Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/ΣυνεντεύξειςΣτέλλιος Μπουτάρης - «Η κρίση έκανε καλό στο ελληνικό κρασί!»

Στέλλιος Μπουτάρης – «Η κρίση έκανε καλό στο ελληνικό κρασί!»

«Βλέπουμε μια μεγάλη ανάπτυξη πωλήσεων του ελληνικού κρασιού, η οποία δεν είναι μόνο σε όγκο, αλλά κυρίως στην τιμή» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’, Στέλλιος Μπουτάρης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Συναντήσαμε τον πρόεδρο της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά» που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Μιλήσαμε για – τι άλλο;- το κρασί! Για την πορεία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, τις εξαγωγές, τον φετινό τρύγο, τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης κρασιού αλλά και για τον οινοτουρισμό.

Ο πρόεδρος της ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’΄, οινοποιός και διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος “Κυρ Γιάννη” Στέλλιος Μπουτάρης (φωτ. Ντ.Χ.)

Το κρασί είναι πολιτισμός!

«Τι είναι το κρασί κύριε Μπουτάρη;» ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ‘‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’, οινοποιό και διευθύνοντα σύμβουλο του Κτήματος «Κυρ Γιάννη» Στέλλιο Μπουτάρη, ο οποίος μας απαντάει χαμογελώντας «Το κρασί για μένα είναι η ζωή μου!» και συμπληρώνει «το κρασί είναι πολιτισμός, είναι να περνάμε καλά, είναι παρέα, το κρασί είναι ένα προϊόν, που για μένα, το βλέπεις από το αμπέλι, από το σταφύλι, μέχρι το τραπέζι που φθάνει στον καταναλωτή».

Κρασιά με αρωματικό χαρακτήρα

Σ’ ότι αφορά την πορεία και τα χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου, ο κ. Μπουτάρης, μας ενημερώνει, ότι με τα ξινόμαυρα θα έχουν τελειώσει το αργότερο τέλη Σεπτεμβρίου, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ για τις λευκές ποικιλίες, τελειώνει ο τρύγος του Ροδίτη, ενώ οι περισσότερες ξενικές ποικιλίες, όπως και η Μαλαγουζιά, έχουν ήδη τρυγηθεί.

«Ο τρύγος φέτος, δείχνει πολύ καλός, παρόλο που είχαμε έναν δύσκολο Ιούνιο με πολύ ξηρασία. Είχαμε όμως πολλές βροχές τον Ιούλιο, και δείχνει μια χρονιά, πρώιμη μεν, αλλά με μια πολύ ωραία ωριμότητα δε» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο Στέλλιος Μπουτάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρασιά φέτος, είναι σχετικά, υψηλόβαθμα, έχουν πολύ ωραίο αρωματικό χαρακτήρα, αλλά και ωριμότητα.

«Είναι κρασιά με ‘σώμα’, κρασιά που θα έχουν τη δυνατότητα παλαίωσης» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’, Στέλλιος Μπουτάρης.

Ανάπτυξη του ποιοτικού ελληνικού κρασιού

Ρωτήσαμε τον κ. Μπουτάρη σχετικά με τις εξαγωγές και την πορεία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

«Πάνε όλο και καλύτερα’ σε αγορές που έχουμε ρίξει ιδιαίτερο βάρος, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία- στις Τρίτες Χώρες-, βλέπουμε μια μεγάλη ανάπτυξη πωλήσεων του ελληνικού κρασιού, η οποία δεν είναι μόνο σε όγκο, αλλά κυρίως στην τιμή, που σημαίνει ότι πουλιέται το ποιοτικό ελληνικό νησί» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι τα  προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βοηθήσει γενικότερα το ευρωπαϊκό κρασί, αλλά ειδικά και το ελληνικό κρασί.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε, ότι το ελληνικό κρασί «μη γελιόμαστε, το ελληνικό κρασί απευθύνεται στο 1% της αγοράς», ωστόσο,  οι Έλληνες οινοπαραγωγοί επικεντρώνονται στην προώθηση των ελληνικών ποικιλιών, «που είναι η ‘αιχμή του δόρατος’ της προώθησης των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.».

Είναι χώρες που σημειώνεται βελτίωση του ελληνικού κρασιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, ενώ όπως εξηγεί στο debbiestravel.gr ο κ. Μπουτάρης, υπάρχουν και καινούργιες χώρες που δεν ήταν στον χάρτη του ελληνικού κρασιού, όπως η Μάλτα, η Λιθουανία οι οποίες ψάχνουν ελληνικό κρασί.

«Τολμώ να πω, ότι η κρίση έχει κάνει καλό στο ελληνικό κρασί, με την έννοια ότι είναι μια από τις καλές ιστορίες της Ελλάδος» δηλώνει χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr ο κ. Μπουτάρης εξηγώντας ότι κυρίως ξένοι δημοσιογράφοι, έμποροι, διακινητές, εστιάτορες είναι έτοιμοι να ‘ακούσουν’ το ελληνικό κρασί, να το βάλουν στις λίστες τους και να το δώσουν στους καταναλωτές τους!

Ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού

Ένα αγκάθι της Κυβέρνησης που ξεσήκωσε τον κόσμο του κρασιού, είναι ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού, ο οποίος είχε θεσμοθετηθεί στα τέλη του 2015, προκειμένου να μην επιβληθεί Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα δίδακτρα ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο, ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού θα καταργηθεί από το νέο έτος, όπως αρχικά το είχε ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, το Μάιο του 2017, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας.

«Ήταν ένα πολύ άδικο μέτρο, ένα μέτρο που είχε μόνο κακές παρενέργειες’ επηρέασε πάρα πολύ το καθημερινό κρασί, δεν επηρέασε τα κρασιά των 10 και 20 ευρώ» αναφέρει περί Ειδικού Φόρου κατανάλωσης κρασιού o κ. Μπουτάρης προσθέτοντας ότι παράλληλα ανάγκασε και αμπελουργούς, και οινοποιούς και εμπόρους να διακινούν κρασί στην αγορά χωρίς τιμολόγιο. «Άρα, λοιπόν, η χασούρα, μάλλον, ήταν μεγαλύτερη από τα 25 – 26 εκατ. τα οποία εισέπραξε το Κράτος» αναφέρει ο πρόεδρος της ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’ συμπληρώνοντας  «περιμένουμε βέβαια και από τον υπουργό Οικονομικών να το δηλώσει».

*

-Σ’ ότι αφορά το κομμάτι του οινοτουρισμού, μια από τις πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που μπορεί να φέρει τουρισμό σε οινοπαραγωγικές περιοχές, και εκτός εποχής τουριστικές περιόδους, ο Στέλλιος Μπουτάρης καταθέτει στο debbiestravel.gr την άποψή του.

«Ο τουρισμός στην Ελλάδα δείχνει ότι έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική, και βλέπουμε ότι ο ξένος τουρίστας, δεν ενδιαφέρεται πια μονάχα για ήλιο + θάλασσα, αλλά ψάχνει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Εμείς, που είμαστε σε μια περιοχή, που θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι μέσα στον τουριστικό χάρτη (σ.σ. Το Κτήμα Κυρ Γιάννη βρίσκεται στο Γιαννακοχώρι Νάουσας Ημαθίας), βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διάθεση από τουρίστες, από χώρες που δεν το περιμένουμε, όπως είναι η Αμερική, να θέλουν να έρθουν, να δοκιμάσουν τα κρασιά, να ανακαλύψουν διαφορετικές πτυχές της ελληνικής γης».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», έχουν εκπονήσει μια μελέτη για τον οινοτουρισμό, «και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τις συμβάσεις για να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, όχι μόνο να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις, αλλά και να προωθήσουμε ενεργητικά το κομμάτι του οινοτουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα