Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική Μακεδονία«Ανοιχτές Πόρτες»: Ευκαιρία για αποδράσεις και οινοτουρισμό!

«Ανοιχτές Πόρτες»: Ευκαιρία για αποδράσεις και οινοτουρισμό!

Επισκέψεις σε οινοποιεία, γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις, γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς, αγορές αλλά και γνωριμία με τις ευρύτερες περιοχές προσφέρουν οι «Ανοιχτές Πόρτες».

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Είστε έτοιμοι για τις “Ανοιχτές Πόρτες” το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου;

«Ανοιχτές Πόρτες» ονομάζεται η εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στα τέλη Μαΐου, στα οινοποιεία της Ελλάδας, με στόχο τη γνωριμία του κοινού με το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί καθώς και την ενίσχυση του οινοτουρισμού.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, τα οινοποιεία της Ελλάδας, θα είναι ανοιχτά και θα υποδέχονται το κοινό, με ξεναγήσεις και διάφορες δράσεις. Η είσοδος στα οινοποιεία θα είναι ελεύθερη.

Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Σ’ ότι αφορά το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα υποδέχονται τους φίλους του κρασιού με «ανοιχτές πόρτες» στα επισκέψιμα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων προτάσεων.

Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου, έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσει 8 διαφορετικές οινικές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος:

Αυτές είναι:
-Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου -Κτήμα Κατσαρού (Κρανιά Ολύμπου), Kitrvs Winery (Πύδνα Πιερίας)

-Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου -Κατώγι Αβέρωφ (Μέτσοβο), Κτήμα Γκλίναβος (Μονστήρι Ζίτσας), Zoinos Winery (Ζίτσα)
-Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών -Κτήμα Βογιατζή (Βελβεντός), Κτήμα Δύο Φίλοι (Σιάτιστα), Κτήμα Στεργίου (Μεταμόρφωση Καστοριάς), Κτήμα Άλφα (Αμύνταιον)

-Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας – Μπουτάρη (Στενήμαχος), Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι), Κτήμα Φουντή (Νέα Στράντζα), ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα (Επισκοπή)
-Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας – Κτήμα Χατζηβαρύτη (Φιλιριά, Γουμένισσα Κιλκίς)
-Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης – Οινοποιείο Κεχρή (Καλοχώρι), Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή)
-Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής – Κτήμα Πόρτο Καρράς (Πόρτο Καρράς, Σιθωνία), Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους (Ιερό Κελί Αγίου Ευσταθίου), Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη (Αρναία)

-Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου – Κτήμα Βιβλία Χώρα (Κοκκινοχώρι Καβάλας), Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι Δράμας), Κτήμα Παυλίδης (Κοκκινόγεια Δράμας).

Στα οινοποιεία στις “Ανοιχτές Πόρτες” πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες ενώ στα περισσότερα προτείνεται ξεχωριστό πρόγραμμα και ωράριο εκδηλώσεων με μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, wine-cocktails, μαθήματα μαγειρικής

Παράλληλες δράσεις

Bring Your Own Bottle ή αλλιώς … φέρτε το κρασί σας από το οινοποιείο που θα επισκεφθείτε!, είναι μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες».

Αγοράστε το κρασί σας από το οινοποιείο ή τα οινοποιεία που αναφέρονται παρακάτω και συνοδεύστε το γεύμα σας στα εστιατόρια της περιοχής τους που προτείνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη στο εστιατόριο της απόδειξης αγοράς του κρασιού από το οινοποιείο.

Το Κτήμα Γκλίναβος προτείνει στη Ζίτσα τις ταβέρνες της περιοχής, το Κτήμα Βογιατζή προτείνει στον Βελβεντό την εξοχική ταβέρνα Ρέμβη (τηλ. 24640 31473) και το μεζεδοπωλείο Εν Βελβεντώ (τηλ. 24640 32636), το Κτήμα Στεργίου προτείνει στην Καστοριά την ταβέρνα Το στέκι της παρέας (τηλ. 24670 82397), το Βοροινό (τηλ. 24670 22440) και το καφεποτείον Εν καιρώ (τηλ. 24670 27247), στο Ντολτσό, το παραδοσιακό εστιατόριο Παλιά Πόλη (τηλ. 24670 21401) και το δημοτικό Αναψυκτήριο (τηλ. 24670 27810), το Κτήμα Άλφα προτείνει το εστιατόριο Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό Φλώρινας (τηλ. 23860 81256), Θωμάς στο Σκλήθρο Φλώρινας (τηλ. 23860 31206), Ναουμίδης στον Άγιο Παντελεήμονα (τηλ. 23860 61238) και Tramonto στο Αμύνταιο (τηλ. 23865 01049), το Κτήμα Γεροβασιλείου προτείνει τις ταβέρνες της Επανομής.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Επίσης, διοργανώνεται διαγωνισμός φωτογραφίας «Ανοιχτές Πόρτες στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» κερδίζοντας εκλεκτούς Οίνους Βορείου Ελλάδος!

Κατά τη διάρκεια του διημέρου 26 & 27 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες» μπορείτε να απαθανατίσετε και να μοιραστείτε ξεχωριστές στιγμές από την επίσκεψή σας σε οινοποιεία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Οι 6 πρώτοι νικητές που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα LIKES θα αποκτήσουν ως έπαθλο εκλεκτούς Οίνους Βορείου Ελλάδος! Οι τρεις πρώτοι από 6 φιάλες ενώ οι τρεις επόμενοι από 3 φιάλες.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στα οινοποιεία που θα επισκεφθείτε για να συμπεριληφθείτε στην κλήρωση δώρων που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» την Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Οι 10 τυχεροί/ες κερδίζουν από 1 κιβώτιο των 6 φιαλών με κρασιά των μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», 8 τυχεροί/ες κερδίζουν από δύο βιβλία εκδόσεων της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» «Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά» της Νταϊάνα Κόχυλα και «5 Ιστορικοί Οινοπαραγωγικοί Φορείς» της Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα, 1 τυχερός/ή κερδίζει μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στο Eσπερίδες Ξενοδοχείο & SPA, στη Νάουσα και 1 τυχερός/ή κερδίζει τη gourmet πρόταση με προϊόντα από το κατάστημα Τσομπάνης Delicatessen, στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Επισκέψεις σε οινοποιεία, γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις, γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς, αγορές αλλά και γνωριμία με τις ευρύτερες περιοχές προσφέρουν οι «Ανοιχτές Πόρτες»

*

-Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 14η συνεχή χρονιά (από το 2005) στα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Πραγματοποιούνται το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου, 11.00 – 19.00, και η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν.

-Σε όλα τα οινοποιεία πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες ενώ στα περισσότερα προτείνεται ξεχωριστό πρόγραμμα και ωράριο εκδηλώσεων με μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, wine-cocktails, μαθήματα μαγειρικής, ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους, προτάσεις για φαγητό και πολλά ακόμη, κυρίως όμως με ειδικές γευστικές δοκιμές, κάθετες και οριζόντιες, φρέσκων και παλαιωμένων οίνων, καινούργιες και πειραματικές ετικέτες, masterclasses και πωλήσεις σε ειδικές τιμές.

-Τις «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, περνούν τα τελευταία χρόνια ετήσια, πάνω από 10.000 επισκέπτες το συγκεκριμένο διήμερο. Στην περσινή εκδήλωση, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 11.500.

-Τα οινοποιεία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» επισκέπτονται ετησίως περί τις 100.000 επισκέπτες.
-Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις στις ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.gr και www.wineroads.gr.

-Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται σ’ όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Έτσι έχουμε και τους Δρόμους του Κρασιού του Αμπελώνα Αττικής (www.enoaa.gr), Δρόμους του Κρασιού της Πελοποννήσου (http://peloponnesewineroads.com/), Δρόμους του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδος (www.enoake.gr), Δρόμους του Κρασιού της Κρήτης (www.winesofcrete.gr), Δρόμους του Κρασιού Νήσων Αιγαίου  www.aegeanwineries.gr).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα