Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτη«Συγκάτοικοι στο Όνειρο» του Ρεθύμνου!

«Συγκάτοικοι στο Όνειρο» του Ρεθύμνου!

Το Ρέθυμνο είναι μια καρδιά, το δε καρναβάλι του είναι όλη η πόλη, είναι το κέφι, η ζωντάνια, είναι το όνειρο!

Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

aigaio-nisia

Μια υπέροχη πτήση πετώντας πάνω από το καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος και προσπαθώντας να αναγνωρίσω τα νησιά – να οι Σποράδες, Αλόννησος, Σκόπελος, Σκιάθος, πιο κάτω η Εύβοια με τα χιονισμένα της όρη, η Αττική, οι Κυκλάδες, η Πάρος, η Μήλος και η Κίμωλος- και σιγά σιγά, «κυρίες και κύριοι πλησιάζουμε στο αεροδρόμιο των Χανίων ‘Ιωάννης Δασκαλογιάννης’» ακούγεται η αεροσυνοδός από τα μικρόφωνα του Airbus A320. Και κάπου εκεί, ξεκινάει το όνειρο!

70 χλμ. απέχει το αεροδρόμιο των Χανίων (σ.σ. βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι 14 χλμ. από Χανιά) από τον τελικό μου προορισμό, που δεν είναι άλλο, από το Ρέθυμνο.

Και να ‘μαι, στα γνωστά μου λημέρια, διαμονή σε boutique hotel, σε στρατηγικό σημείο στην Παλιά Πόλη, μια ανάσα από το βενετσιάνικο λιμάνι, αχ, αυτό το βενετσιάνικο λιμάνι, ερωτεύσιμο, μ’ έναν ήλιο να «λούζει» τον φάρο και τα τείχη του, και τον Ψηλορείτη χιονισμένο να στέκει από πίσω αγέρωχος και επιβλητικός!

rethymno-faros

Συγκάτοικοι στο Όνειρο, συγκάτοικοι στην τρέλα!

Παρασκευή βράδυ και ο καθιερωμένος χορός των Ομάδων διεξάγεται στο κέντρο διασκέδασης «Πέλαγος». Πάνω από 1.000 άτομα, πολύ από αυτούς μασκαρεμένοι, με διάφορα θεατρικά σατιρικά σκετς, διασκέδαση, χορό, και το φετινό θέμα «Το σπίτι του τρόμου». Μέχρι και ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε, με το Άγαλμα της Ελευθερίας, τι περιμένατε;!!

Μια νέα ηλιόλουστη μέρα ξημέρωσε στο Ρέθυμνο, και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, να ‘μαστε στο “Bankery” (Δημητρακάκη 2, δίπλα στο δημοτικό κήπο της πόλης), όμορφος χώρος, από το πρωί για καφέ, πρωινά, γλυκά, μέχρι το βράδυ, με πιάτα ημέρας, ζυμαρικά και ριζότο, εκλεπτυσμένες γεύσεις κ.ά. Όσο για το όνομα, προέρχεται από τη λέξη bank – τράπεζα, διότι, στον χώρο που στεγάζεται λειτουργούσε κάποτε η Τράπεζα Ελλάδας, ύστερα μια ιδιωτική, στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα και τώρα το καφέ μπρασερί, με το θησαυροφυλάκιο στο υπόγειο να έχει παραμείνει και να εκτελεί χρέη ψυγείου!

Ο Μανώλης και η κρητική λύρα!

Κι επειδή, Κρήτη χωρίς κρητική λύρα, δεν γίνεται, επισκεπτόμαστε το Οργανοποιείο Σταγάκη (Χατζημιχάλη Γιάνναρη 45). Εκεί που ο Μανώλης Σταγάκης, 3η γενιά, θα μας εξηγήσει την ιστορία του οργανοποιείου του καθώς και τα στάδια κατασκευής κρητικής λύρας, τα ξύλα που χρησιμοποιεί κτλ. (σ.σ. αναλυτικό θέμα διαβάστε εδώ)

Ο αγιογράφος και ο εικαστικός

Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης, εκεί, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντήσουμε στα εργαστήριά τους έναν αγιογράφο και έναν εικαστικό.

«Για να ασχοληθείς με την αγιογραφία, θα πρέπει να πιστεύεις» μας εξηγεί ο αγιογράφος Σπύρος Καλαϊτζαντωνάκης, ο οποίος στο εργαστήριό του έχει μαθητές, από «18 έως 108 ετών».  Όπως μας λέει, οι μαθητές του είναι Έλληνες και ξένοι, ενώ αρκετοί έχουν βγει από κει και ως επαγγελματίες. Εκεί και ο πιστός του φίλος, ο Φοίβος, που πολλές φορές, βάφεται η γούνα του από τις μπογιές, ο δε Σπύρος παράλληλα δουλεύει και τις τοιχογραφίες σε εκκλησία της Αγίας Πετρούπολης.

spyros-agiografos

Επόμενο εργαστήριο, αυτό των εικαστικών, του Μανώλη Σκευάκη, ο οποίος κατασκευάζει από μωσαϊκό μέχρι μάρμαρο, ξύλο, μέταλλο.

«Το μάρμαρο και η πέτρα είναι η ειδικότητά μου, ωστόσο τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι περισσότερο με το μέταλλο» μας εξηγεί, ο οποίος έχει εξελίξει πολύ την τεχνική του και μπορεί να βγάλει έργα σε μια μέρα.

manolis-eikastikos

Το εργαστήρι για φύλλο κρούστας και κανταΐφι

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα brand του Ρεθύμνου’ είναι το εργαστήριο του Γιώργου Χατζηπαράσχου, 83 ετών, ο οποίος ξεκίνησε την τέχνη στα 12 του χρόνια, ενώ από το 1958 διατηρεί δικό του μαγαζί.

