Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΘεσσαλίαΒόλτα με τον «Μουντζούρη» και όχι μόνο!

Βόλτα με τον «Μουντζούρη» και όχι μόνο!

Βρίσκεστε στο Πήλιο ή έχετε σκοπό να το επισκεφτείτε; Τότε αξίζει να απολαύσετε τη βόλτα σας με τον θρυλικό «Μουντζούρη», το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Pinakida Lexonia

Ο Μουντζούρης αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια, στις 10 το πρωί, με προορισμό του τις Μηλιές. Από εκεί αναχωρεί στις 15.00 με άφιξη στα Άνω Λεχώνια στις 16.30.

Μέχρι τώρα, τα δρομολόγια εκτελούνταν μονάχα κάθε Σάββατο και Κυριακή. Ωστόσο, από την Πέμπτη 20 Ιουλίου, θα εκτελούνται από Πέμπτη έως Κυριακή.

Επίσης, κατά το μήνα Αύγουστο, τα δρομολόγια θα εκτελούνται καθημερινά!

Ores Mountzouris

Στάση στην Άνω Γατζέα

Ο Μουντζούρης κάνει στάση στην Άνω Γατζέα, οικισμό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές με θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Ano Gatzea

Στις 10.36 π.μ. φτάνει στην Άνω Γατζέα και από κει αναχωρεί στις 10.50 π.μ. με τελικό προορισμό τις Μηλιές στις 11.35 π.μ.

Mileai pinakida

 

Αντίστοιχα, από τις Μηλιές αναχωρεί στις 15.00, φτάνει Άνω Γατζέα στις 15.40, αναχωρεί στις 15.55 και φτάνει Άνω Λεχώνια στις 16.30.

Στην Άνω Γατζέα λειτουργεί το καφενείο «Ο Σταθμός» του Γιώργου, για αναψυκτικά, τσίπουρο, καφέ, παγωτό, μεζέδες κ.ά. Υπάρχουν και σουβενίρ (μαγνητάκια, κάρτ ποστάλ, πηλιορείτικα γλυκά κ.ά.). Το καφενείο λειτουργεί καθημερινά και είναι ανοιχτό και ώρες που δεν περνάει το τρένο.

Kafeneio

Είναι και το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, το οποίο είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της στάσης του τρένου (τηλ. 24230 22009).

Ano Gatzea kids

Κόστος εισιτηρίου

-Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ η μονή διαδρομή και 18 ευρώ μετ’ επιστροφής. Για παιδιά 4 – 14 ετών η μία διαδρομή κοστίζει 6 ευρώ και 10 ευρώ μετ’ επιστροφής.

-Για πληροφορίες/κρατήσεις απευθύνεστε στο τηλ./φαξ 24210 39723 και στο e-mail, grafeio.volou@trainose.gr.

Debbie Ano Gatzea

Tips

-Αν και βρέθηκα πρόσφατα στο Πήλιο, αυτή τη φορά, δεν έκανα βόλτα με τον Μουντζούρη. Έκανα όμως κάτι άλλο’ έφτασα στην Άνω Γατζέα, από τον παραλιακό δρόμο από/προς Βόλο προς/από Ανατολικό και Νότιο Πήλιο (Τσαγκαράδα, Αργαλαστή, Τρίκερι κτλ.)

– Σε απόσταση 16 χλμ. από το Βόλο, έστριψα αριστερά και ανηφόρισα προς την Κάτω και Άνω Γατζέα (2 χλμ.). Ο δρόμος συνεχίζει για μονή Αγίας Τριάδας (4 χλμ.) και για τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Από τη διασταύρωση για Γατζέα, στο 1,6 χλμ. συνάντησα πινακίδα προς Σιδηροδρομικό Σταθμό, Μουσείο, καφενείο.

Pinakida 500m.

Έστριψα αριστερά, σε ανηφορικό και στενό δρόμο, ασφάλτινο, και στα 300 μ. έφτασα μέχρι τις γραμμές του τρένου. Βρήκα και πάρκαρα.

Grammes car

Εκεί έχει και ξύλινη ταμπέλα που λέει «Γέφυρα Ντε Κίρικο (Κούτρια)».

Debbie De Kiriko

Ο σταθμός είναι αριστερά. Έφτασα, στο σταθμό, περπατώντας με προσοχή, περίπου 200 μ., πλάι στη σιδηροδρομική γραμμή. Έχοντας βεβαίως τσεκάρει ότι το τρενάκι είχε ήδη περάσει!!

Grammes diadromi

Κάθισα και στο καφενείο, έβγαλα και φωτογραφίες, ανέβηκα και στη γέφυρα, και σιγά σιγά, κατηφόρισα προς την κεντρική οδό!

Gefyra

Info

-Από Βόλο τα Λεχώνια απέχουν 10 χλμ., η Άνω Γατζέα 18 χλμ., οι Μηλιές 28 χλμ. Στις Μηλιές, μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος» (ώρες λειτουργίας 08.00 – 14.00, κλειστά Δευτέρα, Κυριακή, αργίες), η οποία διαθέτει περί τις 10.000 σπάνιων βιβλίων της Σχολής, ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα των διδασκάλων του Γένους κ.ά., το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741), το τοπικό μουσείο κ.ά.

Psixi Akos

-Και βεβαίως, η περιοχή και ο τόπος φημίζεται για τα γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες και τα λικέρ, τις χειροποίητες πίτες και τα ζυμαρικά, το σπετζοφάι του, τους μεζέδες με το τσίπουρο κτλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα