Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΙόνιοΖυθοψητοπωλείον «Ο Χρυσομάλλης»

Ζυθοψητοπωλείον «Ο Χρυσομάλλης»

175 χρόνια μαγαζί, grill room, μπαρ, restaurant bar, ζυθοψητοπωλείον «Ο Χρυσομάλλης»’ στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας!

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Xrysomallis Babis exo

Οδός Νικηφόρου Θεοτόκη 6, πίσω από το κοσμοπολίτικο Λιστόν, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Είναι αδύνατον να μην πέσει η ματιά σου στο παλιό, παραδοσιακό ταβερνάκι – μαγειρείο «Ο Χρυσομάλλης».

«Το μαγαζί είναι 175 χρόνων’ ήταν American Bar, και σύχναζαν Εγγλέζοι και Αμερικάνοι» μου λέει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο κ. Χαράλαμπος (Μπάμπης). «Απαγορευόταν δε η λέξη ‘μπύρα’, έλεγαν ζύθος» προσθέτει.

Επί 19 χρόνια ο κ. Μπάμπης δούλευε στο ζυθοψητοπωλείον ως σερβιτόρος, «από τις 2 Ιουνίου του 1953 και το 1972 ανέλαβα το μαγαζί» λέει στο debbiestravel.gr ο κ. Μπάμπης Στατίρης.

Xrysomallis Babis

Όσο για το όνομα «Χρυσομάλλης», «το 1902 το μαγαζί ανήκε σε κάποιον Πελοποννήσιο που λεγόταν Χρυσομάλλης, και έκτοτε έμεινε το όνομα.

Παλιές φωτογραφίες στο εσωτερικό του μαγειρείου, ασπρόμαυρα πλακάκια παλιάς εποχής στο δάπεδο, ξύλινες καρέκλες, όπως και έξω από το μαγαζί, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες.

Μετά μουσικής

Πάνω δε από το ζυθοψητοπωλείον, βρίσκεται η στέγη της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (ΦΕΚ), -μια από τις 17 Φιλαρμονικές του νησιού- επονομαζόμενη «Παλαιά».

fek1920 Αρχείο της ΦΕΚ

Ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Κατά τον 19ο αιώνα και μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου την καλλιτεχνική ηγεσία του ιδρύματος είχαν κατά καιρούς μερικές από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής της νεώτερης Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ο Νικόλαος Μάντζαρος (1795-1872), ο Δομένικος Παδοβάνης (1817-1892), ο Διονύσιος Ροδοθεάτος (1849-1892), ο Δημήτριος Ανδρώνης (1866-1918) και ο Σπυρίδων Δουκάκης (1886-1974).

Με περηφάνια μου δείχνει ο κ. Μπάμπης μια αφίσα για τα 175 χρόνια που γιόρταζε η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας από την ίδρυσή της, (1840 – 2015), με επετειακές ομιλίες και συναυλία.

Xrysomallis afisa

Κάθεσαι στο ζυθοψητοπωλείον, ενίοτε ακούς και τις πρόβες που κάνουν οι μουσικοί της ΦΕΚ, τρως, οι τιμές είναι νορμάλ για τα δεδομένα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, για παράδειγμα 9 ευρώ το σοφρίτο, 9 ευρώ και η πατσιτσάδα,

6,5 ευρώ πλήρωσα για αρακά με πατατούλες, μπορεί να ήταν μέσα και το κουβέρ, δεν το διευκρίνισα, οι τηγανιτές πατάτες είναι χειροποίητες, μαγειρεύει η σύζυγος του κ. Μπάμπη, η κα. Αθανασία, και το μαγαζί είναι ανοιχτό χειμώνα καλοκαίρι (τηλ. 26610 30342).

Xrysomallis Athanasia

Και όταν έχει κέφια ο κ. Μπάμπης, σου λέει και τις μαντινάδες του, «είναι μεγάλος θησαυρός, κυρία μου, η καρδιά σου, χαρά σ’ αυτόν που η μοίρα του, γράφει να ζει κοντά σου» και «ο ήλιος κι αν σβήσει, θα ‘σαι πάντα όμορφη σαν το Ποντικονήσι»!

Xrysomallis Babis Debbie

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα