Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΙόνιοΚέρκυρα Κέρκυρα με το… Ποντικονήσι!

Κέρκυρα Κέρκυρα με το… Ποντικονήσι!

… Με τα καντούνια τα στενά, που τα ‘χω σεργιανίσει! Και να ‘μαστε στην αρχόντισσα του Ιονίου, την Κέρκυρα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Frourio thalassa

Θεσσαλονίκη – Ηγουμενίτσα, 320 χλμ., και από εκεί, επιβιβαζόμαστε στο φεριμπότ, όπου σε 2 περίπου ώρες φτάνουμε στο νησί.

Στην Κέρκυρα, στο ξακουστό νησί των Φαιάκων, στην αρχοντική Κέρκυρα με την Παλιά της Πόλη η οποία από το 2007 έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με τα γραφικά της καντούνια και τις πλατείες με το βενετσιάνικο «αέρα» τους.

Στην Κέρκυρα με τις τοπικές της λιχουδιές – την παστιτσάδα και το σοφρίτο, το μπουρδέτο, την τσιτσιμπύρα, τα κουμ κουάτ, τις μάντολες και τα μαντολάτα.

koum kouat liker

Στην Κέρκυρα, το νησί της μουσικής, με τις 17 Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, αφού οι Κερκυραίοι την έχουν στο αίμα τους και τη μουσική και το τραγούδι. «Οι Κερκυραίοι συμμετέχουν με πάθος στις παρελάσεις και στις λιτανείες» μας λέει η ξεναγός μας, Έλενα Ζερβού.

xenagisi

Στην πόλη

Βρισκόμαστε στο έβδομο, σε μέγεθος, μεγαλύτερο ελληνικό νησί, και το δεύτερο των Επτανήσων – μετά την Κεφαλονιά- με 592 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο πληθυσμός της Κέρκυρας υπολογίζεται περί τις 120.000 εκ των οποίων οι 40.000 περίπου ζουν στην πόλη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι όλα τα χωριά της Κέρκυρας – πάνω από 200- κατοικούνται, γεγονός που κρατάει ζωντανή την επαρχία του νησιού.

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στην πόλη, με τα καντούνια της, τις μεγάλες πλατείες, τις λεωφόρους, τα κάστρα και τα ανάκτορα, τα αρχοντικά της και τις εκκλησιές με τα περίτεχνα καμπαναριά, τις καμάρες (‘βόλτα’ ονομάζονται τα κενά τα οποία τώρα φιλοξενούν καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά μαγαζιά, ενώ από πάνω είναι τα σπίτια).

Εκεί θα σεργιανίσουμε, είτε μόνοι μας, είτε με την ξεναγό μας, Έλενα Ζερβού, που ταυτόχρονα, θα μας μιλάει για την ιστορία του νησιού. Το νησί δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους’ τα σημάδια τους στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα στο νησί, τα άφησαν οι Βενετοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί.

«Τα κτίρια διηγούνται την ιστορία του νησιού» λέει χαρακτηριστικά η ξεναγός μας Έλενα Ζερβού, τα οποία όπως και παρατηρούμε έχουν επιρροές βενετσιάνικες, αλλά και γαλλικές και βρετανικές (η στρογγυλάδα σε κάποια κτίρια είναι βρετανικής επιρροής).

Περπατάς στην πλακόστρωτη Λεωφόρο Γεωργίου Α’ με την τοξωτή στοά και τα βενετσιάνικα φανάρια-, τη φημισμένη και δημοφιλή Λιστόν- γεμάτη καφετέριες και εστιατόρια, όπου, ιδίως τις ηλιόλουστες ημέρες, επικρατεί το αδιαχώρητο.

Liston1

Ξεχωρίζει και η μεγάλη πλατεία Σπιανάδα -η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων-, την οποία έφτιαξαν οι Βενετοί για λόγους άμυνας. Υπολογίζεται ότι 3.000 κτίσματα κατεδαφίστηκαν για να γίνει η Σπιανάδα, την οποία στην πορεία διαμόρφωσαν οι Βρετανοί. Στο δε γκαζόν της πλατείας, από την άνοιξη και μετά διοργανώνονται αγώνες κρίκετ.

Spianada

Όμορφη και η πλατεία Δημαρχείου, εκεί όπου κάποτε ήταν η Στοά των Ευγενών, η Λότζια, και το Θέατρο Σαν Τζιάκομο. Σήμερα στεγάζεται το δημαρχείο.

San Giakomo

Απαραίτητη και η επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης. Το σκήνωμα του Αγίου αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα.

Agios Spyridon

Για το Παλιό Φρούριο ή Φορτέτσα με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θα διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί. Εκεί και ο ιστορικός φάρος του 1882 – ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος φάρος στην Ελλάδα κατασκευασμένος από τους Βρετανούς-, ο πύργος του Ρολογιού, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τα Αρχεία της Κέρκυρας κ.ά. (είσοδος 3 ευρώ, ώρες λειτουργίας 8.30 – 15.00).

Frourio

Η Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία απλώνεται ανάμεσα στα δυο φρούρια – το Παλιό και το Νέο-, έχει αρχιτεκτονική επηρεασμένη από την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Τα σπίτια είναι ψηλά, οι δρόμοι είναι στενοί – τα καντούνια-, οι πλατείες είναι μικρές, ξεχωρίζει δε το σκηνικό με τα πλυμένα ρούχα απλωμένα από το ένα σπίτι στ’ άλλο.

