Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΤουριστική εκπαίδευση: Σπουδάζοντας τουριστικά επαγγέλματα

Τουριστική εκπαίδευση: Σπουδάζοντας τουριστικά επαγγέλματα

Ξεκινάει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού, φοίτηση πάνω σε τουριστικά επαγγέλματα, η οποία παρέχεται δωρεάν!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Από τη στιγμή που ο τουρισμός στην Ελλάδα, αποτελεί τη βαριά της ‘βιομηχανία’, τότε όλοι όσοι εμπλέκονται με επαγγέλματα, άμεσα ή έμεσα του τουριστικού προϊόντος, το σίγουρο είναι ότι δεν κινδυνεύουν από το μεγάλο ‘αγκάθι’ της εποχής που ονομάζεται ανεργία.

Στην Ελλάδα με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, και με την πλούσια ενδοχώρα της που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, τα τουριστικά επαγγέλματα, αποτελούν πόλο έλξης, όλο και για περισσότερους νέους.

Αιτήσεις στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού

Το υπουργείο Τουρισμού έχει προκηρύξει την εισαγωγή 834 καταρτιζόμενων στα Ινστιτούτα

Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του υπουργείου Τουρισμού για το έτος κατάρτισης 2018-2019,σύμφωνα με την 9303/29.5.2018 απόφαση της υπουργού Τουρισμού «Προγραμματισμός λειτουργίας των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού, για το έτος κατάρτισης 2018-2019».

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει τη Δευτέρα 27-8-2018 και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 14-9-2018, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 14.30, όλες τις εργάσιμες ημέρες.

Δείτε την προκήρυξη για την εισαγωγή σας στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού για το έτος κατάρτισης 2018 – 2019, εδώ.

ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ»

Σ’ ότι αφορά το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ» βρίσκεται στην Παραλία Περαίας και για το συγκεκριμένο ΙΕΚ, η σχετική προκήρυξη απευθύνεται σε 125 θέσεις.

Για την ιστορία, εν συντομία, η σχολή της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 2/10/1956, όπου στην  εφημερίδα της κυβερνήσεως με αρ. φύλλου 219 αναφέρεται η ίδρυση της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων αρχικά ως παράρτημα της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) Αθηνών που λειτουργούσε ήδη από το 1937. (Ν. 567/1937 και 1429/1938).

Αρχικά φιλοξενείται σε αίθουσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απέναντι από τον Ερυθρό σταυρό στην παραλιακή οδό για το ακαδημαϊκό έτος 1956 με ένα τμήμα επιμόρφωσης, κάτι σαν τη σημερνή μετεκπαίδευση.

Η διαδρομή της σχολής με κριτήριο τα επίπεδα εκπαίδευσης διανύει τρεις χρονικές περιόδους:

Α. Την περίοδο της Στοιχειώδους εκπαίδευσης έως το 1959-1970

Β. Την περίοδο της Βασικής εκπαίδευσης από το 1970-1988 (ΒΕΣΤΕ)

Γ. Τη αλλαγή και την εισαγωγή στην Τεχνική εκπαίδευση το 1988 (ΤΕΣΤΕ)

Με  κριτήριο το κτιριακό η σχολή χωρίζεται σε 4 περιόδους:

Α. Κτίριο  στο Λιμάνι  1956-1959

Β. Κτίριο στην οδό Θ. Σοφούλη   1959-1972

Γ. Φιλοξενία στο SUN ΒEACH hotel 1972-1984

Δ. Εκπαιδευτήριο «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ»  1984-σήμερα

Η πρώτη επίσημη εισαγωγή μαθητών στη σχολή εκπαιδεύσεως ΣΤΕ Θεσσαλονίκης γίνεται κατόπιν προκηρύξεως το 1958, δικαίωμα αιτήσεων έχουν οι απόφοιτοι δημοτικού και εξατάξιου γυμνασίου,  εξετάζονται γραπτώς στην έκθεση ιδεών τη γεωγραφία της Ελλάδος και την Πρακτική αριθμητική και έτσι συστήνονται τρία αρχικά τμήματα, 1 τμήμα ξενοδοχειακό, 1 τμήμα μαγειρικό, 1 τμήμα εστιατορικό.

Σήμερα, στα ΙΕΚ Θεσσαλονίκης λειτουργούν 5 τμήματα (2 ξενοδοχειακά, 2 μαγειρικά και 1 ζαχαροπλαστικό), η φοίτηση είναι διετής, και ετησίως σπουδάζουν 250 φοιτητές (125 στο 1ο έτος και 125 στο 2ο έτος).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο debbiestravel.gr η διευθύντρια των ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, κυρία Ξένη Γερνά, «τα ξενοδοχειακά ανοίγουν τα φτερά τους παντού» προσθέτοντας ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΙΕΚ «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ» είναι οι υφιστάμενες υποδομές όπου η φοίτηση πραγματοποιείται σε πραγματικά ξενοδοχειακά εργαστήρια.

Δράσεις, σεμινάρια, προγράμματα ERASMUS με εργασία στο εξωτερικό κ.ά., συγκαταλέγονται στις ενέργειες των ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.

ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Παραλία Περαίας – Θεσσαλονίκης, πρώην ΞΕΝΙΑ – ΗΛΙΟΣ) , τηλ. 23920 25551-4, 75919.

Το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ» βρίσκεται στην Παραλία Περαίας και για το συγκεκριμένο ΙΕΚ, η σχετική προκήρυξη απευθύνεται σε 125 θέσεις

*

-Οι Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού (πρώην Ο.Τ.Ε.Κ. Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ιδρύθηκαν το 1937 και ήταν οι πρώτες σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που  βασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό και Ελβετικό μοντέλο σπουδών και παρέχουν στους  σπουδαστές σε δευτεροβάθμιο και μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο σπουδών τις βάσεις για μία καριέρα στην Τουριστική Βιομηχανία.

-Στις μέρες μας λειτουργούν οκτώ (8) ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού. Αυτά είναι στην Ανάβυσσο στην Αττική, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο Γαλαξίδι, στην Αλεξανδρούπολη, στο Άργος Πελοποννήσου και στη Θεσσαλονίκη.

-Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού παρέχεται δωρεάν.

-Οι καταρτιζόμενοι αναλαμβάνουν τη δαπάνη αγοράς των προβλεπόμενων στολών (στολή εργαστηρίου, στολή θεωρητικών μαθημάτων-εξόδου), ενδεχόμενων εκπαιδευτικών βοηθημάτων (βιβλία), του ατομικού εξοπλισμού εργαστηρίων (π.χ. μαχαίρια για την ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης) και οτιδήποτε άλλου απαιτείται κατά ειδικότητα για την κατάρτισή τους, μετά από σχετική ενημέρωσή τους από τα Ι.Ε.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα