Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΑεροδρόμιο Μακεδονία: Από Σκύρο και Χανιά μέχρι Ντόχα και Ντουμπάι!

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Από Σκύρο και Χανιά μέχρι Ντόχα και Ντουμπάι!

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται και αεροπορικές εταιρίες δίνουν ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στον προορισμό!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Μπορεί ο διεθνής κρατικός αερολιμένας της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» να πέρασε στα χέρια της Fraport Greece (σ.σ. στις 11/4/2017 ολοκληρώθηκε η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το Ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd., μια συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων για 40 χρόνια μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Fraport Greece).

Μπορεί, τα έργα της διασταύρωσης των διαδρόμων προσαπογειώσεων 16/34 και 10/28, που ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, να δημιούργησαν σημαντικότατα προβλήματα στις αεροπορικές εταιρίες και κατ’ επέκταση στον τουριστικό κόσμο (σ.σ. τα έργα παραδόθηκαν στις 7 Μαρτίου 2018, νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο που ήταν τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου).

Ωστόσο, αεροπορικές εταιρίες, βραβευμένες και με δίκτυα σε περισσότερους από 150 προορισμούς παγκοσμίως, έχουν, ήδη, βάλει τη Θεσσαλονίκη, στο πτητικό τους πρόγραμμα.

Θεσσαλονίκη – Ντόχα

Αρχής γενομένης, του εθνικού αερομεταφορέα του Κατάρ, και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, με έναν από τους νεότερους στόλους στον κόσμο.

Πρόκειται για την Qatar Airways, η οποία, από τις 27 Μαρτίου 2018, συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ντόχα, τέσσερις φορές την εβδομάδα, πτήση διάρκειας 4,3 περίπου ωρών.

Πτήσεις πραγματοποιούνται Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 13.50 και άφιξη στην Ντόχα στις 18.40. Από την Ντόχα η πτήση θα αναχωρεί στις 07.40 με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 12.50.

Η νέα πτήση Θεσσαλονίκη – Ντόχα – Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται με αεροσκάφος Airbus A320, με 12 θέσεις στην Business Class και 132 θέσεις στην Οικονομική Θέση.

Θεσσαλονίκη – Ντουμπάι

Τρεις φορές την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη συνδέεται και με το Ντουμπάι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους!

Η πρώτη πτήση Ντουμπάι – Θεσσαλονίκη, της αεροπορικής εταιρίας flydubai, η οποία έχει βάση της το Ντουμπάι, πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου, και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, με ώρα αναχώρησης από τη Θεσσαλονίκη στις 14.35 και άφιξη στο Ντουμπάι στις 20.30 (τοπική ώρα).

Αντίστοιχα, από το Ντουμπάι η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη στις 09.05 το πρωί με άφιξη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 13.35. Η διάρκεια της πτήσης είναι 5 ώρες.

Η flydubai, συνολικά, πετάει σε 100 προορισμούς, αυτή τη στιγμή στο στόλο της υπάρχουν 61 αεροσκάφη Boeing 737, ενώ 296 αεροσκάφη βρίσκονται στο στάδιο της παραγγελίας για τα επόμενα χρόνια.

Όλο το χρόνο Θεσσαλονίκη – Χανιά

Και αν η Ellinair πρόσθεσε στο καλοκαιρινό της πτητικό πρόγραμμα το Θεσσαλονίκη – Χανιά – Θεσσαλονίκη (σ.σ. ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου με αρχικό σχεδιασμό να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου), το εν λόγω δρομολόγιο, φαίνεται, ότι βρήκε ανταπόκριση, και λόγω του κενού που δημιουργήθηκε από τα ακυρωθέντα δρομολόγια που εκτελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την Ryanair, και έτσι, συνεχίζεται και πέρα της 15ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, έως τέλη Σεπτεμβρίου, πτήσεις πραγματοποιούνται Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ενώ από Οκτώβριο οι πτήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη και Σάββατο, με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 09.00 π.μ. και επιστροφή από Χανιά στις 11.05 π.μ.

Επιπρόσθετα, από Θεσσαλονίκη, για τη θερινή περίοδο, η Ellinair πετάει προς 16 συνολικά προορισμούς της Ρωσίας, σε 5 προορισμούς της Ουκρανίας, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για Γερμανία πετάει όλο το χρόνο προς Στουτγκάρδη τρεις φορές την εβδομάδα (το χειμώνα 2 φορές), ενώ για τους θερινούς μήνες προσθέτει και Φρανκφούρτη και Μόναχο.

Πετάει 4 φορές την εβδομάδα προς Ηράκλειο, 2 φορές για Ρόδο (το καλοκαίρι προσθέτει και τρίτη πτήση) ενώ για Αθήνα πραγματοποιεί 2 πτήσεις την ημέρα (μια πρωί και μια βράδυ). Στόχος είναι να ενδυναμωθεί η Αθήνα με περισσότερες πτήσεις, αφού δημιουργηθεί η βάση αεροσκάφους, ενώ στις νέες πτήσεις έχει προστεθεί το Αθήνα – Ηράκλειο και Αθήνα – Σαντορίνη, για τους θερινούς μήνες.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες πετάει για Σαντορίνη, Μύκονο. Πτήσεις από/προς Θεσσαλονίκη εκτελούνται και για Ρίγα (Λετονία), Ταλίν (Εσθονία), Τυφλίδα (Γεωργία), Βαρσοβία (Πολωνία), Βουκουρέστι, Κλουζ (Ρουμανία) κ.α.

Επιστροφή ύστερα από 17 χρόνια

Τη Θεσσαλονίκη με τη Φρανκφούρτη θα συνδέει από τις 28 Οκτωβρίου, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa, ο οποίος αποχωρήσει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και φέτος επιστρέφει έπειτα από απουσία 17 ετών.

Το νέο δρομολόγιο θα ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου και θα εκτελείται κάθε Παρασκευή και Κυριακή, με αεροσκάφος τύπου Airbus A320.

Οι ώρες αναχώρησης θα είναι, Παρασκευή  από Θεσσαλονίκη στις 11:30 π.μ. και Κυριακή στις 15:25 με άφιξη στη Φρανκφούρτη στις 13.10 και 17.05 αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, η πτήση Φρανκφούρτη – Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 07:10 π.μ. και την Κυριακή στις 11.05 π.μ. με άφιξη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 10.35 και 14.30 αντίστοιχα.

Σταθερή αξία η Aegean

Σταθερή αξία για τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» παραμένει η αεροπορική εταιρία Aegean, η οποία, μάλιστα, πρόσφατα υπέγραψε τη συμφωνία με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo, τα οποία θα προστεθούν στο στόλο της.

Η Aegean πετάει όλο το χρόνο από Θεσσαλονίκη για Φρανκφούρτη, Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Μόσχα, Τελ Αβίβ (Πέμπτη και Κυριακή), Λάρνακα.

Στο θερινό της πτητικό πρόγραμμα προστίθεται η Νυρεμβέργη από 8/8 έως 27/10,  το Παρίσι έως 5/10 (Δευτέρα και Παρασκευή), η Αγία Πετρούπολη μέσω Μόσχας.

Σ’ ότι αφορά τις πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας, όλο το χρόνο πετάει για Αθήνα, Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Χανιά (Δευτέρα και Παρασκευή), Καλαμάτα, Ρόδο, Σάμο, Χίο.

Στο θερινό της πτητικό πρόγραμμα προστίθεται η Μύκονος (πτήσεις έως 21/9), η Σαντορίνη μέχρι 15/9 και η Πάρος έως 30/9.

Να σημειώσουμε, ότι για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς/Φώτων η Aegean θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη και με Βουδαπέστη, Παρίσι, Πράγα, Βιέννη.

Για Σύρο και Μήλο

H Astra Airlines με έδρα της τη Θεσσαλονίκη για τους θερινούς μήνες συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Σύρο (Δευτέρα, Παρασκευή, Κυριακή) και Μήλο, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κω (Παρασκευή και Κυριακή), πετάει για Λήμνο, Ικαρία (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, Ηράκλειο (Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή).

Για Κέρκυρα και Σκύρο

Η κρητική αεροπορική εταιρία Sky Express συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Σκύρο, Κέρκυρα, Χίο, Σάμο.

Για Λάρνακα, Πάφο

Σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρνακας στην Κύπρο γίνεται με την Aegean, όλο το χρόνο.

Επίσης, στη συγκεκριμένη γραμμή δραστηριοποιούνται οι αεροπορικές εταιρίες Blue Air, Cobalt, καθώς επίσης και η Tus Airways.

Η Ryanair πετάει απευθείας για Πάφο.

Ryanair

Η χαμηλού κόστους ιρλανδική Ryanair, αφού «έκοψε» το Θεσσαλονίκη – Χανιά, έχει περιορίσει και τις καθημερινές συνδέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αθήνας – Θεσσαλονίκης, σε 7 -8 πτήσεις ημερησίως.