Kantounia rouxa

Άσχημη εντύπωση προκαλούν οι προσόψεις των τοίχων και των σπιτιών στην Παλιά Πόλη των 10.000 περίπου κατοίκων, και αν σκεφτείτε, ότι ανήκει στον κατάλογο της UNESCO, τότε, λες, είναι ανεπίτρεπτο.

Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Κέρκυρας, Βασίλη Καββαδία, σχετικά με τη εικόνα εγκατάλειψης που φέρει η Παλιά Πόλη, και μας είπε, ότι πρόκειται για ιδιοκτησίες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, «δυστυχώς, δεν υπάρχουν τρόποι χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων, ώστε να βοηθήσουμε ως δήμος» απαντάει στο debbiestravel.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κέρκυρας.

Στο μεγαλοπρεπές Αχίλλειο

Στο Γαστούρι (11 χλμ. από την Πόλη) επισκεπτόμαστε το μεγαλοπρεπές παλάτι της θλιμμένης αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Ελισάβετ (Σίσσυ), με τους πλούσιους κήπους, τα εντυπωσιακά δωμάτια με τα έπιπλα, τα πορτρέτα, τα διακοσμητικά κ.ά., και βεβαίως τη θαυμάσια θέα!

Axilleion

Το Αχίλλειο κτίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιταλού αρχιτέκτονα Raffaele Caritto σε πομπηιανό ρυθμό και το όνομα Αχίλλειο δόθηκε από την Αυτοκράτειρα, λόγω του θαυμασμού της για τον Αχιλλέα, τον οποίο θεωρούσε ότι συνδύαζε τη θεϊκή ελληνική ομορφιά και γενναιότητα, αλλά και την άσχημη μοίρα.

Το 1962 το Αχίλλειο εκχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρία, η οποία μετέτρεψε τους επάνω ορόφους σε καζίνο και το ισόγειο σε μουσείο. Σήμερα το Αχίλλειο ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου και λειτουργεί ως μουσείο. (ώρες λειτουργίας έως 31/3 8.00 – 16.00, από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 8.00 – 20.00, είσοδος 8 ευρώ, 5 ευρώ για γκρουπ, τηλ. 26610 56210, 56430).

Axilleion eso

Στο Κανόνι και το Ποντικονήσι

Και επειδή, Κέρκυρα χωρίς Κανόνι και Ποντικονήσι δε γίνεται, πάμε και για καφεδάκι, έχοντας θέα το μοναστήρι της Βλαχέρνας, και πιο πίσω το Ποντικονήσι με το εκκλησάκι του Παντοκράτορα. Πέντε χιλιόμετρα απέχει η τοποθεσία Κανόνι από την Πόλη της Κέρκυρας, και από εκεί, κατεβαίνοντας το μονοπάτι, βαρκάκια αναχωρούν – τους καλοκαιρινούς μήνες- για το Ποντικονήσι.

Kanoni

Όσο για το όνομα, άλλοι λένε, ότι κάποτε είχε πολλά ποντίκια στο νησάκι, άλλοι ότι το σχήμα του μοιάζει με ποντικιού. Όπως και να ‘χει, «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, με τα καντούνια τα στενά, που τα ‘χω σεργιανίσει» σιγοτραγουδάμε, ένα τραγούδι γραμμένο για τις ανάγκες της ταινίας «Η κόμισσα της Κέρκυρας», με πρωταγωνιστές τους αξέχαστους Ρένα Βλαχοπούλου και Αλέκο Αλεξανδράκη.

*Η αποστολή μας πραγματοποιήθηκε με τον ταξιδιωτικό οργανισμό «Zorpidis Travel Services» τον οποίο και ευχαριστούμε.

ego frourio

Info

Για τις ημέρες του Πάσχα, ο Zorpidis Travel Services, πραγματοποιεί οδικές 4ήμερες και 5ήμερες εκδρομές στην Κέρκυρα. Αναχωρήσεις τη Μεγάλη Πέμπτη 13/4, τη Μεγάλη Παρασκευή 14/4 και το Μεγάλο Σάββατο 15/4.

Η διαμονή γίνεται είτε στο 4άστερο Ionian Park Hotel στις Γουβιές (5 χλμ. από Πόλη), συμπεριλαμβάνοντας ημιδιατροφή. Τα δωμάτια είναι άνετα, διαθέτουν βραστήρα για καφέ/τσάι, στεγνωτήρα μαλλιών, safe box, ψυγειάκι, κλιματισμό, τηλεόραση, τηλέφωνο, δωρεάν wi-fi, υπάρχει καφέ μπαρ, εστιατόριο με ποικιλία στον μπουφέ, νόστιμες γεύσεις, ποικιλία και στο πρωινό. Πισίνα για τους καλοκαιρινούς μήνες, μίνι μάρκετ, τραπέζι για μπιλιάρδο.

Άλλη επιλογή το 3άστερο Benitses Bay View Hotel (πρώην Montagnola) στο Γαστούρι (11 χλμ. από Πόλη). Δωμάτια με θέα στη θάλασσα, με κλιματισμό, τηλεόραση, ψυγειάκι, στεγνωτήρα μαλλιών, δωρεάν wi-fi, τηλέφωνο. Λειτουργεί καφέ, εστιατόριο, πισίνα, γήπεδο τένις.

Και το 5άστερο Marbella Corfu, στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών (17 χλμ.), για πολυτελή διαμονή 5 αστέρων, δωμάτια standard, deluxe και σουίτες με θέα κήπους ή θάλασσα, όλες οι ανέσεις ενός 5άστερου resort!

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα