Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

10 likes στη Βέροια!

Βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες, επίσκεψη σε βυζαντινά εκκλησάκια, σε μουσεία και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου’ ένα γλυκό για να γλυκαθούμε και έναν όμορφο ξενώνα για ξεκούραση! Στην όμορφη Βέροια!

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Revani

1.ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Επειδή οι γεύσεις, τα προϊόντα, η γαστρονομία είναι απόλυτα συνυφασμένα μ’ έναν τόπο, ξεκινάμε την απόδρασή μας στη Βέροια, με τα τοπικά της προϊόντα, αυτά που την χαρακτηρίζουν.

Το απόλυτα διάσημο γλυκό της Βέροιας, δεν είναι άλλο, από το ρεβανί’ ρεβανί Βέροιας λοιπόν, με τον «Χοχλιούρο» στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου, να φτιάχνει το διάσημο γλυκό από το 1886. Ζαχαροπλαστείο με μεγάλη ιστορία, από το 1888, ο «Σερεμέτας» με vintage χώρο επί της οδού Καμάρα Αντωνίου 15, κοντά στην παλιά Μητρόπολη. Για ρεβανί, προφιτερόλ, ροδινάκια, πραλίνες, ελληνικό καφέ στο μπρίκι κ.ά.

Πίτες όλων των ειδών, τυρί μπάτσο, καπνιστό τυρί Βερμίου, φασουλοταβάς, ροδάκινα, μήλα, τοπικό τσίπουρο, κρασί ποικιλίας Ξινόμαυρο κ.ά. είναι μερικές από τις τοπικές γεύσεις που χαρακτηρίζουν την πόλη. Δεν λείπουν και τα εστιατόρια με μεσογειακή κουζίνα καθώς και το πάντρεμα παραδοσιακών γεύσεων σε μοντέρνα εκδοχή.

2.ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Μια πόλη για να την καταλάβετε, πρέπει να την περπατήσετε. Το ίδιο και τη Βέροια’ Πίσω από την κεντρική και εμπορική Μητροπόλεως είναι η παραδοσιακή συνοικία Κυριώτισσα με στενά δρομάκια, σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, άλλα αναπαλαιωμένα, άλλα εγκαταλειμμένα, άλλα λειτουργούν ως εστιατόρια και μπαρ.

Φημισμένη παραδοσιακή συνοικία της Βέροιας η Μπαρμπούτα (Εβραϊκή συνοικία), στην αρχή της Μητροπόλεως, πίσω από το παλιό δικαστικό μέγαρο. Παλιά σπίτια, κάποια αναπαλαιωμένα που λειτουργούν ως boutique hotels, η εβραϊκή συναγωγή (τηλ. 23313 50608), παραδοσιακά κτίσματα που φιλοξενούν υπηρεσίες του δήμου κ.ά. Ο ήχος του Τριπόταμου, η ηρεμία, η όλη ατμόσφαιρα σταματάει το χρόνο σε μιαν άλλη εποχή!

3.ΙΣΤΟΡΙΑ – ΟΝΟΜΑ

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ονομασία της Βέροιας, οφείλεται στο όνομα της κόρης του βασιλιά Βέρητα, Βέροιας. Σύμφωνα με άλλες γλωσσολογικές μελέτες, η κατάληξη -ροια είναι παράγωγο του ρήματος ρέω και προσδίδεται σε πόλεις πλούσιες σε υδάτινα αποθέματα, πράγμα το οποίο ισχύει για την περιοχή της Βέροιας, ενώ το ρήμα φέρω στην αρχαία ελληνική ενέχει και την έννοια είμαι πλούσιος σε κάτι.

Σ’ ότι αφορά την ιστορία της, μετράει 2.500 χρόνια ιστορία, ενώ πολύ κοντά στη Βέροια, βρίσκεται η Βεργίνα (Αιγές) –πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας αποκαλείται και ως «Μικρή Ιερουσαλήμ» με τους 48 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της και τις εξαιρετικές τους τοιχογραφίες.

4.ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η παλιά Μητρόπολη της Βέροιας (από την Μητροπόλεως ακολουθείτε την κάθετη Περικλέους), χτισμένη τη δεκαετία 1070 -1080, το στολίδι της Βυζαντινής Βέροιας (ωράριο λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 15.00).

Mitropoli

Σημαντικές εκκλησίες και επισκέψιμες, με πολύ αξιόλογες αγιογραφίες, η Αναστάσεως του Χριστού (ωράριο λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 15.00), του Κήρυκου και Ιουλίττης, η Ευαγγελίστρια, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου (του μικρού) του 15ου αιώνα, ο Άγιος Πατάπιος και τα μωσαϊκά του (από τη Βενιζέλου, 3ο στενό δεξιά Καπετάν Άγρα) με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.00- 18.00.

Ekklisia Xristou

 

5.ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου καθώς και η απήχηση του κηρύγματός του φανερώνουν τη σπουδαιότητα της πόλης στα πρώτα βήματα του Χριστιανισμού. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε τη Βέροια τουλάχιστον δυο φορές μεταξύ 50 μ.Χ. και 57 μ.Χ., και το κήρυγμά του βρήκε ένθερμη υποδοχή τόσο από τους Βεροιώτες όσο και από τους Ιουδαίους της πόλης. Κάθε χρόνο πλήθος τουριστών απ΄ όλον τον κόσμο επισκέπτονται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στη Βέροια. Βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη, κοντά στην Πλατεία Ρολογίου ή Ρακτιβάν.

6.ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Βυζαντινό Μουσείο (Θωμαΐδη 26, τηλ. 23310 25847) στεγάζεται στον αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο του Μάρκου, και εκτίθεται πλούσια συλλογή εικόνων, ψηφιδωτά, νομίσματα, χειρόγραφα κ.ά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο (Λεωφ. Ανοίξεως 47, τηλ. 23310 24972) με αρχαιότητες από όλο το νομό Ημαθίας. Στην είσοδο εντυπωσιάζει η μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας του 2ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη βόρεια πύλη των τειχών της πόλης. Εντός του μουσείου, η μαρμάρινη προτομή του ποτάμιου θεού της Ημαθίας Όλγανου – γιός του Βέρητος μυθικού γενάρχη των Μακεδόνων και αδελφός της Βέροιας και της Μίεζας.

7.ΔΙΑΜΟΝΗ

Η Βέροια διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχεία, εντός πόλης και περιφερειακά, καθώς και boutique hotels ‘κρυμμένα’ στις παραδοσιακές συνοικίες. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε, το ολοκαίνουργιο boutique hotel «Olganos VL» στην είσοδο της «Μπαρμπούτα». Deluxe δωμάτια και σουίτες – κάποια με τζάκι- που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο, στην καρδιά της Παλαιάς πόλης! (http://olganos.com/).

Olgavos VL

Boutique hotel επίσης, στην «Μπαρμπούτα» είναι το «Κόκκινο Σπίτι» σε αναπαλαιωμένο σπίτι του 1840, με δωμάτια διακοσμημένα με αρχοντιά, ζωγραφιστές ντουλάπες, φλωρεντιανά πολύφωτα και απλίκες κ.ά. Ρομαντικός ο ήχος του ποταμού Τριπόταμος (http://www.kokkinospiti.gr/). Και ακόμη πιο καινούργιο, το νέο αδελφάκι του «Κόκκινου Σπιτιού» που δεν έχει βαπτιστεί ακόμη, στην ίδια γειτονιά, με 6 δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και φινέτσα (τηλ. 6948 457059).

New kokkino spiti

Στην Μπαρμπούτα και το «The house by the river» (www.housebytheriver.gr) boutique hotel. Στην πόλη το «Makedonia» city hotel, 300 μ. από το Πάρκο Ελιάς, «Βίλλα Ελιά» στην καρδιά της πόλης, «Αιγές Μέλαθρον» 4 αστέρων στη Νέα Περιφερειακή Οδός Βέροιας – Νάουσας κ.ά.

8.ΒΕΡΓΙΝΑ (ΑΙΓΕΣ)

13 χλμ. απέχουν οι Αιγές – σημερινή Βεργίνα- από την πόλη της Βέροιας, όπου επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο θαυμάζουν το μεγαλείο των Βασιλικών Ανακτόρων, των Βασιλικών Τάφων των Μακεδόνων, τη Χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου Β’. Οι Αιγές είναι ο τόπος στον οποίο βασίλεψε για 3 και πλέον αιώνες η οικογένεια του Φίλιππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος και από εκεί αποφάσισε να ξεκινήσει το 334 π.Χ. την εκστρατεία που σφράγισε τη μοίρα του αρχαίου κόσμου. Θα επισκεφτείτε το μουσείο των Βασιλικών Τάφων (τηλ. 23310 92347, www.aigai.gr).

9.ΒΕΡΜΙΟ

Βόρεια της Βέροιας ανηφορίζοντας για το όρος Βέρμιο είναι τα χωριά Κουμαριά, Ξηρολίβαδο και Κάτω Βέρμιο ή Σέλι. Το Σέλι (25 χλμ.) είναι γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο (www.seli-ski.gr) ενώ σ’ ότι αφορά το Βέρμιο υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές, mountain bike, περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και γενικώς η περιοχή είναι ιδανική για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Βέρμιο-Σέλι-11

10.ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στην Ελλάδα μήκους 322 χλμ., αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Ημαθία, σχηματίζει μια πανέμορφη φυσική κοιλάδα στα σύνορα με το νομό Κοζάνης. Χάρη στο ποτάμι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί το ενεργειακό φράγμα της Σφηκιάς.

Aliakmonas

*

Η Βέροια απέχει μόλις 70 χλμ. από Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την Εθνική οδό για Αθήνα και στη συνέχεια έξοδο για Βέροια μέσω Εγνατίας Οδού. Για διόδια πληρώνετε 1,20 ευρώ η διαδρομή, στο ύψος των Νέων Μαλγάρων.

-Και για περισσότερα περί Βέροιας στο www.discoververia.gr του Τμήματος Τουρισμού δήμου Βέροιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα