Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΙόνιοΠασχαλινές αποδράσεις στην Ελλάδα!

Πασχαλινές αποδράσεις στην Ελλάδα!

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό’ τα ήθη και τα έθιμα, η περιφορά των Επιταφίων, οι φιλαρμονικές, η κατάνυξη των ημερών, τα κόκκινα αυγά, η μαγειρίτσα και το κατσίκι ψημένο σε ξυλόφουρνο ή στη σούβλα. Πάσχα στην Ελλάδα!

ΚΕΙΜΕΝΑ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Epitafios Skopelos

Κέρκυρα

Ο πλέον top προορισμός για τις ημέρες του Πάσχα, η Κέρκυρα. Ανήμερα, της Κυριακής των Βαΐων, γίνεται η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνα, με συνοδεία όλων των Φιλαρμονικών του νησιού. Είναι μια λιτανεία που γίνεται από το 1630 σε ανάμνηση του θαύματος του αγίου, ο οποίος το 1553 έσωσε το νησί από την ασθένεια της πανώλης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας συνοδεύουν τους Επιταφίους, ξεκινώντας στις 2 το μεσημέρι. Η «Παλαιά Φιλαρμονική» (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albioni, η «Μάντζαρος» (μπλε) τη Marcia Funebre του Verdi και η «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, τη Sventura του Mariani, καθώς και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6 το πρωί, στο ναό της Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων) στην Πλακάδα του Αγίου, πραγματοποιείται το έθιμο του σεισμού, στις 11.00 π.μ. γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των μπότηδων (πήλινων κανατιών), ενώ την ίδια ώρα στην «Πίνια» πραγματοποιείται το έθιμο της «μαστέλας».

Το βράδυ της Ανάστασης όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία Σπιανάδα, όπου η λειτουργία κορυφώνεται με τη ρίψη πυροτεχνημάτων και τη συνοδεία των Φιλαρμονικών.

Ανήμερα του Πάσχα γίνονται περιφορές της εικόνας της Ανάστασης, από τις 7.15 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα.

Corfu

Φολέγανδρος

Στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, στη Φολέγανδρο, το Πάσχα είναι ιδιαίτερο. Εκείνες τις ημέρες ανοίγουν όλα τα σπίτια του νησιού για όλον τον κόσμο.

Για την περιφορά του Επιταφίου αλλά και την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα. Χιλιάδες βεγγαλικά δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ενώ εκκωφαντικός είναι ο θόρυβος από αυτά.

Ανήμερα της Λαμπρής, γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας, ξεκινώντας από την εκκλησία που είναι χτισμένη στο βράχο. Περνάει από όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά της Χώρας ενώ το απόγευμα όλοι συγκεντρώνονται στο Κάστρο όπου υποδέχονται την εικόνα με τη συνοδεία πολλών πολλών βεγγαλικών.

Τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα η περιφορά της εικόνας γίνεται στον οικισμό της Άνω Μεριάς και τις αγροικίες, ενώ την Τρίτη μέρα κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και καταλήγει στο λιμάνι, στον Καραβοστάση. Το βράδυ η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία της Παναγίας, όπου και παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Pasxa Folegandros

Σαντορίνη

Στον Πύργο – την παλιά πρωτεύουσα του νησιού-, τις ημέρες του Πάσχα αναβιώνουν τα «τενεκεδάκια»’ ξεκινώντας από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τα παιδιά τοποθετούν σε ταράτσες, μπαλκόνια, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου «τενεκεδάκια» δηλαδή αυτοσχέδια λυχνάρια που καίνε παραφινέλαιο.

Πριν την περιφορά του Επιταφίου ανάβουν όλα και προσδίδουν μια μοναδική ατμόσφαιρα στα γραφικά δρομάκια του χωριού!

Και βεβαίως στη Σαντορίνη, είναι και τα Φηρά, το Ημεροβίγλι με τη μαγευτική θέα, η μοναδική Οία με το διάσημο ηλιοβασίλεμα κ.ά.

Pyrgos Santorini Η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Πύργο

Σκιάθος

Στη Σκιάθο, στις Σποράδες, ξεχωρίζει η περιφορά του Επιταφίου στις 3 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, τον οποίο συνοδεύει πλήθος κόσμου στα ασβεστωμένα δρομάκια του νησιού. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα και στη μονή Ευαγγελίστριας (5 χλμ. από τη Χώρα), όπου τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και ακολουθεί Θεία Λειτουργία.

Skiathos

Σκόπελος

Πολύ όμορφο το Πάσχα και στη Σκόπελο, με την περιφορά των Επιταφίων από τις τέσσερις ενορίες της Χώρας -Παναγία Χριστού (πάνω από τον ‘Πλάτανο’), Τριών Ιεραρχών, Παναγία Παπαμελετίου, Παναγία Φανερωμένη-, να είναι ιδιαίτερα κατανυχτική.

Πλήθος κόσμου ακολουθεί τους Επιτάφιους στα ασβεστωμένα σοκάκια της Χώρας, όπου στη συνέχεια κατεβαίνουν όλοι οι Επιτάφιοι στην παραλιακή της Χώρας, επιστρέφοντας ο καθένας στη δική του ενορία.

Skopelos

Πήλιο

24 πηλιορείτικα γραφικά χωριά, άλλα κοντά στη θάλασσα, άλλα στο βουνό με θέα τη θάλασσα! Άλλωστε, το Πήλιο προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού αποτελεί άριστο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Τη Μ. Πέμπτη ακούγεται το «Μοιρολόγι της Παναγιάς» από τα αγόρια, οι νοικοκυρές προετοιμάζουν τα σπιτικά τους, ενώ οι βραδινές ιερές ακολουθίες προσθέτουν τη δική τους κατάνυξη στην ατμόσφαιρα. Οι οβελίες, τα φαγοπότια, οι χοροί της Λαμπρής και τα τραγούδια ανήμερα του Πάσχα υπογράφουν την αυθεντικότητα της ημέρας.

Πορταριά, Μακρινίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Νταμούχαρη, Κισσός, Άγιος Λαυρέντιος, Αγ. Γεώργιος Νηλείας, Μηλιές και Βυζίτσα αλλά και Αγριά, Καλά Νερά στη θάλασσα, Χόρτο και Μηλίνα και τόσες άλλες επιλογές σίγουρα θα σας κερδίσουν!

Pilio Moyresi Στο Μούρεσι, στο Ανατολικό Πήλιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα