Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚυκλάδεςΦολέγανδρος – με την ευλογία της Παναγίας!

Φολέγανδρος – με την ευλογία της Παναγίας!

Πάσχα στη Φολέγανδρο, στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου!

 ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Folegandros Pasxa Debbie

 …με τις ανθισμένες αυλές των σπιτιών, και τις πασχαλιάτικες μυρωδιές τους. Πάσχα στο νησί με το υπέροχο έθιμο της περιφοράς της εικόνας της Παναγίας!

Το πλοίο «πιάνει» στον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου’ τρεις μέρες στη Φολέγανδρο, ακολουθούμε το πασχαλιάτικο έθιμο με την περιφορά της εικόνας της Παναγίας σ’ όλο το νησί!

Μέσα σ’ ένα κλίμα ευδαιμονίας, με τραγούδια, ευχές και βεγγαλικά, κάθε σπίτι του νησιού υποδέχεται την πομπή με την εικόνα της Παναγίας, με ρακή και τοπικά κεράσματα, με μεζέδες και γλυκά, γι’ όλον τον κόσμο!

Κυριακή του Πάσχα, και από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο, ατενίζοντας τη Χώρα και το Αιγαίο, ξεκινάει η πομπή της εικόνας της Παναγίας.

Folegandros eikona ekklisia

Τα παλικάρια κρατούν το λάβαρο της Ανάστασης, το εξαπτέρυγο και ο πατήρ Παναγιώτης με τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες κατηφορίζουν το τσιμεντένιο μονοπάτι.

Φτάνουν στη Χώρα, μπαίνουν από σπίτι σε σπίτι και δίνουν την ευλογία της Παναγίας.

Και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όλοι μαζεύονται στο Κάστρο -το μεσαιωνικό οικισμό του νησιού που κάποτε προστάτευε τους κατοίκους από τις εχθρικές επιδρομές.

Σκάνε πολλά βεγγαλικά, όταν βρέθηκα στο νησί, ήταν περί τις 2.000, ο δε θόρυβος στον «κλειστό» οικισμό ήταν πραγματικά εκκωφαντικός – όπως εκκωφαντικός είναι και το βράδυ της Ανάστασης, στην πλατεία Ντουνάβηδων, στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

Kastro

Η εικόνα στην Άνω Μεριά    

Στην Άνω Μεριά γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από τον κόσμο ευλογεί τις «θεμωνιές» – τις αυτόνομες κατοικίες του οικισμού που διαθέτουν και αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα-, το ίδιο σκηνικό με τη Χώρα, από σπίτι σε σπίτι, με κεράσματα για όλους όσοι συνοδεύουν την πομπή.

Folegandros eikona

Και την τρίτη ημέρα, η εικόνα κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και από κει στον Καραβοστάση, όπου εκτός από τα σπίτια ευλογούνται και τα καΐκια και οι βάρκες. Το βράδυ η εικόνα θα επιστρέψει στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου και θα παραμείνει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Folegandros eikona Debbie

*

-Η Φολέγανδρος με τους 765 μόνιμους κατοίκους της, τα 32 τετρ. χλμ. και τα 104 ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, έχει το δικό της, ιδιαίτερο Πάσχα! Αξίζει να το ζήσετε!!!

– Όλη μέρα, ανήμερα Πάσχα, οι κάτοικοι του νησιού, έχουν τα σπίτια τους ανοιχτά, για όλον τον κόσμο, και υποδέχονται την εικόνα της Παναγίας, με τη συνοδεία βεγγαλικών και τουφεκιών στον αέρα. Ο ένας μεζές διαδέχεται τον άλλο, η ρακή, οι μελόπιτες και οι γαλατόπιτες, και ένα σωρό άλλα κεράσματα, και όλοι γίνονται μια παρέα.

Kerasmata

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα