Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΙόνιοΗ τέχνη του μαντολάτου!

Η τέχνη του μαντολάτου!

«Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά, και ταυτόχρονα είναι δύσκολο στο να φτιαχτεί το μαντολάτο» εξηγεί ο τεχνίτης Μιχάλης Μεταλλινός, από την Κέρκυρα.

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Lazaris ergastiri

Κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 30 χρόνια’ «από 10 χρονών ασχολούμαι, μεγάλωσα με την παραγωγή μαντολάτου – ή αλλιώς νουγκά» λέει στο debbiestravel.gr ο Μιχάλης Μεταλλινός, ενώ παράλληλα βάζει τα υλικά στο καζάνι και ανακατεύει.

Τον συνάντησα στην Κέρκυρα, στην εταιρία «Lazaris Distillery & Artisan Sweets», εκεί όπου δραστηριοποιείται τώρα. Είναι από τους λίγους νέους που ξέρουν την τέχνη στο νησί.

Είναι ασπράδι αυγού και καραμέλα και αμύγδαλα, τα υλικά είναι απλά, «θέλει τέχνη όμως για να φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα» λέει ο Μιχάλης, ενώ ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τη σωστή παρασκευή είναι και ο καιρός, «αν δηλαδή έχει ζέστη ή υγρασία» συμπληρώνει. Τι εννοείς; τον ρώτησα.

«Το ξηρό κλίμα φέρει και το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ η υγρασία ‘ενοχλεί’, κάνει το μείγμα να κολλάει, να λιώνει» εξηγεί ο Μιχάλης και συμπληρώνει, «όπως και το λουκούμι, όπως και τους ανθρώπους!».

Metallinos mantolato1

Η διαδικασία 

Για την παραγωγή του μαντολάτου, ενός από τα φημισμένα Επτανησιακά (και Κερκυραϊκά) γλυκά – τυπικό γλυκό των Βενετσιάνων-, ο Μιχάλης φτιάχνει αρχικά την ιταλική μαρέγκα. «Ψήνω την καραμέλα στους 140 βαθμούς και σιγά σιγά τη ρίχνω στο ασπράδι αυγού» εξηγεί ο τεχνίτης στο debbiestravel.gr.

Στη συνέχεια, ρίχνει το μείγμα στο χάλκινο καζάνι, το ανακατεύει, και το αφήνει για μιάμιση περίπου ώρα.

Mantolato meigma

Προσθέτει και τα αμύγδαλα – «είναι η παραδοσιακή κλασική γεύση, ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλους καρπούς» λέει ο Μιχάλης,  στη συνέχεια τοποθετεί το μείγμα σε τελάρα 10-15 κιλών και το αφήνει περίπου 1 ώρα για να κρυώσει. Η ώρα παραμονής του μείγματος στο τελάρο εξαρτάται και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Mantolato telaro

Αφού κρυώσει, κόβουν το μαντολάτο σε φέτες, το οποίο διατηρείται σκληρό και φρέσκο εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Η ίδια διαδικασία είναι και με τη μάντολα – καραμελωμένο αμύγδαλο-, η οποία είναι λίγο πιο εύκολη από εκείνη του μαντολάτου, «ωστόσο, έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά, όπως άλλωστε όλες οι τέχνες» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Μιχάλης Μεταλλινός.

Όσον αφορά τις γεύσεις για το μαντολάτο, υπάρχει συνδυασμός φρούτων, κουμκουάτ και σοκολάτα και η κλασική γεύση.

Η μάντολα παράγεται σε γεύση τριαντάφυλλο, κουμκουάτ, ανάμεικτη και κλασική.

Tips

-Κατά την Ενετοκρατία, το μαντολάτο ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας.

-Όλα τα προϊόντα της εταιρίας είναι βασισμένα σε παλιές παραδοσιακές τοπικές συνταγές λικέρ και γλυκών. Η επιτυχία και το μυστικό της γεύσης των προϊόντων είναι η αυστηρή επιλογή των πρώτων υλών, η σωστή αναλογία και φυσικά η ίδια παραδοσιακή συνταγή.

-Η «Lazaris Distillery & Artisan Sweets» βρίσκεται στο 3ο χλμ. της Εθνικής οδού Κέρκυρας – Αχίλλειον (τηλ. 26610 33400).

mantolato

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα