Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Δράμα και τα κρασιά της!

Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της!

Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

NS_WhiteWine042215_1600

«Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της» είναι ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοποιών Δράμας, στο πλαίσιο της 4ης ΔραμΟΙΝΟγνωσίας.

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26 Μαΐου, θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την ιστορική διαδρομή της αμπέλου και του οίνου στην περιοχή της Δράμας, τη σημερινή εικόνα του δραμινού αμπελώνα, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται κ.ά.

Βασικό θέμα η ανάδειξη της αμπελουργικής ζώνης και η θεσμοθέτησή της ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Τα πλεονεκτήματα της Δράμας στη διεκδίκηση ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της, είναι πολλά, και είναι κάτι που θα βοηθήσει κυρίως στις εξαγωγές, όπως αναφέρει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Δράμας, Γιάννης Καλαϊτζίδης.

Giannis Kalaitzidis

Πρόγραμμα ημερίδας  

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου, στο 5άστερο ξενοδοχείο «Hydrama Hotel» στο κέντρο της Δράμας, από τις 14.45 έως τις 20.30.

Η θεματολογία της ημερίδας έχει ως εξής:

1.Η ιστορική διαδρομή της αμπέλου και του οίνου στην περιοχή της Δράμας. Από τον Διόνυσο στη σύγχρονη εποχή. Ευρήματα, μνημεία και καταγραφές. Εισηγήτρια: Βασιλική Πουλιούδη, αρχαιολόγος.

2.Η σημερινή εικόνα του δραμινού αμπελώνα σε αριθμούς. Γεωγραφικός εντοπισμός,  έκταση συνολικά και ανά κύριες ποικιλίες, παραγωγή και παραγωγοί. Οι  διαφοροποιήσεις στο χρόνο. Εισηγητής: Στέφανος Χωματίδης υπάλληλος Αγροτικής Οικονομίας Δράμας.

3.Το σύστημα των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, ως εργαλείο       marketing. Εισηγητής: Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος οίνου

4.Το terroir της Δράμας και η επίδρασή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των κρασιών της. Εισηγητής: Δρ. Στέφανος Κουνδουράς, Αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ.

5.Το αρωματικό και το γευστικό προφίλ των ποικιλιών Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Merlot. Εισηγητής: Δρ. Γιώργος Κοτσερίδης, Επίκουρος καθηγητής Γ.Π.Α.

6.Διαδικασία αναγνώρισης οίνων ΠΟΠ. Τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη και οι υποχρεώσεις. Εισηγητής: Νίκος Ταβουλάρης, από το Τμήμα Οίνου του ΥΠΑΑΤ.

7.Τα κρασιά της Δράμας στον εμπορικό στίβο. Αναγνωρισιμότητα, αναγνώριση και δυνατότητες. Εισηγητής: Γιώργος Φλούδας, από την εταιρεία διανομής Trinity.

8.Δικαιούται η Δράμα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης; Μια δημοσιογραφική προσέγγιση. Στρογγυλό τραπέζι. Συμμετέχουν: Ντίνος Στεργίδης, Μαρία Νέτσικα, Μαρία Τζίτζη, Σίμος Γεωργόπουλος. Συντονίζει: η Μερόπη Παπαδοπούλου.

Abelones Dramas

Δραμινός αμπελώνας

Στη Δράμα δραστηριοποιούνται επτά οινοποιεία, και σε πεντέμισι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες με το Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ασύρτικο, Λημνιό κ.ά. να είναι οι βασικές ποικιλίες του δραμινού αμπελώνα.

Σ’ ότι αφορά τις εξαγωγές των δραμινών κρασιών, γίνονται σ’ όλον τον κόσμο, στις παραδοσιακές (Ευρώπη) αλλά και σε νέες – και δύσκολες- αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Αυστραλία, Κίνα, Βιετνάμ κ.α.

Document-page-001

*

-Η ημερίδα με τίτλο «Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 4ης ΔραμΟΙΝΟγνωσίας, που διεξάγεται στη Δράμα, ήδη από τις 21 Μαΐου, με διάρκεια έως και τις 28 Μαΐου.

-Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου, στο 5άστερο ξενοδοχείο «Hydrama Hotel» στο κέντρο της Δράμας, από τις 14.45 έως τις 20.30.

-Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, βουλευτές της Δράμας, οι δήμαρχοι Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Δοξάτου, Νευροκοπίου, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.ά.

-Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου, θα πραγματοποιούνται οι «Ανοιχτές Πόρτες» με επισκέψεις στα οινοποιεία του νομού Δράμας (και της υπόλοιπης Ελλάδας) και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες κ.ά.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα