Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτηΣε ρυθμούς καρναβαλιού!

Σε ρυθμούς καρναβαλιού!

Η μεγάλη στιγμή για τις παρελάσεις με τα άρματα, τις Ομάδες και τους χιλιάδες καρναβαλιστές έχει έρθει. Το κέφι παραμένει αμείωτο, τα παλιά έθιμα αναβιώνουν, οι πολύχρωμες στολές και τα μουσικά όργανα δίνουν ρυθμό και σας προ(σ)καλούν για ξεφάντωμα!

Ντ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νάουσα

Με τους «Γενίτσαρους και τις Μπούλες», έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων, η ηρωική πόλη της Νάουσας αναβιώνει, και αύριο, Κυριακή της Τυρινής, το έθιμο.

Στις 9 το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού, στις 11.00 π.μ. στο δημαρχείο είναι το προσκύνημα -τα μπουλούκια παίρνουν την άδεια από το δήμαρχο και ακολουθεί καθορισμένη διαδρομή των μπουλουκιών στην πόλη- ενώ στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Αλωνίων γίνεται το βγάλσιμο του πρόσωπου και χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί.

Την Καθαρά Δευτέρα 14/3 όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου και γλεντούν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

Ξάνθη

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, έρχεται με την αυριανή Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση με θέμα «4 Εποχές». Η παρέλαση ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, το γνωστό Φόρο, και μέσω της 28ης Οκτωβρίου περνάει από την Κεντρική Πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Εκεί ξεκινάει ένα ξέφρενο γλέντι, ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.

Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «το Κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

xanthi

Ρέθυμνο

Έναν αιώνα κλείνει το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι και όλα είναι έτοιμα για την αυριανή Μεγάλη Παρέλαση των πληρωμάτων και των αρμάτων.

Περισσότεροι από 20.000 καρναβαλιστές θα λάβουν μέρος στη Μεγάλη Παρέλαση, 36 ομάδες και 30 άρματα εμπνευσμένα από τη σημερινή εικόνα της χώρας, τους πολιτικούς, τον παλαιό κινηματογράφο κ.ά. Η εκκίνηση της Παρέλασης θα γίνει στις 2 το μεσημέρι από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου, στις 3 το μεσημέρι θα έχει dj πάρτι στην πλατεία Πολυτεχνείου (Σοχώρα) ενώ στις 6.30 το απόγευμα στην Ελ.Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου, φαντασμαγορικό σόου και πυροτεχνήματα. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ΜΑΛΟΥ ενώ στη Loggia (Παλιό Μουσείο) θα έχει street party.

rethymno-karnavali

Πολύγυρος Χαλκιδικής

Στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, από τις 11 το πρωί η «Κατσ΄αμάκα» θα σερβίρει στους επισκέπτες δωρεάν λουκάνικο, ελιές και κρασί στο πάρκο των Έξι Βρύσεων. Επίσης, ο Σύλλογος Ψυχαγωγίας Εκδηλώσεων και Συσπείρωσης Γυναικών Πολυγύρου θα προσφέρει δωρεάν στον κόσμο χειροποίητο παραδοσιακό χαλβά στον πεζόδρομο Πολυγύρου (μετά την εκκλησία).

Η παρέλαση των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι με ζωντανή μουσική από τους Emigre επί της οδού Πολυτεχνείου. Το πάρτι θα συνεχιστεί με τους Emigre μπροστά στο Δημαρχείο και στις Έξι Βρύσες με την ορχήστρα πνευστών του Λάκη Χατζούδη.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, θα έχει γλέντι, πέταγμα χαρταετού, λαγάνα, νηστίσιμους μεζέδες και κρασί στην παραλία Καλυβών. Στα Ψακούδια παραδοσιακό γλέντι και πέταγμα χαρταετού, φασολάδα και νηστίσιμοι μεζέδες. Και στην πλατεία των Ριζών, ετοιμάζονται και προσφέρονται δωρεάν, από το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Τοπική Κοινότητα Ριζών, φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

polygyros

Έδεσσα

Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου, στην πόλη της Έδεσσας οργανώνεται το δρώμενο της Λάμκας και αμέσως μετά, στις 6 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συναυλία με του BalGuns στο Δημοτικό Στάδιο.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του Καρνάβαλου και πολλά πυροτεχνήματα στον Εδεσσαϊκό Ουρανό.

2017-edessa-carnival-logo

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα