Πρέβεζα: To έθιμο της Ανάστασης

0
351
views

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης θα ζωντανέψει και φέτος το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας.

Μόλις η καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει  την πρώτη Ανάσταση, στις 09.30 το πρωί, αμέτρητα πήλινα αντικείμενα θα σπάσουν στο πλακόστρωτο, τηρώντας ένα έθιμο που  «χάνεται» στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι χριστιανοί προκειμένου να γιορτάσουν την Ανάσταση ανενόχλητοι, έριχναν σαπούνι και άλλες λιπαρές ουσίες στο γραφικό στενό του  Σαϊτάν Παζάρ (διαβολοπάζαρο) μαζί με αυτοσχέδιες κροτίδες, έτσι ώστε να κρατούν μακριά τους Τούρκους.

Το έθιμο έμεινε ακέραιο μέχρι τις μέρες μας, ενώ το σπάσιμο των πήλινων αντικειμένων (το οποίο συνηθίζεται σε ολόκληρο το Ιόνιο) συμβολίζει τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο.

Την όμορφη γιορτή θα πλαισιώσει φορώντας τις παραδοσιακές Πρεβεζάνικες φορεσιές ο Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας ενώ σε όλους όσοι θα παραστούν  στην αναβίωση του εθίμου θα μοιραστούν από τους διοργανωτές (Δήμο Πρέβεζας και Εμπορικό Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου) πήλινα μπότια  αλλά και το παραδοσιακό νηστήσιμο γλύκισμα σουτζούκι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here