«Έμαθα πολλά απ’ αυτή τη δουλειά» μας λέει, ενώ παράλληλα ανοίγει φύλλο με αλεύρι, νερό και αλάτι. «Έμαθα να δουλεύω και να σέβομαι τους μεγαλύτερούς μου» συμπληρώνει ο κ. Γιώργος, που τη δουλειά τώρα συνεχίζει ο γιος του Παρασκευάς. Σοφή κουβέντα, κύριε Γιώργο, η δουλειά και ο σεβασμός, θα μονολογήσω!

giorgos-ergastiri

Παλιά Πόλη και Φορτέτσα!

Τριγυρνάμε στην Πλατεία Μικρασιατών, εκεί όπου μεταξύ άλλων, εγκαινιάστηκε πρόσφατα από το δήμο Ρεθύμνης, το μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής και Αλησμόνητων Πατρίδων, εκεί και το 1ο δημοτικό σχολείο – πρώην παρθεναγωγείο-, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου που στεγάζεται προσωρινά η αρχαιολογική συλλογή Ρεθύμνου, το Κέντρο Διάδοσης Καλών Τεχνών που στεγάζεται στην παλιά καθολική εκκλησία και μετέπειτα τζαμί, και βεβαίως στην Πλατεία Μικρασιατών γίνεται αυτές τις ημέρες το 1ο Φεστιβάλ Πόλης με μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικές ομάδες φοιτητών και μαθητών.

Τσικουδιές, απάκι, χορτοπιτάκια, ντάκος, σκιουφικτά μακαρόνια και άλλες κρητικές λιχουδιές στο ‘ Ασίκικο’

και ας ανηφορίσω μέχρι το Φρούριο Φορτέτσα, που τόσες φορές στο Ρέθυμνο, δεν τα είχα καταφέρει!

«Θα με βγάλετε μια φωτογραφία;» μου ζήτησε η Cece, η οποία ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο και βρέθηκε Φεβλάρη μήνα και στο Ρέθυμνο. 69 ευρώ της κόστισε το αεροπορικό εισιτήριο από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, με low cost εταιρία, και από κει Αθήνα, και από Αθήνα -Χανιά, 75 ευρώ το ταξί Χανιά – Ρέθυμνο, επέλεξε την Ελλάδα τέτοια εποχή για καταδύσεις, διότι ταξιδεύοντας μόνη της νιώθει ασφάλεια, όπως μου είπε.

Όμορφη η βόλτα στη Φορτέτσα, εντυπωσιακό το φως πάνω στα κτίρια, εντυπωσιακή και η θέα από ψηλά!

Απαραίτητο το πέρασμα από τις αποθήκες, όπου οι Ομάδες κατασκευάζουν τα άρματά τους, με μπόλικο κέφι, διάθεση και το απαραίτητο τσίκνισμα, «θέλουμε να φέρουμε τους νέους κοντά, να μοιραστούμε τις αγωνίες του» μου λέει η Όλγα Σπυριδάκη – Πλαΐτη από την Ομάδα «Εμείς και Εμείς» από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες, με το θέμα τους φέτος να έχει τίτλο «Καλοκαίρι! Έχω και βέσπα, πάμε μια βόλτα;».

Κώστας Βουτσάς πάνω σε κόκκινη βέσπα, πίσω του η Χλόη Λιάσκου, θα προσθέσουν και τη Μαίρη Μεταξά, φιγούρες εμπνευσμένες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, και καλλιτέχνης του έργου, ο γλύπτης Ματθαίος Γιαννούτσος.

Σάββατο βράδυ, και η νύχτα επιβάλλει κρητικές μαντινάδες, λύρα, λαούτο, μαντολίνο και ασκομαντούρα’ στο «Πατρικό» (Πάνου Κορωναίου 25), συνοδεία κρητικών γεύσεων και «δικιά μας τσικουδιά» όπως μου είπε ο Μανώλης, μαγαζί που κρατάει από το 1978, και το οποίο ξεκίνησε με φρέσκο ψάρι, τηγανιτή μπριζόλα και στιφάδο.

Κυνήγι Θησαυρού στο Γεράνι

Ηλιόλουστη Κυριακή, προορισμός μας το Γεράνι (7 χλμ. από Ρέθυμνο), ένα χωριό με 800 περίπου κατοίκους, εκεί όπου την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο της καμήλας.

Θα μας υποδεχτεί ο Γιώργος Μαρκαντώνης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερανίου, και ο Γιώργος Μαρινάκης μέλος δς του Συλλόγου. Από ψησταριά σε ψησταριά, από τσίκνισμα σε τσίκνισμα, και οι νεαροί έτρεχαν σ’ όλο το χωριό να βρουν τον… κρυμμένο θησαυρό! Εγώ, για να σας πω την αλήθεια, προτίμησα το μυρωδάτο σουβλάκι στα κάρβουνα, το ντόπιο κρασί, τον ήλιο και την παρέα! Και του χρόνου, βρε παιδιά!!!

*Η αποστολή μας στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.) την οποία και ευχαριστούμε θερμά!

debbie-giorgos-pepi Από δεξιά: Πέπη Μπιρλιράκη, Γιώργος Μαρκαντώνης, Ντέπυ Χιωτοπούλου

Τις θερμές μου ευχαριστίες στο δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, στην αντιδήμαρχο Τουρισμού & Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη, στη Μαίρη Κοτσίφη από το γραφείο Πολιτισμού της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., στη Βίκυ Βαμιεδάκη υπεύθυνη επικοινωνίας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, στην Έφη Περιστεράκη από την Europcar, και σ’ όλους όσοι βοήθησαν για την άψογη παραμονή μας στο Ρέθυμνο.   

debbie-rethymno

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα