Από σήμερα, Παρασκευή 14 έως και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη ‘γιορτάζει’ με αφορμή τις δυο εκθέσεις τουρισμού και γαστρονομίας, την Philoxenia-Hotelia και την FOOD & DRINKS by Detrop.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Περισσότερους από 550 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με πάνω από 4.350 επιχειρηματικά προγραμματισμένα ραντεβού ανοίγουν τις πύλες τους η Philoxenia-Hotelia και η FOOD & DRINKS by Detrop.
Έτσι λοιπόν, από σήμερα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, έως και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, στα Περίπτερα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θα διεξάγεται η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia-Hotelia, η οποία φέτος, μάλιστα, γίνεται 40 χρονών!
Στην Philoxenia-Hotelia συμμετέχουν 300 εκθέτες από την Ελλάδα και 21 χώρες του εξωτερικού, όπως η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Βοσνία, η Γεωργία, η Σερβία, η Ινδονησία, η Ιορδανία, η Πορτογαλία κλπ.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή από τη Σερβία, με περιοχές όπως το Βελιγράδι και η Βοϊβοντίνα, αλλά και από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο επίκεντρο της Philoxenia βρίσκεται ένα διπλό, ενισχυμένο επιχειρηματικό B2B πρόγραμμα: Corporate Meetings, στο πλαίσιο των οποίων, σήμερα, 14/11, οι εκθέτες θα παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους σε εταιρικούς πελάτες, και Hosted Buyers Program με 110 προσκεκλημένους επαγγελματίες του τουρισμού από 36 χώρες.
Με 250 εκθέτες η Food & Drinks by Detrop
Παράλληλα, με την Philoxenia – Hotelia, διεξάγεται και η FOOD & DRINKS by Detrop, η οποία συμπληρώνει 47 χρόνια ζωής.
Στην έκθεση FOOD & DRINKS by Detrop, συμμετέχουν 250 εκθέτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, ενώ από το εξωτερικό συμμετέχουν brands από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.
Η δομή της έκθεσης βασίζεται σε στοχευμένα θεματικά αφιερώματα: Drinks & Wine by Oenos, Golden Olive, Dairy, Herbs & Honey, Global & Local και το All about Café, που φέτος σπάει κάθε ρεκόρ με την παρουσία πάνω από 60 μεγάλων brands του κλάδου. Για πρώτη φορά πολύ σημαντικές εταιρείες δίνουν το «παρών» στο Coffee Village, sponsored by Eurogat, με καινοτόμες εκδηλώσεις, σεμινάρια και workshops.
Στον τομέα των αγοραστών και προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών της έκθεσης έχουν εξασφαλιστεί δυναμικές παρουσίες από μεγάλες ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σημαντικούς εισαγωγείς από ευρωπαϊκές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική και τα Βαλκάνια, προσκεκλημένοι αγοραστές και εμπορικοί επισκέπτες με προκαθορισμένα ραντεβού.
Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν πάνω από 650 B2B ραντεβού, σε συνεργασία με τον ΣΒΕ (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος), μέλος του δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas (ΕΕΝ).
Παράλληλες εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια των δυο εκθέσεων θα ‘τρέχουν’ πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Αύριο, Σάββατο 15/11, στις 10.00 το πρωί, στην αίθουσα ‘Αιμίλιος Ριάδης’ θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων STAMA Greece. Θα ακολουθήσει συνέλευση των μελών του.
Επίσης, την ίδια μέρα, Σάββατο 15/11, θα διεξαχθεί το συνέδριο με τίτλο «Καινοτομία, Φιλοξενία, Προορισμοί στη Ψηφιακή Εποχή», στο Περίπτερο 14.
Θα παρουσιαστεί μια έκθεση τουριστικής αφίσας με υλικό από το 1985 έως σήμερα, ενώ θα τρέχει διαγωνισμός φωτογραφίας “40 Years of Philoxenia – Faces, Places & Flavors of Greek Hospitality”.
«Θεσσαλονίκη, η πόλη των γλυκών»
Με θέμα «Θεσσαλονίκη, η πόλη των γλυκών» o Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω του Τμήματος Τουρισμού, συμμετέχει στην 40ή Philoxenia 2025, στο Περίπτερο 15, stand C06.
Το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει μια σειρά από ζωντανές παρουσιάσεις, γευστικές δοκιμές και αφηγήσεις, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ζαχαροπλαστών της πόλης και ξεναγών.
Σήμερα, Παρασκευή 14/11, στις 16.00, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της Άνω Πόλης, στις 17.30 το μενού θα έχει σοκολατένια ποντικάκια και στις 18.00 πολίτικο μπακλαβά.
Αύριο, Σάββατο 15/11, οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν από τις 12 το μεσημέρι, με ρυζόγαλο, τσουρέκι, προφιτερόλ, στις 17.00 θα είναι η ώρα τσαγιού με μέλι Θεσσαλονίκης, και θα ακολουθήσουν κυδώνι ψητό, σοκολατένια κεράσματα και πουράκια.
Την Κυριακή 16/11, στις 10.00 π.μ., πρωινή βεγγέρα με ελληνικό καφέ και ρόφημα σοκολάτας με λουκούμι Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι θα έχει pairing σοκολάτας με κρασί, ενώ στις 13.00 θα γίνει παρουσίαση του λογότυπου της Θεσσαλονίκης Πόλη της Γαστρονομίας UNESCO συνοδευόμενη με γλυκιές μπουκιές.
Χορηγός Επικοινωνίας της 40ής Philoxenia – Hotelia είναι και το Debbiestravel.gr.
*
-Το εκθεσιακό δίδυμο Philoxenia-Hotelia και FOOD & DRINKS by Detrop πραγματοποιούνται Παρασκευή 14 – Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.
-Τα εγκαίνια της Philoxenia-Hotelia θα πραγματοποιηθούν απόψε, στις 19.30, στο Περίπτερο 14 (σ.σ. βρίσκεται εντός του Περιπτέρου 15) από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα.
-Οι ώρες λειτουργίας είναι: Παρασκευή 14 και Σάββατο 15/11, 10.00 – 20.00, Κυριακή 16/11 10.00 – 18.00. Η είσοδος είναι δωρεάν με εγγραφή για τους επαγγελματίες και 5 ευρώ για το κοινό.