Επιπρόσθετα, συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Μιλάνο, Μπολόνια, Νάπολη, Ρώμη, Βαρκελώνη Χιρόνα, Παρίσι Μποβέ, Γερμανία (Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Βερολίνο, Βρέμη, Ντίσελντορφ, Ντόρντμουντ, Μέμιγκεν, Νυρεμβέργη κ.ά.), Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες Σαρλερουά, Λονδίνο Στάνστεντ, Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ), Μπρατισλάβα, Βαρσοβία Μόντλιν, Βουδαπέστη, Αϊντχόφεν, Πάφο.

Jet2.com – Germania

Οι αεροπορικές εταιρείες Jet2.com και Germania εγκαινίασαν νέα δρομολόγια τον Μάϊο ξεκινώντας δυναμικά την καλοκαιρινή σεζόν.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου, η Fraport Greece υποδέχτηκε τρία νέα δρομολόγια της Jet2.com τα οποία συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με Λονδίνο (Στάνστεντ), Μπέρμιγχαμ, Γλασκόβη, Νιουκάσλ, Λιντς.

Η Germania, με παρουσία και δραστηριότητα που ξεπερνά τα 30 χρόνια, από Μάιο έως και Οκτώβριο, συνδέει για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη με τέσσερις γερμανικές πόλεις –τη Δρέσδη, τη Νυρεμβέργη, το Έρφουρτ ή Ερφούρτη (πρωτεύουσα του κρατιδίου της Θουριγγίας) και το Όσναμπρυκ (πόλη στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας).

Για Δρέσδη και Νυρεμβέργη πετάει δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, για Έρφουρτ εκτελείται μια πτήση κάθε Δευτέρα, ενώ για Όσναμπρυκ  πετάει κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Για Λονδίνο, Γερμανία, Βιέννη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Κύπρο, Ρωσία

Η British Airways πραγματοποιεί πτήσεις Θεσσαλονίκη – Λονδίνο για τη θερινή περίοδο (έως αρχές Νοεμβρίου), η EasyJet πετάει και εκείνη για Λονδίνο και Μάντσεστερ, όπως επίσης για Βασιλεία, Βερολίνο, Βενετία (μέχρι τέλη Αυγούστου).

Η Eurowings πηγαίνει Αμβούργο, Κολωνία, Ντόρντμουντ, Βερολίνο, Στουτγάρδη, Μόναχο, Δρέσδη, Νυρεμβέργη, Φρανκφούρτη.

Η Austrian Airlines συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βιέννη όλο το χρόνο, επίσης η Transavia πετάει για Παρίσι, Άμστερνταμ, η Tarom Βουκουρέστι, η Air Serbia Βελιγράδι, οι Blue Air, Cobalt, Tus Airways για Λάρνακα, η Wizz Air Βουδαπέστη, η Turkish Airlines πετάει για Κωνσταντινούπολη καθημερινά με δυο πτήσεις (09.40 π.μ., 21.25), η SAS SCANDINAVIAN πάει Στοκχόλμη, Όσλο, η Swiss Air συνδέει για τους θερινούς μήνες τη Ζυρίχη με τη Θεσσαλονίκη, η Condor πάει Ντίσελντορφ, η Alitalia Ρώμη, UTair, Aeroflot, Ural Airlines για Μόσχα, η AirBaltic για Ρίγα Λετονίας, η Belavia Μινσκ, η Smart Wings Παρίσι, η Enter Air για Κατοβίτσε κ.ά.

*

-Η Fraport Greece διανύοντας το πρώτο έτος παρουσίας της στην εγχώρια αγορά αερομεταφορών, υλοποιεί τον επιχειρηματικό της στόχο για ανάπτυξη της κίνησης εφαρμόζοντας πρόγραμμα κινήτρων, διάρκειας 2 ετών, αρχής γενομένης από τον χειμώνα του 2018 – 2019. Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη των αεροπορικών εταιρειών ώστε να εισάγουν νέα, διεθνή δρομολόγια κατά τη χειμερινή περίοδο.

-Συγκεκριμένα, το εν λόγω κίνητρο ανάπτυξης νέων δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, συνεπάγεται με εκπτώσεις στα αεροναυτιλιακά τέλη της τάξεως του 50% διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης σε 14 ελληνικούς προορισμούς, ενδυναμώνοντας την ίδια ώρα τις συνεργασίες της με τις αεροπορικές εταιρείες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα