Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΈκθεση φωτορεπορτάζ #press_photostories

Έκθεση φωτορεπορτάζ #press_photostories

Τα βραβεία και οι έπαινοι για τις καλύτερες φωτογραφίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της διαγωνιστικής έκθεσης φωτορεπορτάζ για τη Βόρεια Ελλάδα.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ για τη Βόρεια Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Οι 154 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή, ανάμεσα σε 400 φωτογραφίες, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 –ημέρα εγκαινίων της έκθεσης- ως τις 11 Μαρτίου 2018.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 19.00, τα εγκαίνια της έκθεσης #press_photostories2017

Ο διαγωνισμός

400 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: Πολιτική, Πολιτισμός/Τέχνες, Περιβάλλον, Τόπος και Άνθρωποι, Αθλητισμός, κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού που  προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Συμμετείχαν σαράντα φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Σε καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μία που αποσπά έπαινο.

Ειδικά στην κατηγορία Περιβάλλον, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί έπαινος σε δύο φωτογραφίες.

Το Μεγάλο Βραβείο

Μία φωτογραφία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του Διαγωνισμού με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Ο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Αλέξανδρος Αβραμίδης με φωτογραφία από τους Ανάργυρους Φλώρινας.

Στη φωτογραφία που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του Διαγωνισμού απεικονίζεται κάτοικος να μαζεύει τα υπάρχοντά της για να μετεγκατασταθεί αναγκαστικά, μαζί με όλο τον πληθυσμό του χωριού, μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον Ιούνιο του 2017.

Kάτοικος μαζεύει τα υπάρχοντά της για να μετεγκατασταθεί αναγκαστικά, μαζί με όλο τον πληθυσμό του χωριού, μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον Ιούνιο του 2017 (φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Τα Βραβεία

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα βραβεία, στην Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ο Σάκης Γιούμπασης επιλέχτηκε για την αεροφωτογραφία της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης: Φυτοπλαγκτόν σε αποσύνθεση πάνω στα νερά του Θερμαϊκού.

Φυτοπλαγκτόν σε αποσύνθεση πάνω στα νερά του Θερμαϊκού (φωτ. Σάκης Γιούμπασης)

Στην Κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ο Δημήτρης Τοσίδης επιλέχτηκε για την Αθλητική αναρρίχηση σε γρανιτένια βράχια, στο όρος Λαϊλιάς του νομού Σερρών.

Αθλητική αναρρίχηση σε γρανιτένια βράχια, στο όρος Λαϊλιάς του νομού Σερρών (φωτ. Δημήτρης Τοσίδης)

Στην Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ, πάλι, ο Δημήτρης Τοσίδης επιλέχτηκε για τη φωτογραφία με τη σκιά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διακρίνεται στον τοίχο, καθώς αυτός αναμένει τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να φτάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (15 Ιουνίου 2017).

Η σκιά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται στον τοίχο, καθώς αυτός αναμένει τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να φτάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ. Δημήτρης Τοσίδης)

Στην Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, και πάλι, ο Δημήτρης Τοσίδης, ήταν ο κερδισμένος για τη φωτογραφία, γυναίκες δίπλα σε αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, σε κοινόχρηστο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Γυναίκες δίπλα σε αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, σε κοινόχρηστο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (φωτ. Δημήτρης Τοσίδης)

Στην Κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ο Γιάννης Παπανίκος επιλέχτηκε για τη φωτογραφία, μέσα στο χιόνι με ποδήλατο, στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Μέσα στο χιόνι με ποδήλατο, στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ. Γιάννης Παπανίκος)

 Οι έπαινοι

Σ’ ότι αφορά τους επαίνους, στην Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, έπαινο πήρε ο Θανάσης Σοφιανός για τη φωτογραφία, καταιγίδα πάνω από τη Θάσο, 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Καταιγίδα πάνω από τη Θάσο, 22 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ. Θανάσης Σοφιανός)

Στην ίδια κατηγορία, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, έπαινος δίνεται και στον Αλέξανδρο Αβραμίδη για τη φωτογραφία κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, τον Ιούνιο του 2017.

Κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, τον Ιούνιο του 2017 (φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Στην Κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, έπαινος δίνεται στον Λευτέρη Τσινάρη για το στιγμιότυπο από αγώνα στο πανελλήνιο τουρνουά Rugby Sevens (Γήπεδο ΔΑΚ Συκεών, Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2017).

Στιγμιότυπο από αγώνα στο πανελλήνιο τουρνουά Rugby Sevens (Γήπεδο ΔΑΚ Συκεών, Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2017) Φωτ. Λευτέρης Τσινάρης

Στην Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ο έπαινος πηγαίνει στον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη για τη φωτογραφία ηλικιωμένος άντρας στέκεται μπροστά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας (17 Μαΐου 2017).

Ηλικιωμένος άντρας στέκεται μπροστά απο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο οποίο διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά κατά την διάρκεια 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας, Θεσσαλονίκη (φωτ. Κων/νος Τσακαλίδης)

Στην Κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ο έπαινος πηγαίνει και πάλι στον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη για τη φωτογραφία δόκιμος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστέκεται στον άνεμο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Δόκιμος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστέκεται στον άνεμο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτ. Κων/νος Τσακαλίδης)

*

-Τα εγκαίνια της έκθεσης #PRESS_photostories θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α).

-Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι για τις καλύτερες φωτογραφίες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2018.

-Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα