στη Χαλκιδική, η Άθυτος, τα Πετροκέρασα, κ.ο.κ.
Τουριστικό ρεπορτάζ
Και αν δεν ανεβήκαμε βουνά, και αν δεν κατεβήκαμε λαγκάδια, και αν δεν διασχίσαμε ποτάμια και αν δεν ξεμείναμε σε μέρη άγνωστα, φιλικά, σε πολλές περιπτώσεις και απωθητικά!
Ωραίος ένας τόπος όταν τον επισκέπτεσαι για μια σύντομη απόδραση, για διακοπές.
Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί, αυτός ο τόπος, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει, όταν είναι εκτός τουριστικής περιόδου, αλλά, και δεδομένης, πλέον, της έντονης κλιματικής αλλαγής, και εντός τουριστικής περιόδου;
Αυτά, αρχίσαμε να ψάχνουμε και να καταγράφουμε, τα τελευταία, αρκετά χρόνια, της προσωπικής μου – αν θέλετε- καριέρας.
Ταξιδιωτικό vs Τουριστικό ρεπορτάζ
«Ταξιδιωτικό ή τουριστικό ρεπορτάζ;» Εάν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω λοιπόν ευθέως: ταξιδιωτικό, για εσάς που επιθυμείτε να διαβάσετε -υπεύθυνα- κάτι που θα σας… ταξιδέψει.
Τουριστικό, για εσάς που επιθυμείτε να ενημερωθείτε έγκαιρα, έγκυρα, υπεύθυνα για κάτι που αφορά έναν τόπο, με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του.
Μα θα ‘ναι οι τιμές, οι συμπεριφορές, οι πληρότητες, τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα, η πρόσβαση, οι υποδομές κ.ο.κ.
Η… κατάρα
Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, να καταλήξει σε ‘κατάρα’; Μπορεί’ μπορεί, γιατί το χόμπι έγινε… επάγγελμα! Τι πιο ωραίο, από το να ‘υπηρετείς’ ένα επάγγελμα και έναν τομέα τον οποίον έχεις στο αίμα σου.
Γιατί, από τη στιγμή που το χόμπι, η αγάπη για κάτι, γίνεται επάγγελμα, τότε, κάπου στη διάρκεια του χρόνου, μετατρέπεται σε… κατάρα.
Εκτός, εάν και εσύ, για όλα αυτά που έχεις καταφέρει τόσα χρόνια, κινηθείς πλέον, δίχως ίχνος αφοσίωσης’ όχι απέναντι στον εαυτό σου, όχι απέναντι στους αναγνώστες σου/τηλεθεατές/ακροατές σου αλλά απέναντι σε εκείνους που ΔΕΝ σε σέβονται!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!