Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική ΜακεδονίαΤα κρασιά της Δράμας διεκδικούν μια ΠΟΠ!

Τα κρασιά της Δράμας διεκδικούν μια ΠΟΠ!

Όπου ΠΟΠ, σημαίνει, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, τα δε οφέλη από την κατοχύρωση, είναι πολλά…!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Διεκδικούμε την κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τη Δράμα. Τα κρασιά της Δράμας έχουν μια περίοπτη θέση στην αγορά, έχουν υψηλή ποιότητα και νομίζω, ότι έφτασε η ώρα να κατοχυρωθούν με έναν τίτλο ΠΟΠ» τονίζει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας Γιάννης Καλαϊτζίδης.

synenteyxi Kalaitzidis

Ας τα πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή’ από τις 21 – 28 Μαΐου, στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε η 4η ΔραμΟΙΝΟγνωσία, όπου χορηγός επικοινωνίας ήταν και το Debbiestravel.gr!

Στο πλαίσιο της ΔραμΟΙΝΟγνωσίας, υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα περί οίνων Δράμας.

«Οίνοι Δράμας, η επόμενη μέρα. Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου, σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της Δράμας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου.

Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Κρασιού!

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ήταν κάτι που είχε ξεσηκώσει τους οινοποιούς  όλης της χώρας.

«Πριν το κλείσιμο της χρονιάς, ο φόρος θα καταργηθεί» ακούστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας. Γεγονός, που όπως, επισήμανε ο κ. Αποστόλου, του το διαβεβαίωσε και το υπουργείο Οικονομικών.

Eyagelos Apostolou

«Πιστεύουμε, ότι θα δείξουν κατανόηση και θα καταργηθεί, έτσι ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας και να μπορέσουμε, και οι εξαγωγές μας, και το κοινό, να απολαμβάνει τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές» αναφέρει σχετικά στο debbiestravel.gr ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Ανάργυρος Πατακάκης.

Patakakis

Sauvignon Blanc και Ασύρτικο

Η διεκδίκηση των κρασιών της Δράμας για μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης επικεντρώνεται στις ποικιλίες για τις οποίες ξεχωρίζει η Δράμα, το Sauvignon Blanc και το Ασύρτικο.

«Διεκδικούμε την ΠΟΠ για το λευκό κρασί, το Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο, και για το ερυθρό, Cabernet Sauvignon, Merlot και πιθανόν και κάποια άλλη ποικιλία» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας Γιάννης Καλαϊτζίδης.

Kalaitzidis

Από τη μια το Sauvignon Blanc, «η πιο τρέντι αρωματική ποικιλία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγησή του ο Γιώργος Κοτσερίδης, επίκουρος καθηγητής οινολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από την άλλη το Ασύρτικο, η ποικιλία -σήμα κατατεθέν- της Σαντορίνης, με την οξύτητά του, και τα δικά του αρώματα, το λεμόνι, το πράσινο μήλο, τα εσπεριδοειδή, τα εξωτικά φρούτα κ.ά.

Το Ασύρτικο, που η ποικιλία του καλλιεργείται σε 6.000 στρέμματα στην Ελλάδα, 10.000 στρέμματα στις Κυκλάδες, όπου το 80% το συναντάμε στη Σαντορίνη, και 282 στρέμματα Ασύρτικο καλλιεργούνται στη Δράμα. (σ.σ. Η ποικιλία Sauvignon Blanc καλλιεργείται στη Δράμα σε 1.158 στρέμματα).

Τα οφέλη της ΠΟΠ

33 ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι καταγεγραμμένες στον ελλαδικό χώρο, και 114 Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η διαφορά τους, στις μεν ΠΟΠ ζώνες η καλλιέργεια και η παραγωγή των σταφυλιών γίνεται αποκλειστικά εντός της ζώνης ΠΟΠ, στις δε ΠΓΕ το 85% των σταφυλιών προέρχεται από τη συγκεκριμένη ζώνη.

Ποια τα οφέλη όμως από την κατοχύρωση μιας ΠΟΠ;

«Είναι μια ένδειξη, παγκοσμίως γνωστή, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, όπου κάτω από πιο αυστηρές συνθήκες γίνεται η καλλιέργεια και η παραγωγή των κρασιών» επισημαίνει στο debbiestravel.gr ο κ. Καλαϊτζίδης προσθέτοντας ότι η ΠΟΠ εμφανίζεται στις φιάλες, «και έτσι ο καταναλωτής γνωρίζει για τις ελεγχόμενες συνθήκες παραγωγής του προϊόντος’  δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν«» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης  Οινοπαραγωγών Δράμας.

Αύξηση Προστιθέμενης Αξίας, θετικός δείκτης ανάλυσης κόστους – οφέλους, αναγνωρισιμότητα, στροφή καταναλωτικού κοινού σε ποιοτικά προϊόντα, επανατοποθέτηση σε παραδοσιακές αγορές, ανοδικές πωλήσεις σε νέες αγορές, αύξηση μέση τιμής, προώθηση συλλογικών σχημάτων και οινοτουρισμός είναι τα οφέλη από την αναγνώριση οίνων ΠΟΠ, όπως εξήγησε στο κοινό, ο προϊστάμενος Τμήματος Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Νίκος Ταβουλάρης.

Αυτό που αξίζει επίσης, να σημειωθεί, είναι, ότι όπως τόνισε ο κ. Ταβουλάρης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, από το 2010 έως σήμερα, έχουν δοθεί περί τα 43 εκατ. ευρώ σ’ ότι αφορά την προώθηση του ελληνικού κρασιού ανά τον κόσμο. Αφορά πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού κρασιού, στόχος του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση των εξαγωγών, η αναγνωρισιμότητά του κ.ά.

Programma imeridas

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία για τη διεκδίκηση ΠΟΠ

Και ενώ την τελευταία 6ετία παρατηρείται μείωση των εξαγωγών οίνων στις βασικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμφίβολα η κατοχύρωση μιας ΠΟΠ θα φέρει ανοδική πορεία.

«Υπάρχουν δυνατά σημεία που η Δράμα μπορεί να διεκδικήσει μια ΠΟΠ για τα κρασιά της» επισημαίνει στο debbiestravel.gr η δημοσιογράφος Οίνου Μαρία Νέτσικα, η οποία συμμετείχε στο Στρογγυλό Τραπέζι της ημερίδας, με θέμα «Δικαιούται η Δράμα ΠΟΠ;».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει η «τυπικότητα» του προϊόντος, του κρασιού (ποικιλιακή σύνθεση, γεωγραφική περιοχή κ.ά.), υπάρχει η «στρατολόγηση» (οι οινοποιοί το θέλουν, κινούνται και στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση), και επιπρόσθετα επενδύουν στη «φήμη» του προϊόντος (ΔραμΟΙΝΟγνωσία, ανάπτυξη του οινοτουρισμού, ενέργειες γύρω από το κρασί κ.ά.).

Από την άλλη, όπως εξηγεί στο debbiestravel.gr η κα. Νέτσικα, «οι αδυναμίες μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες», θεωρώντας αναγκαία τη δημιουργία μιας ‘ωραίας ιστορίας’ (story telling) καθώς και των συντονισμένων ενεργειών προώθησης στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Όπως εξήγησε στην εισήγησή του και ο Γιώργος Φλούδας, από την εταιρία διανομής Trinity, τα κρασιά της Δράμας είναι διαχρονικά, έχουν διακρίσεις σε διαγωνισμούς, έχουν επώνυμη ζήτηση, «αλλά δεν τα συνδέουν με τη Δράμα’ φαίνονται οι οινοποιοί, οι ετικέτες, όχι όμως η Δράμα» είπε ο κ. Φλούδας τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα καλό branding, ανεξάρτητα από την ΠΟΠ.

*

-Εισηγητές της ημερίδας «Οίνοι Δράμας, η επόμενη μέρα. Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της»ήταν οι, Βασιλική Πουλιάδη (αρχαιολόγος), Στέφανος Χωματίδης  (υπάλληλος Αγροτικής Οικονομίας Δράμας), Ντίνος Στεργίδης (δημοσιογράφος Οίνου), Στέφανος Κουνδουράς (Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ), Γιώργος Κοτσερίδης (Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ), Νίκος Ταβουλάρης (Τμήμα Οίνου του ΥΠΑΑΤ), Σπύρος Μάμαλης (προϊστάμενος τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Οίνου ΤΕΙ ΑΜ-Θ), Γιώργος Φλούδας (εταιρία διανομής Trinity).  Στο Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «Δικαιούται η Δράμα ΠΟΠ;» συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Οίνου Σίμος Γεωργόπουλος, Μαρία Τζίτζη, Ντίνος Στεργίδης, Μαρία Νέτσικα (δεξιά) ενώ το συντονισμό είχε η Μερόπη Παπαδοπούλου (αριστερά της φωτογραφίας).

panel dimosiografon oinou

-Η Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας ιδρύθηκε το 2015, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός brand name για τα κρασιά της Δράμας καθώς και την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στο νομό. Υπάρχουν 9 οινοποιεία (σ.σ. τα δυο είναι μικρά και σχετικά καινούργια), εκ των οποίων τα 6 είναι μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας.

– Στη Δράμα καλλιεργούνται 5.150 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται περί τα 2,5 – 3 εκατ. φιάλες, και ένα ποσοστό 30% – 50%, το οποίο ποικίλλει από εταιρία σε εταιρία, εξάγεται σ’ όλον τον κόσμο.

-Το 90% της παραγωγής κρασιών της Δράμας είναι οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Το Sauvignon Blanc καλλιεργείται σε 1.158 στρέμματα, ακολουθεί η ποικιλία Merlot με 756 στρ., το Ασύρτικο με 282 στρ., το Μοσχάτο Αλεξανδρείας με 263 στρ., το Syrah με 207 στρ., το Αγιωργίτικο με 161 στρ., το Cabernet Franc με 143 στρ., η Μαλαγουζιά με 128 στρ., κ.ά.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα