Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΔεξίωση Γενικού Προξενείου Γαλλίας: «Ζήτω η φιλία Γαλλίας – Ελλάδας!»

Δεξίωση Γενικού Προξενείου Γαλλίας: «Ζήτω η φιλία Γαλλίας – Ελλάδας!»

Στους πανέμορφους κήπους της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας, παρέθεσε δεξίωση το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή, την Εθνική Εορτή της Γαλλίας.

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Ο εορτασμός της εθνικής μας εορτής στην Ελλάδα δίνει την ευκαιρία να τονιστεί η ισχυρή και ιδιαίτερη φιλία που υπάρχει μεταξύ των χωρών και των λαών μας» ανέφερε ο  Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, χθες βράδυ (13 Ιουλίου), κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε με  αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας (14η Ιουλίου).

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του, στους παρευρισκόμενους ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, η δεξίωση η οποία πραγματοποιήθηκε στους πανέμορφους κήπους της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας, «δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του χώρου της Ναυτικής Διοίκησης Β. Ελλάδος για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου»

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του, στους παρευρισκόμενους ο κ. Ray, η δεξίωση η οποία πραγματοποιήθηκε στους πανέμορφους κήπους της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, «δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του χώρου της Ναυτικής Διοίκησης Β. Ελλάδος για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου. Σας προσκαλέσαμε σ’ έναν χώρο-σύμβολο της κοινής μας ιστορίας» επισήμανε ο κ. Ray.

“Σ’ αυτούς που χάθηκαν στη θάλασσα” γράφει το μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος

Φέτος, η Γαλλία εορτάζει την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και η «αποψινή μας παρουσία αποτελεί έναν τρόπο να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 400.000 Γάλλους στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτήν εδώ την ακτή, μεταξύ 1915 – 1918, για να πολεμήσουν μαζί με τον Ελληνικό Στρατό και τους συμμάχους μας, στη Στρατιά της Ανατολής» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ray.

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Philippe Ray μετά της συζύγου

Αισιοδοξία και επενδύσεις

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αισιοδοξία που εδραιώνεται ξανά στην Ελλάδα.

«Αντιμετωπίζοντας με κουράγιο τις δυσκολίες και με βαριές θυσίες, η χώρα ανακάμπτει και μπορεί να στηριχθεί στη νεολαία και τα ταλέντα της» ανέφερε ο κ. Ray συμπληρώνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές δείχνουν και πάλι εμπιστοσύνη στην χώρα.

Ο κ. Ray αναφέρθηκε στη μεγάλη, διεθνή ναυτιλιακή εταιρία της Μασσαλίας CMA-CGM, η οποία ανέλαβε να εκσυγχρονίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προσδοκώμενη ανάπτυξη τόσο για την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Πολιτισμός

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεξίωσης του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός πρόξενος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Philippe Ray, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολιτισμό, έναν χώρο προνομιακό, όπως είπε, για τη διεύρυνση του πνεύματος, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του κόσμου, και γενικότερα την αποτελεσματική καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

«Οι παραπάνω πεποιθήσεις αποτελούν τα θεμέλια του προγραμματισμού μας και φροντίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα και το λόγο σε νέα ταλέντα» ανέφερε ο κ. Ray συμπληρώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ανεξάντλητη σ’ αυτούς τους πόρους.

Ο κ. Ray έκλεισε τον χαιρετισμό του καλώντας τους παρευρισκόμενους την Κυριακή 15 Ιουλίου, στο Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, για την παρακολούθηση του τελικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μεταξύ Γαλλίας – Κροατίας.

*

-Η αποψινή δεξίωση άνοιξε με τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας – τη Μασσαλιώτιδα- από την Κασσάνδρα Δημοπούλου μέντζο σοπράνο, και τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν –τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας- από τον Φίλιππο Μοδινό τενόρο.

Η Κασσάνδρα Δημοπούλου μέντζο σοπράνο τραγουδάει τη Μασσαλιώτιδα -τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας

– Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσική τζαζ από το μουσικό σχήμα The Professors Jazz Orchestra του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης.

-Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray ευχαρίστησε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τον Διοικητή Σπυρίδωνα Μανωλάκη, που έδωσαν την άδεια, και διευκόλυναν την οργάνωση της χθεσινής βραδιάς.

– Το «παρών» στην αποψινή εκδήλωση έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, γενικοί πρόξενοι και πρόξενοι (Τουρκίας, Λουξεμβούργου, Σερβίας, Φινλανδίας κ.ά.), βουλευτές της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray υποδέχεται τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ

-Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεξίωσης, είχε προβλεφτεί, για παιδιά, από 3 – 10 ετών, φύλαξη από εκπαιδευτικούς του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

– H 14η Ιουλίου, επαναστατική ημέρα στο Παρίσι που καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, συνδυάζει την επισημότητα στρατιωτικών παρελάσεων με την φιλικότητα χορών και βεγγαλικών. Η κατάληψη της Βαστίλλης, στις 14 Ιουλίου 1789, εορτάζεται στη Γαλλία πάνω από έναν αιώνα.

Η εκατονταετηρίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα συμπεριλάβει εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως, η επέτειος της Ανακωχής της Θεσσαλονίκης (29 Σεπτεμβρίου) στο Συμμαχικό κοιμητήριο Zeitenlick, ενώ μεταξύ 11 – 13 Νοεμβρίου, στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για την Ειρήνη, με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα